Search

Chileli! Ένα νέο «καυτό» προϊόν από τη Λέσβο!

 

«Ο ενθουσιασμός μου για τις καυτερές πιπεριές με ώθησε να επεκτείνω την καλλιέργειά μου το 2019 στο οικογενειακό κτήμα της συζύγου μου με 180 ρίζες από δέκα διαφορετικές ποικιλίες»

Ο Σταύρος Αζάρ, με καταγωγή από την Κύπρο ήρθε στη Μυτιλήνη το 2008 με την σύζυγο και την 6χρονη κόρη του για να κάνει τη δική του προσωπική αλλαγή στη ζωή του. Προγραμματιστής στην εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα με πολλή αγάπη και μεράκι για την μαγειρική, έκανε μια επαγγελματική στροφή 180 μοιρών, χωρίς να το μετανιώσει.

Όπως μας λέει και ο ίδιος «Με έναυσμα την πρώτη καλλιέργεια μιας ρίζας Χαλαπένιο το 2017, γρήγορα συνειδητοποίησα το εύρος χρήσης της καυτερής πιπεριάς και θέλησα να την εντάξω στη μαγειρική μου, οπότε και δημιούργησα την πρώτη μου συνταγή για την σάλτσα γλυκιάς τσίλι. Ο ενθουσιασμός μου για τις καυτερές πιπεριές με ώθησε να επεκτείνω την καλλιέργειά μου το 2019 στο οικογενειακό κτήμα της συζύγου μου με 180 ρίζες από δέκα διαφορετικές ποικιλίες. Με τις πρώτες μου Χαμπανέρο, δημιούργησα τη δική μου εκδοχή της σάλτσας Harissa και τελειοποίησα την γλυκιά τσίλι» .

Από προγραμματιστής…αγρότης!

Με τα θετικά σχόλια για τη γεύση των σαλτσών του και την παρότρυνση των δικών του ανθρώπων, αποφάσισε να κάνει έναρξη ως αγρότης και να ξεκινήσει τη δική του οικοτεχνία, την Chileli. Το όνομα αντικατοπτρίζει προφανώς το βασικό συστατικό των σαλτσών, τις καυτερές πιπεριές (τσίλι), οι οποίες ναι μεν κατάγονται από όλες τις άκρες της γης, αλλά φυτεύονται και καλλιεργούνται στο αγαπημένο νησί της Λέσβου. Δικαιωματικά λοιπόν, της ανήκει μια κατάληξη που χαρακτηρίζει την Μυτιλήνη!

Ο Σταύρος μας λέει χαρακτηριστικά «Φέτος, η καλλιέργειά μου αποτελείται από 950 ρίζες και περισσότερες από 15 ποικιλίες καυτερών πιπεριών, ενώ παράλληλα έχω συλλογή με σπόρους από 50 διαφορετικές ποικιλίες. Με βασικό γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον, τον πλανήτη και την υγεία μας, δεν χρησιμοποιούνται ποτέ χημικά λιπάσματα ή εντομοκτόνα στην καλλιέργεια των πιπεριών μας».

Οι καυτερές σάλτσες Chileli που κυμαίνονται σε ποικίλες βαθμίδες καυστικότητας, αποτελούνται μόνο από φυσικά συστατικά και δεν έχουν κανένα συντηρητικό. Η καψαϊκίνη που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές λειτουργεί ως εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων από βακτήρια. Όλα τα προϊόντα είναι Vegan, χωρίς γλουτένη και χωρίς γαλακτοκομικά.

«Υιοθετώντας τεχνικές μαγειρέματος που ακολουθούν οι καλύτερες εταιρίες καυτερών σαλτσών στην Αμερική, μαγειρεύω με το πολύ πέντε συστατικά και μπαχαρικά για ένα ξεχωριστό προφίλ των σαλτσών, με στόχο να έχει ο πελάτης μου μια αγνή και γευστική εμπειρία.

