Search

“Η επαφή μου με τα ζώα με κάνει κάθε μέρα καλύτερο άνθρωπο”

Κωνσταντίνος Δανιάς – Εκπαιδευτής Σκύλων

 

Είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Χημείας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Είναι επίσης απόφοιτος μεταπτυχιακού τμήματος Εφαρμοσμένης Κλινικής και Αθλητικής Διατροφολογίας – Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων. Η φιλοζωία, του άλλαξε τη ζωή και επέμεινε στο να την κάνει επάγγελμα…. 

 

 

Κύριε Δανιά, μιλήστε μας για την ιδιαίτερη σχέση σας με τους πιστούς μας φίλους. Πώς ξεκίνησε αυτή η δυνατή σχέση και επαφή σας με τα σκυλιά, ώστε να εξελιχθεί τελικά σε επαγγελματικό επίπεδο;

 

Κ. Δ. Μεγάλωσα στη Μυτιλήνη, σε ένα σπίτι όπου η φιλοζωία ήταν τρόπος ζωής, περιτριγυρισμένος από τετράποδους φίλους που μου δίδαξαν από την παιδική μου ηλικία τις σπουδαίες αξίες της ανιδιοτελούς αγάπης, της αφοσίωσης, της συντροφικότητας. Στην πορεία της ζωής μου κατάλαβα συνειδητά πια, πως η επαφή μου με τα ζώα με κάνει κάθε μέρα καλύτερο άνθρωπο και ακριβώς αυτή η πεποίθησή μου μετουσιώθηκε σε δημιουργία μέσα από την εταιρία μου, με την επωνυμία Dani Dogs. Η Dani Dogs δεν είναι απλά μια εταιρία αλλά ένα προσωπικό όραμα που θέλησα να μοιραστώ, ένα όνειρο που πήρε σάρκα και οστά μέσα από την αγάπη και την σχέση μου με τους πιστούς μας τετράποδους συντρόφους.

 

 

Γνωρίζουμε ότι η Dani Dogs έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

 

Κ. Δ. Νομίζω ότι η επιτυχία της Dani Dogs οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους σκύλους αλλά και τους ιδιοκτήτες τους, και αυτό αντανακλάται στα θετικά αποτελέσματα της εκπαίδευσης. Το πρώτο στάδιο της ανίχνευσης των προβλημάτων είναι καθοριστικό για την τελική επίλυσή τους. Δεν εφαρμόζουμε την ίδια «συνταγή» σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά κάθε ζώο και κάθε ιδιοκτήτης προσεγγίζεται με σεβασμό στην διαφορετικότητα, την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Παράλληλα, πιστοί στην πολυδιάστατη αποστολή μας και με γνώμονα την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία, δημιουργήσαμε και λανσάρουμε  ευρεία γκάμα προϊόντων διατροφής, παιχνιδιών, αξεσουάρ κ.α. που απευθύνονται σε σκύλους αλλά και στους ανθρώπινους φίλους τους, τα οποία ο κόσμος έχει αγαπήσει και είμαστε ευγνώμονες γι’αυτό.

 

 

Σήμερα πού προσανατολίζεται η δουλειά σας, τι υπηρεσίες παρέχετε και ποιος ο στόχος της ομάδας Dani Dogs;

 

Κ. Δ. Η ομάδα της Dani Dogs, μέσα από την πολυετή εμπειρία της στο χώρο της εκπαίδευσης σκύλων και της κυνοφιλίας, δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένης ενημέρωσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τους τετράποδους φίλους μας. Κύριoς στόχος της εταιρίας είναι να βρίσκει όλες τις απαραίτητες εφαρμογές και λύσεις στα θέματα που απασχολούν ιδιοκτήτες και φιλόζωους (υγεία, διατροφή, εκπαίδευση, αξεσουάρ, προστασία κλπ.).

www.danishop.gr

Επίσης, η εταιρία ασχολείται με την ειδική εκπαίδευση σκύλων θεραπείας για άτομα με παθολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, καθώς και την ανίχνευση υπογλυκαιμικών επεισοδίων σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (servicedogs.gr)

Με λίγα λόγια, εντοπίζουμε και διορθώνουμε προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας των σκύλων, βοηθούμε τους ιδιοκτήτες τους, στηρίζουμε καταφύγια που έχουν ανάγκη, παράγουμε προϊόντα και αξεσουάρ. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε καινούργιες ιδέες, θέτουμε νέες πορείες, ονειρευόμαστε και αισιοδοξούμε, και πεποίθηση μου είναι πως δεν θα σταματήσουμε ποτέ! The “sky is the limit” είναι ένα από τα “motto” της Dani Dogs. Ζούμε για να δημιουργούμε και να είμαστε δημιουργικοί!

