Απογοητευτική η «άνοδος» στην επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

“Τσίμπησαν» οι πωλήσεις στα πρατήρια λόγω εορτών”

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΤΑΧΙS για την υποβολή των αιτήσεων καταβολής του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης στους δικαιούχους, για τη χειμερινή περίοδο 2018-2019.

Οι δικαιούχοι μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «www.aade.gr» και χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς στο TAXIS, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, αφού συμπληρώσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται.

Οι δικαιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση μέχρι την Τρίτη 15 Ιανουαρίου θα λάβουν το ποσό μέχρι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι καθυστερήσουν (καταθέτοντας δηλαδή την αίτησή τους από τις 16 Ιανουαρίου και μετά) θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται στο λογαριασμό τους περί τα τέλη Ιουνίου!

Πάντως είναι γεγονός ότι ο κόσμος απογοητεύθηκε και αυτή τη χρονιά με το ποσό και τον τρόπο που καθορίζεται η επιδότηση, κάτι που και την παρισινή χρονιά παρατηρήθηκε ότι λειτούργησε αποτρεπτικά από το να προμηθευτούν τα νοικοκυριά πετρέλαιο θέρμανσης.

«Τσίμπησε» αλλά παραμένει χαμηλά

Το φετινό ποσό της επιδότησης είναι ελαφρά αυξημένο σε σχέση με αυτό που δόθηκε πέρυσι. Από 0,125 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν την περσινή χρονιά, το φετινό ποσό αυξάνεται στο 0,160 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

Επιπλέον, τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους αυξάνονται από 100.000 ευρώ σε 130.000 ευρώ για τους άγαμους και από 200.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επιπρόσθετα, μετά τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, νέοι Δήμοι χαρακτηρίστηκαν ως «ορεινοί», με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη και να δικαιούνται περισσότερα λίτρα επιδότησης.

Με βάση την υπουργική απόφαση, δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:

Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμο και 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Β) Ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πως καθορίζονται οι Κλιματικές ζώνες

Αναλυτικά, οι κλιματικές ζώνες και η ποσότητες επιδοτούμενων λίτρων έχουν ως εξής:

Στην Α Ζώνη οι δήμοι: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας. Στη συγκεκριμένη ζώνη η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό είναι τα 25 λίτρα.

Στη Β Ζώνη οι δήμοι : Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής. Στη

συγκεκριμένη ζώνη η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό είναι τα 15 λίτρα.

Στη Γ Ζώνη οι δήμοι : Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Μυτιλήνης, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου. Στη συγκεκριμένη ζώνη η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό είναι στα 8 λίτρα.

Τέλος, στη Δ ζώνη εντάσσονται οι νομοί : Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων. Στη συγκεκριμένη ζώνη η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό ορίσθηκε στα 5 λίτρα.

Σημειώνεται ότι όσοι Δήμοι χαρακτηρίζονται ως ορεινοί εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτήν του νομού στον οποίον βρίσκονται.

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και σε έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά στις διασταυρωμένες αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και 30 Απριλίου 2019, ύστερα από σχετική αίτηση που υποβάλλεται έως την 31η Μαΐου 2019.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, παρέχεται το δικαίωμα στον αιτούντα να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης μέχρι 15.7.2019 και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι δικαιούχος, τότε το επίδομα καταβάλλεται κανονικά έως 11.10.2019.

Κάτι κινείται, αλλά….

Σε επικοινωνία πάντως που είχαν τα «Π» με τον πρατηριούχο Τάκη Τυροπώλη, μας είπε ότι κάτι άρχισε να κινείται στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από τα νοικοκυριά, αλλά ακόμη η συνολική ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Οι περισσότεροι πελάτες μας έβαλαν μικρές, σχετικά, ποσότητες της τάξης των 150-200λ. ίσα ίσα για τις μέρες των γιορτών, που θα είναι οι άνθρωποι μαζεμένοι στα σπίτια τους. Μπορεί να συνέβαλε σε αυτό και η οδηγία για την πίστωση του ποσού επιδότησης στους λογαριασμούς το Φλεβάρη.

Από αυτή την άποψη αυτή όντως έχει παρουσιαστεί μια κάποια κίνηση, φυσικά αναμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί στο επόμενο διάστημα, καθώς τα τελευταία χρόνια τόσο η επιδότηση όσο και η γενικότερη κατανάλωση πετρελαίου δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που είχαμε στα παρελθόντα έτη», είπε ο κ. Τυροπώλης.

Κατά μέσο όρο πάντως, η τιμή ανά λίτρου πετρελαίου θέρμανσης στη Λέσβο κυμαίνεται περί τα 1,10Ε.

Προηγουμενο αρθρο

Φάκελοι με ύποπτη σκόνη σε Κέρκυρα, Κρήτη και ΕΜΠ

Επομενο αρθρο

Αφιέρωμα στη μεγάλη σοπράνο Μονσερά Καμπαγιέ από τον ΦΟΜ