Bravo στην Άγρα για την …αντιοξειδωτική της δράση

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Σημαντική βράβευση των μαθητών για την καινοτόμο εργασία τους

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο», που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του BravoSchools και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας στις 15 του μήνα βραβεύτηκε το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις της Άγρας . Η διάκρισή τους αφορά στη δράση τους «Η Άγρα επιμορφώνεται αντιοξειδωτικά», η οποία αναδείχτηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στο στόχο 3, με θέμα την Καλή Υγεία και Ευημερία.

Η δράση των μαθητών προσβλέπει στην ανάδειξη των πιο ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας, που σχετίζονται με τους 17 παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν 200 σχολεία με περισσότερες από 500 συμμετοχές, παρουσιάστηκαν στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

 

Η προσπάθεια του Γυμνασίου -Λυκείου Άγρας μεταδόθηκε από την εκπομπή της ΕΡΤ 3 «Τα παιδιά είναι εντάξει» και θα συνεχιστεί και για τις επόμενες σχολικές χρονιές σύμφωνα με διαβεβαίωση του BravoSchools και με στόχο τη συμμετοχή του σχολείου σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Καθηγητών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και οι μαθητές ευχαριστούν θερμά το Υπουργείο Παιδείας, το Ι.Ε.Π., την Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ΕΡΤ3 και το BravoSchools.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά

Πρόκειται περί ενώσεων που είτε παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό μας φυσιολογικά είτε προσλαμβάνονται μέσω της τροφής. Παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία, σε επίπεδο τόσο του κυττάρου όσο και ολόκληρου του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, και έχουν συσχετιστεί εδώ και χρόνια με την αντιμετώπιση πληθώρας παθολογικών καταστάσεων, όπως διάφοροι καρκίνοι, καρδιαγγειακά νοσήματα, νευροεκφυλιστικές ασθένειες κ.ά.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι εν δυνάμει βλαβερά μόρια που μπορούν να παραχθούν τόσο ως παραπροϊόν του μεταβολισμού μας όσο και από εξωγενείς πηγές όπως το κάπνισμα ή η ατμοσφαιρική ρύπανση. Διαδραματίζουν σημαντικό φυσιολογικό ρόλο και χρειάζονται σε μικρές ποσότητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, όταν βρίσκονται σε περίσσεια ποσότητα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA, στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια. Έτσι, τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν την περίσσεια των ελεύθερων ριζών, ωστόσο όταν τα ενδογενή δεν επαρκούν, κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση διαιτητικών αντιοξειδωτικών, πχ. Συμπληρώματα διατροφής.

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται την ημέρα περί τις 20000 με 25000 μονάδες αντιοξειδωτικών.

Στόχοι και επιδιώξεις

Στο πλαίσιο της δράσης καθορίστηκαν οι στόχοι του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», οι οποίοι συνοψίζονται στα ακόλουθα :

-Αναβάθμιση της αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών και μαθητών για την διασύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα και την εργαστηριακή δραστηριότητα.

-Ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία και συμβολή του στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων, καθώς και διαφήμιση του νησιού από τα Μ.Μ.Ε.

-Πρόληψη και υγεία των μαθητών και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, βελτίωση της διατροφής τους δια μέσω της έρευνας και των βοτάνων του τόπου σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά και δημιουργία κατάλληλων ροφημάτων και τροφίμων.

Προηγουμενο αρθρο

Σε απεργία πείνας ο Πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης

Επομενο αρθρο

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης : “Μόνο με σκληρή δουλειά τούτος ο τόπος θα φτάσει ξανά ψηλά”