Από τον Πιττακό ως τον Ποταμώνα: Η άγνωστη φιλοσοφική πλευρά της Λέσβου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Όταν ακούμε για την αρχαία Λέσβο αβίαστα το μυαλό μας πηγαίνει στον Αρίωνα, στον Αλκαίο, στην Σαπφώ, κυρίως, και γενικά στα επιτεύγματα του νησιού στην ποίηση και στην μουσική. Ξαφνιάζεται δε όποιος ακούει για τον τομέα της φιλοσοφίας στην Λέσβο.

Είναι γεγονός όμως ότι η φιλοσοφία ανθούσε στην αρχαία Λέσβο απ’ τα αρχαϊκά χρόνια, με τον εξέχοντα Μυτιληναίο Πιττακό να έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στους επτά σπουδαιότερους σοφούς του αρχαίου κόσμου. Πάντοτε δε, μέχρι και τον 2ο-3ο αι. μ.Χ., στην Μυτιλήνη υπήρχε τουλάχιστον μία φιλοσοφική Σχολή.

Μέχρι το κλείσιμο του κύκλου του αξεπέραστου Ελληνικού πολιτισμού, έχουν διασωθεί τα ονόματα είκοσι σπουδαίων φιλοσόφων που γεννήθηκαν στην Λέσβο και δίδαξαν είτε στην πατρίδα τους είτε άλλου, αποκτώντας μεγάλη φήμη για το έργο τους.

Φιλόσοφοι όπως ο Θεόφραστος, ο Φανίας, ο Μενεκράτης, ο Έρμαρχος, ο Πραξιφάνης αλλά και οι υπόλοιποι, πλούτισαν την φιλοσοφία δίνοντας το δικό τους στίγμα. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο Διοφάνης, ο Κράτιππος, ο Ποτάμων, ο Λεσβώναξ και άλλοι, είχαν αναγνωρισθεί και διαπρέψει σε Μυτιλήνη και Ρώμη.

Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στην μνήμη όλων εκείνων των γνωστών και αγνώστων φιλοσόφων. Παρουσιάζεται δε το μεγάλο έργο τους, το οποίο έχει ακόμη μία τέτοια δυναμική που μπορεί να μας μετακινήσει στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, με σκέψη και συνείδηση ώστε να οδηγηθούμε στην αρετή και στην ευτυχία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το βιβλίο του Απόστολου Γονιδέλη παρουσιάζεται την Τετάρτη 31/7 στις 8μ.μ. στα Γενικά Λύκεια. 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Εκπληκτικές εικόνες από την αναπαράσταση της Πυρπόλησης του Τουρκικού Δικρότου στη Σκάλα Ερεσού

Επομενο αρθρο

kathariotita.lesvou@gmail.com. Στείλτε mail και ο Δήμος…καθαρίζει!