Χ. Καλογήρου στα Πολιτικά: “Παραμένει ζητούμενο η αποσυμφόρηση”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
Με το θερμόμετρο να αγγίζει το μηδέν και στη Λέσβο, η Περιφερειάρχης Χριστιάνα  Καλογήρου καταγγέλλει την ταλαιπωρία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν αυτή τη στιγμή σε άθλιες συνθήκες στη Μόρια υπενθυμίζοντας τη “συνθετότητα” του προβλήματος καθώς όσο το θερμόμετρο κατεβαίνει τόσο αυξάνονται οι αυτοσχέδιες πηγές θερμότητας, κοινώς τα μαγκάλια που έχουν “σκοτώσει” στο παρελθόν αιτούντες άσυλο στη Μόρια.
“Περισσότεροι από 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε δομές φιλοξενίας που μπορούν να φιλοξενήσουν 5.500 Παραμένει ζητούμενο η αποσυμφόρηση των νησιών και η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου. Ο χειμώνας στο Βόρειο  Αιγαίο είναι βαρύς και ποτέ δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα ακραίας συνθετότητας μέσα από το οποίο προκύπτουν ζητήματα ασφαλείας υπό την ευρεία έννοια”.

Δραματική κατάσταση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ) του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στα νησιά βρίσκονται πλέον 14.489 άτομα: Στη Λέσβο είναι 6.738, στη Σάμο 4.174, στη Χίο 1.436, στη Λέρο 1.063, στην Κω 1.029 και σε μικρότερα νησιά 49.

Στη Μόρια στη Λέσβο, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του ΚΥΤ να μειωθεί, απέχει πολύ από το να φτάσει τους 3.000 που είναι η χωρητικότητά του.

 

Φωτό: Γιώργος Παπαδόπουλος

Προηγουμενο αρθρο

Οι παλιοί “τύποι” της Μυτιλήνης ζωντανεύουν ξανά το 2019

Επομενο αρθρο

Δημήτρης Ταλιάνης: Σε πρώτο πρόσωπο