Search

Cycloφορώ, δεν οπλοφορώ!

Σπύρος Μύρων Παυλής

📅Πριν από 15 χρόνια, στα 23 μου δηλαδή έμαθα (!) να κάνω ποδήλατο με την παρότρυνση και βοήθεια αγαπημένης φίλης, στην Αθήνα!
🚲Από τότε με χαρά και συνέπεια χρησιμοποιώ συνειδητά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μου.

❔Γιατί επιμένουμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο και να προωθούμε την χρήση του;
1️⃣Ο πρώτος λόγος είναι γιατί το αγαπάμε, γιατί μας δίνει ελευθερία και άνεση που μπορείς να κατανοήσεις μόνο αν το βιώσεις.
2️⃣Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί είναι μία βιώσιμη μετακίνηση! Πολύ απλά, δεν παράγει ούτε καυσαέριο ούτε θόρυβο! “Ε και τι έγινε εγώ θα σώσω τον πλανήτη;”, συμφωνώ δεν ξέρω ακόμα και αν σταματούσαν πλήρως οι εκπομπές CO2 αν θα “σώζαμε τον πλανήτη”, σίγουρα όμως θα γίνει η καθημερινότητά μας αισθητά καλύτερη. Αυτό που λέμε, ποιότητα ζωής.

⚠️Οι συνθήκες όμως στην Μυτιλήνη και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας (εκτός από τα “διαμάντια” όπως Τρίκαλα, Καρδίτσα) είναι όχι απλά κακές αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες. Ευτυχώς, η οδηγική παιδεία των νέων (δηλαδή 30-40 χρονών) που έχουν ζήσει και εκτός Ελλάδας είναι αισθητά καλύτερη. Όμως σκοπός είναι να μπορούν κυκλοφορούν με ποδήλατο όλοι/ες/@, κάθε ηλικίας – ικανότητας, και δυστυχώς αυτό σήμερα είναι αδύνατο να συμβεί.

❔Πως θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα;
🚴‍♂️🚴Με την συμμετοχή και την πράξη. Μόνοι μας καταφέρνουμε λίγα, μαζί πολλά και σπουδαία! Ή έστω και λίγα, αλλά πάντα σπουδαία γιατί τα καταφέρνουμε μαζί!
🏆Ο τοπικός μας Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου είναι ένας από τους καλύτερους και πιο δραστήριους της Ελλάδας. Στο τιμόνι ο Ignatis Laskaridis και τα ενεργά μέλη που κρατάνε τον πήχη συνεχώς ψηλά. Δεν υπάρχει χώρος σε αυτή την ανάρτηση να παραθέσω τις δράσεις του. Εκδηλώσεις, αγώνες, εκπαιδευτικές δράσεις και πολλά πολλά άλλα.
🇬🇷 Συμμετέχει στην ΕΟΑΠ-Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας η οποία επιδιώκει στόχους σε υψηλό επίπεδο (εθνική στρατηγική για το ποδήλατο (η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα – θυμίστε μου πιο υπουργείο είναι υπεύθυνο…), αλλαγές στον ΚΟΚ όπως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλης στα 30χιλ/ώρα κ.α.)
🏋️‍♂️Φαινόμαστε πολλοί/ες αλλά δεν είμαστε αρκετοί/ες! Ελάτε λοιπόν και στηρίξτε μας με όποιες δυνάμεις/ιδέες/προτάσεις έχετε.

❔Που μπορώ να βρω ένα ποδήλατο στην Λέσβο;
Υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες όπως ο Παναγιώτης με το Ticket2Ride και o Στρατής με το Anagno Cycles .
Εξυπηρετικοί με πολλές γνώσεις για το ποδήλατο. Και αυτά εδώ είναι ελάχιστα λόγια για την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουν.

❔Τι υποστήριξη θα έχω αν θέλω να επενδύσω σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;
Ναι υπάρχει επιδότηση 40% (ως 800ευρώ – και παραπάνω για ΑΜΕΑ) για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.
Αν τα καταφέρνετε με αυτά ακολουθήστε τα βήματα εδώ https://kinoumeilektrika2.gov.gr/
Αν δεν τα καταφέρνετε, ζητήστε βοήθεια από ένα κατάστημα που μπορεί να αναλάβει την αίτηση για εσάς.

❔Υπάρχουν τοπικές αρχές της Λέσβου όπως η περιφέρεια ή ο κάποιος δήμος που να υποστηρίζουν την αστική ποδηλασία ενεργά, με στρατηγική, πρόγραμμα και παρεμβάσεις;
Δυστυχώς όχι, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε Δήμος Δυτικής Λέσβου Δήμος Μυτιλήνης .
Δεν είναι ένα κατηγορώ αυτό αλλά η σκληρή πραγματικότητα και ένα έναυσμα για να γίνουν αλλαγές που δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Αλλαγές προς το καλύτερο που απαιτούμε να δούμε άμεσα και αφορούν γενικότερα την ασφαλή μετακίνηση στον αστικό ιστό, όχι μόνο το ποδήλατο. 🩼🦽👵🧓

📷Οι φωτογραφίες με την σειρά :
1. Οι γενναίοι “ηλεκτρικοί” της Μυτιλήνης. Δεν είμαστε όλοι/ες εδώ, γινόμαστε περισσότεροι/ες!
2. Ένας πραγματικά φιλικός χώρος (γενικά και σε άλλα κοινωνικά θέματα) που προωθεί/φιλοξενεί με κάθε τρόπο το ποδήλατο, το OpenSpace του Starfish Foundation – Help for refugees on Lesvos
3. Ο Pierre ένας άνθρωπος από την Γαλλία που έζησε για λίγα χρόνια στο νησί μας και έδωσε το παράδειγμα! (Φυσικά το “κεφάλαιο” Steffen Streich δεν χωράει σε αυτή την ανάρτηση)
4. Ένα προσωπικό παράδειγμα καθημερινής χρήσης ποδηλάτου σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες! Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ για τον χώρο που μου έδωσε (αφού επιδίωξα, γκρίνιαξα, κέρδισα) ώστε να μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στην εργασία μου με το ποδήλατο!

ΥΓ2 : Το ξαναγράφω ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ δεν μπορούμε μόνοι/ες μας και θα συνεχίσουμε να ζούμε στην μιζέρια αν παραμείνουμε μόνοι μας! Χρειαζόμαστε όλοι/ες/@ !