ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 23 : ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΟΥΣΕΛΛΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ (MSC IN FINANCE-RISK MANAGEMENT)

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αναξιοκρατία και αδιαφάνεια

Μήπως πρέπει πιο επίκαιρα από ποτέ οι δύο αυτές λέξεις να μην καταντήσουν ένα ακόμη κλισέ;

Μήπως επιτέλους να κρίνουμε και να χαράξουμε την πολιτική με βάση αυτές τις δύο λέξεις;

Μήπως ήρθε η ώρα να δείξουμε ενεργό ενδιαφέρον;

Μέγιστη πληγή της δημόσιας διοίκησης η αναξιοκρατία και αδιαφάνεια ιδίως από τους αιρετούς πολιτικούς οι οποίοι με εξαίρεση λίγους δεν γνωρίζουν την έννοια των λέξεων και πολύ περισσότερο δεν δείχνουν τον παραμικρό σεβασμό προς αυτές.

Όμως χωρίς αυτές οδηγούμαστε σε αναποτελεσματικότητα της διοίκησης η οποία γίνεται εμφανής σε ποικίλες μορφές όπως

  1. Απώλεια έργων πνοής για δήμους και περιφέρειες, μέσω της έλλειψης προγραμματισμού και οργάνωσης. Έργα που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής την δική μας και των παιδιών μας. Χαρακτηριστική είναι και η έλλειψη οράματος, δημιουργικότητας και επιμονή στην στασιμότητα και αποβάλτωση.
  2. Απώλεια εσόδων τα οποία θα λειτουργούσαν ανταποδοτικά προς τους πολίτες, διότι η κατασπατάληση των πόρων και η αδιαφανείς διαχείριση τους μειώνει τελικά τα εισοδήματα των ίδιων των πολιτών αφού τα χρήματα αυτά θα βελτίωναν το οικονομικό και το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον τους. Για να μιλήσουμε με απλά λόγια, τα χρήματα που οι αιρετοί κατά σπαταλούν ή κινούν με αδιαφανείς διαδικασίες είναι τα χρήματα των ίδιων των πολιτών. Είναι τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τέλη ή διάφορούς φόρους.
  3. Στην στελέχωση της διοίκησης. Τα νέα στελέχη γαλουχούνται μέσα σε ένα τέτοιο στείρο περιβάλλον, στον κρατικοδιαιτισμό και στην συνεχή αναπαραγωγή του. Δεν ενδιαφέρονται για αποτελεσματικότητα και την δημιουργία και ανέλιξη νέων στελεχών που μπορούν να προσφέρουν. Στηρίζεται σθεναρά η δημιουργία του περιβόητου συστήματος ημετέρων και η απομύζηση της ιερής αγελάδας.

Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι συνήθως όπως λέει και ο πάνσοφος λαός μας. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να αποβάλουμε το κεφάλι για να σώσουμε ότι έχει απομείνει από το σώμα; Μήπως ήρθε η ώρα για τους ‘‘αδιαφόρετους’’ να πάνε σπίτι;

Το πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να σώσουμε αυτήν την φάρμα των ζώων του Όργουελ αρκεί να ευαισθητοποιηθούμε και να συνεργαστούμε όλοι μαζί.

 

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Εποχικότητα, εντοπιότητα και δημιουργικότητα στο τραπέζι: Η κρασουλιά ντομάτα από την Αγιάσο

Επομενο αρθρο

Μάνος Παναγιωτάρας: Δεν έχασα την ευκαιρία, να γίνω ο φούρναρης στο Σίγρι!