 

 

Με βάση την εμπειρία σας, θεωρείτε ότι είναι σημαντική η παρουσία και η συμβολή ενός σκυλιού ή γενικά ενός κατοικίδιου στην διαμόρφωση του χαρακτήρα, στην ψυχολογία αλλά και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών;

 

Κ. Δ. Το προσωπικό μου παράδειγμα αποδεικνύει την απόλυτη πίστη μου πως η παρουσία κατοικίδιων ζώων προσφέρει μόνο θετικά στους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Είτε αναφερόμαστε σε ενήλικες, είτε σε παιδιά, η συμβίωση με ζώα συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού (ενδυνάμωση ανοσοποιητικού συστήματος, βελτίωση φυσικής κατάστασης), στην ψυχοσωματική ισορροπία (επικοινωνία, αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων), συνεισφέροντας σημαντικά ακόμα και στη θεραπεία ασθενειών (παθολογικών, ψυχικών νόσων κλπ).

Μια από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές δράσεις μας ήταν το καινοτόμο πρόγραμμα στο οποίο πρωταγωνίστησε η Dani Dogs με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Kobe και την γάτα Latifah το 2013, υπό την αιγίδα της Mars Hellas σε συνεργασία με τα παιδικά χωριά SOS.  Στόχος της δράσης που είχε την ονομασία “Pets for Kids” ήταν η υποστήριξη της σωματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης παιδιών που ζουν στα χωριά SOS Βάρης. Συνεργαστήκαμε με ειδικούς επιστήμονες της υγείας και της αγωγής και ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.  Το χαμόγελο και η ευτυχία στα μάτια των παιδιών ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μας!

 

Η εκπαίδευση ενός ζώου στηρίζεται σε κανόνες. Πιστεύετε ότι αυτό σηματοδοτεί γενικότερα και κώδικα συμπεριφοράς μέσα σε μια οικογένεια, όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων και ζώου, αλλά και των μελών μεταξύ τους;

 

Τα κατοικίδια και οι ιδιοκτήτες που συμβιώνουν στον ίδιο χώρο ακολουθούν το ίδιο σύστημα προτύπων και κανόνων. Η καθημερινή αλληλεπίδραση μεταξύ τους μας κάνει να παρατηρούμε κοινές αντιδράσεις, συνήθειες και συμπεριφορές, και αυτό επηρεάζει και την πορεία, ή ακόμα και το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης. Μην ξεχνάμε ότι ο εκπαιδευτής δείχνει το δρόμο και δίνει τις οδηγίες, όμως η τελική έκβαση της εκπαίδευσης εξαρτάται από το κατά πόσο ο ιδιοκτήτης και το περιβάλλον του έχουν τη διάθεση να αλλάξουν και κάποιους δικούς τους δυσλειτουργικούς κανόνες.  Άρα, στοχεύουμε και στην σωστή επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν με συνέπεια τις συμβουλές μας.

 

Δώστε μας ένα tip για όλους όσους έχουμε ένα ζώο στο σπίτι μας.

 

Βασική οδηγία θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε το κατοικίδιό μας με ανθρώπινους όρους όπως π.χ το παιδί μας, αλλά να «ακούμε» αυτά που έχει να μας πει, γιατί η λανθασμένη αυτή οπτική μπορεί να αλλοιώσει την ίδια τη φύση του ζώου και να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς (επιθετικότητα, ανυπακοή, ανεξέλεγκτες αντιδράσεις).

Για να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες την ισορροπία στη συμβίωση με το κατοικίδιό τους, να μην διστάσουν να συμβουλευτούν έναν ειδικό εκπαιδευτή.