Δεν σώθηκε τελικά ο “Άγιος Νικόλαος” στο Πλωμάρι. Συνεχίζεται το έγκλημα κατά της ναυτικής μας παράδοσης

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μόλις πριν από λίγο λάβαμε τη δυσάρεστη είδηση για τον κατακερματισμό του πανέμορφου καϊκιού της φωτογραφίας. Παρά τις εκκλήσεις του Συλλόγου “Το Πόλιον” ο Άγιος Νικόλαος μπήκε στη μακρά λίστα των “δολοφονημένων” παραδοσιακών καϊκιών με αντίτιμο «τριάκοντα αργύρια»: την αποζημίωση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους αλιείς για να αποσύρουν την επαγγελματική τους άδεια με την υποχρέωση να «κόψουν» το σκαρί τους με στόχο την καταπολέμηση της υπεραλίευσης.   Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών από τον Φεβρουάριο είχε  “προγραμματιστεί” η καταστροφή 763 σκαριών στην Ελλάδα. Κι ενώ η παράνομη αλιεία συνεχίζεται είτε με φουσκωτά, είτε με ανεμότρατες που γδέρνουν τους βυθούς, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τη ναυτική μας παράδοση και κληρονομιά. “Το Πόλιον” πριν από λίγε μέρες καλούσε τον κόσμο να συμβάλει οικονομικά για την “υιοθεσία” δύο καϊκιών , εκ των  οπαίων το ένα ήταν ο Άγιος Νικόλας καθώς ίσως έτσι σώζονταν από την μπουλντόζα. Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθεί παρακάτω η ανακοίνωση του συλλόγου και τα στοιχεία επικοινωνίας.

“Είναι, αποδεδειγμένα, σημαντική η δραστηριότητα του Συλλόγου μας, από το 1999 που ιδρύθηκε, στη Ναυτική – Ναυπηγική παράδοση όχι μόνο της περιοχής μας (Πλωμάρι- Λέσβος) αλλά και στη γενέθλια θάλασσα της Ναυτικής- Ναυπηγικής Κληρονομιάς μας, το Αιγαίο .

Παράλληλα, είναι πολλαπλές και πολυποίκιλες οι προσπάθειες μας να σταματήσει η άδικη και αποτρόπαια πράξη καταστροφής των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών καϊκιών, αριστουργημάτων χειροτεχνίας, έναντι “τριάκοντα αργυρίων”(!) που προσβάλλει την ιστορία και οδηγεί στον αφανισμό του θαλασσινού Πολιτισμού μας.

Επικροτώντας, λοιπόν, το μέτρο αυτό του Υπουργείου σας, που αποτελεί- κατά την άποψη μας- μια άμεσα προσεγγίσιμη λύση μέχρι να ακυρωθεί η άνευ λόγου ύπαρξη σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, και με πλώρη το μεράκι και τη σφοδρή επιθυμία μας να διασωθούν όσα περισσότερα ξύλινα σκάφη – αριστουργήματα ανθρώπινης τέχνης-, εκφράζουμε το εύλογο και αναμενόμενο ενδιαφέρον μας και αιτούμαστε την υιοθεσία 2 ξύλινων σκαφών από το Πλωμάρι που σύντομα επίκειται η καταστροφή τους. Οι λόγοι που μας οδηγούν στην πρόταση των συγκεκριμένων καϊκιών είναι οικονομικοί, απαλλασσόμενοι, τουλάχιστον έτσι, από το κόστος της μεταφοράς τους.

Όμως, θα θέλαμε να προσθέσουμε το γεγονός ότι το μεράκι μας είναι μεγάλο για τη διάσωση όμως τα οικονομικά του Συλλόγου μας είναι πενιχρά και προσπαθούμε να βρούμε χορηγούς που θα μας βοηθήσουν και παράλληλα ζητάμε τη δική σας οικονομική ενίσχυση με πολύ- πολύ μικρότερη από αυτή της καταστροφής τους”.

Πλωμάρι 81 200, T.Θ. 19. Τηλ.: 22520- 32867, 6977396826

Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος

Προηγουμενο αρθρο

Από το Hot Spot… στον ΑΡΗ!

Επομενο αρθρο

Lesvos Relay 320km : Μια σκυταλοδρομία που “αγκαλιάζει” όλη τη Λέσβο