Search

Charter flights στη Λέσβο – Γιατί εκτός η Γερμανία;

 

«Γιατί δεν υπάρχει ούτε μία άμεση αεροπορική σύνδεση από Γερμανία, στο τρίτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί;»

Αυτό ρωτάει με επιστολή της προς τους αρμοδίους, την οποία κοινοποιεί και στα τοπικά ΜΜΕ, μια γερμανίδα τουρίστρια, η Eva Füssel – Zydziok,

που παρόλη την ταλαιπωρία της, στα ελληνικά αεροδρόμια αλλά και τα ακριβά εισιτήρια που θα τη φέρουν εδώ, επιμένει να έρχεται ακόμη στη Λέσβο.

Η ίδια υποστηρίζει : « Πολλοί είναι οι Γερμανοί που ζουν στη Λέσβο και μάλιστα για αρκετούς μήνες. Και πιστέψτε με, επειδή δούλευα σε ταξιδιωτικό γραφείο για δεκαετίες, σχεδόν κανείς δεν θέλει να πάει σε ένα νησί (όσο ωραίο και αν είναι) χωρίς να υπάρχει απευθείας πτήση, κάτι μάλιστα που είναι δύσκολο να πουληθεί και ως προορισμός.Όπως σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος και που το μετέφρασε φίλος μου «Με 50.000 ευρώ για όλη τη σεζόν θα μπορούσαμε να φέρουμε πτήση charter από τη Γερμανία, το Νότιο Αιγαίο, ήδη το έχει κάνει. Η Γερμανία

ήταν πάντα μια καλή αγορά για το νησί και πρέπει να βρεθεί τρόπος για να επιστρέψουν οι Γερμανοί τουρίστες. Με μισό εκατομμύριο ευρώ τα οποία θα δοθούν μέσα από προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μυτιλήνης, ετοιμάζεται ο ΕΟΤ να στηρίξει την τουριστική προβολή της Λέσβου σε αγορές της Ευρώπης και στην Τουρκία για το 2023 και 2024………………… Μάλιστα σημείωσε, ότι το γραφείο του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσέλκυση Τούρκων τουριστώ, τόνισε σε άλλο δημοσιογραφικό μέσο ο ίδιος…» αναφέρει η ίδια, ενώ συμπληρώνει χαρακτηριστικά, ότι «άρα υπάρχουν τα λεφτά για να φέρουμε ξανά γερμανική πτήση τσάρτερ στη Λέσβο!

Oι Τούρκοι τουρίστες έρχονται έτσι κι αλλιώς, αφού δεν είναι μακριά, σωστά;

Μπορούμε εμείς οι γερμανοί, φίλοι και λάτρεις του νησιού να ελπίζουμε ότι την επόμενη σαιζόν θα ερχόμαστε απευθείας στο αγαπημένο μας νησί; Και μην σας φαίνεται περίεργο. Είμαστε αρκετοί εκείνοι που θέλουμε να στηρίξουμε τον τόπο και να βοηθήσουμε, ώστε να αρχίσει και πάλι να υπάρχει ξανά πτήση τσάρτερ από τουλάχιστον μία γερμανική πόλη. Με αυτή την ελπίδα σας χαιρετώ από την Κολωνία…»

 

Η επιστολή αυτή έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες που έρχονται στα μειλ της εφημερίδας από γερμανούς γνωστούς ή άγνωστους που

επιθυμούν να κάνουν ή να συνεχίσουν να κάνουν τις διακοπές τους εδώ.

Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά του χειμώνα και από διάφορες έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι : Εννέα στους δέκα Γερμανούς πάνε διακοπές μέσα στο έτος, το 63% θα ταξιδέψει στην Ευρώπη και η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους. Η γερμανική, αποτελεί για χρόνια την κύρια αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, που μόνο το 2022 πέρασε στη δεύτερη θέση μετά τη Βρετανική, με μια διαφορά περίπου 130.000 τουριστών. Τη χώρα μας πέρυσι επισκέφτηκαν 4,3 εκατομμύρια Γερμανοί ταξιδιώτες, με τα έσοδα τους να φτάνουν τα 3,25 δισ. ευρώ, αντί 4 εκατ. το 2019 και 2,9 δισ. ευρώ εισπράξεις. Η αύξηση αυτή τόσο σε αφίξεις όσο και σε εισπράξεις ήταν πολύ σημαντική, παρόλο που οι κρατήσεις στις αρχές του 2022 από τους Γερμανούς είχαν ιδιαίτερα αργή ροή, πολλές δε έγιναν αργά, ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Το 90% των Γερμανών πάει διακοπές

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 90% των Γερμανών έχει κλείσει τις διακοπές του φέτος, από το Φεβρουάριο ενώ το 63% από αυτούς πρόκειται να επισκεφτεί κάποια ευρωπαϊκή χώρα μέσα στο 2023. Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι θέλουν να πάνε διακοπές μέσα στο έτος, ενώ περισσότερο από το 80% έχει προγραμματίσει ένα μακρινό ταξίδι με τουλάχιστον πέντε διανυκτερεύσεις, καθώς τα δύο τρίτα σχεδιάζουν τουλάχιστον ένα σύντομο ταξίδι (με έως και δύο διανυκτερεύσεις) ή σύντομο ταξίδι (τρεις έως τέσσερις διανυκτερεύσεις).

Η έρευνα δείχνει ότι οι Γερμανοί έχουν μέσο κατά κεφαλήν προϋπολογισμό 1.080 ευρώ για τις φετινές τους διακοπές, με το 12% μάλιστα να έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 2.000 ευρώ ανά άτομο.

Μεγάλη η δυναμική των κρατήσεων προς τη χώρα μας

Οι Γερμανοί φαίνεται να επανέρχονται στον προγραμματισμό τους και να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους για την καλοκαιρινή σεζόν. Η δημοφιλία της

Ελλάδας είναι μεγάλη, καθώς βρίσκεται διαρκώς στους πρώτους τρεις προορισμούς σε ζήτηση.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι Γερμανοί πολίτες έκαναν κρατήσεις για πακέτα διακοπών, αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ – περίπου ένα τρίτο πάνω από ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2019. Οι κρατήσεις αυτές αφορούσαν κυρίως το φετινό καλοκαίρι.