Με τις υπάρχουσες και μελλοντικές συνταγές μου, θα ήθελα να συμβάλω στη διάδοση των καυτερών πιπεριών στην Ελλάδα και στην Κύπρο, να εξοικειωθεί το κοινό με την κλίμακα καυστικότητας (μέτρηση καψαϊκίνης – Scoville Scale) της κάθε πιπεριάς και φυσικά με τα μοναδικά αρώματα που βγάζει η κάθε ποικιλία!

Ο μελλοντικός στόχος της οικοτεχνίας είναι να καταφέρει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να στηρίξει την τοπική αγορά και να συναγωνιστεί σάλτσες που για εμένα προσωπικά είναι πρότυπα ποιότητας και γεύσης!» τονίζει μεταξύ άλλων ο Σταύρος Αζάρ ,δείχνοντάς μας ένα πρότυπο αποκέντρωσης που πιθανόν να είναι η λύση στη μεγάλη κρίση που διανύουμε…

Σημεία πώλησης:

1. Κρεοπωλείο Χρήστος Αυγερινός – Παναγιούδα

2. Το Καντάρι – ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

3. Κρέατα Γαϊτανη – ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΗ

4. 1 Markets – ΑΝΔΡΙΩΤΟΥ 1

5. OK ANYTIME MARKET – ΗΛ. ΒΕΝΕΖΗ Κ’ ΜΟΥΣΩΝ

6. Κρεοπωλείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ – ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΗΣ

7. Γαστρονομικόν – ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 2 & ΕΡΜΟΥ

Οφέλη της Καψαϊκίνης (https://botanologia.gr/ta-eikosi-kai-kati-apisteyta-ofeli-gia-tin-ygeia-mas-ton-capsicum/)

1. Προληπτικά για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, για καρδιαγγειακά νοσήματα, για δυσπεψία

2. Τοπικά για Αρθρίτιδα, ρευματισμούς, πόνο στην πλάτη και τις μυαλγίες

3. Ισχυρές φαρμακολογικές ιδιότητες είναι: αναλγητικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριδιακές.

-1. ως αναλγητικό για την ανακούφιση του πόνου. -2. σε μορφή κρέμας για την προσωρινή ανακούφιση από μικρούς πόνους και πόνους των μυών και των αρθρώσεων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα . -3. σε μορφή κρέμας για την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη

-4. σε μορφή κρέμας για την ανακούφιση του πόνου από διάστρεμμα

-5. η τοπική χρήση καψαϊκίνης βοηθάει στη διαχείριση δερματικών διαταραχών, όπως του έρπητα ζωστήρα και της

-6. βοηθάει στη διαχείριση της μυϊκής καταπόνησης, -7. βοηθάει στη διαχείριση και θεραπεία των διαταραχών που σχετίζονται με τη διαβητική νευροπάθεια, την περιφερική νευροπάθεια, όπως η μετα-ερπητική νευραλγία που προκαλείται από έρπη

ζωστήρα και άλλων διαταραχών του πόνου. -8. ως διεγερτικό της κυκλοφορίας

-9. στη θεραπεία, μείωση και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

-10. στη δυσπεψία που συνοδεύεται από μετεωρισμό, σε στομαχικές διαταραχές και γαστρικές διαταραχές

-11. στον τυμπανισμό και γενικά συμβάλουν τα Capsicum στη ρύθμιση του πεπτικού μας συστήματος

-12. στην πρόληψη του καρκίνου, όπως την πρόληψη, γίνονται μελέτες και για τη θεραπεία, του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές καθώς σταματήσει το σχηματισμό των όγκων των πνευμόνων που προκαλείται από τον καπνό ειδικά οι πολύ καυτερές πιπεριές

-13. στην απώλεια βάρους

-14. στην διατήρηση της υγείας της

-15. στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας

-16. στην προώθηση της μακροζωίας

-17. στο κρυολόγημα και στη ρινική αποσυμφόρηση

-18. στο διαβήτη

-19. στα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας -20. σε περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης

-21. για τον έλεγχο των φυτικών παρασίτων όπως τα παθογόνα