Άνοιξε ξανά το Stage1 της Συκαμνιάς-100 περίπου άτομα φιλοξενούνται στον καταυλισμό

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Συνολικά 778 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο και στη Χίο τις τελευταίες μέρες, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης 19 Οκτωβρίου μέχρι την Τρίτη 24 Οκτωβρίου το πρωί.

Συγκεκριμένα στη Λέσβο πέρασαν 370 άτομα και στη Χίο 408. Στη Σάμο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές παραμένουν μηδενικές τις τελευταίες μέρες.

Συνολικά από 1ης Οκτωβρίου μέχρι την 24η Οκτωβρίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφτασαν 2.771 πρόσφυγες και μετανάστες, 1.598 στη Λέσβο, 980 στη Χίο και 193 στη Σάμο.

Την αντίστοιχη περίοδο, η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι παρενέβη σε 47 περιστατικά μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και επαναπροώθησε στις ακτές 1.969 άτομα

Με τις ροές να συνεχίζονται άνοιξε ξανά το stage 1 της Συκαμνιάς που φιλοξενεί περίπου 100 άτομα που ήρθαν τις τελευταίες μέρες. Η συχνότητα της έλευσης των λέμβων είναι τρεις με τέσσερις την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι απελάσεις. Την περασμένη εβδομάδα επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία 13 άτομα ανάμεσά τους τέσσερις συνοδευόμενοι ανήλικοι ακτοπλοϊκώς απο Μυτιλήνη για Δικελί.

Open the islands στο ΣΤΕ

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου για περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως ότου εξεταστεί η αίτησή τους κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωσή της, η συγκεκριμένη απόφαση «στερείται ειδικής και ορισμένης εξουσιοδότησης για την έκδοσή της, δεν έχει επαρκή αιτιολογία ως προς τη λήψη του ως άνω μέτρου που περιορίζει την ελευθερία μετακίνησης όλων των αιτούντων διεθνή προστασία, προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας».

«Είναι επίσης αντίθετη και με την Οδηγία σχετικά με τις ελάχιστες συνθήκες υποδοχής αιτούντων άσυλο» που παρέχει δυνατότητα επιβολής περιορισμών κυκλοφορίας, αλλά μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημοσίας τάξης ή ταχείας και αποτελεσματικής εξέτασης της αίτησης, λόγοι που κατά το ΕΣΠ «δεν συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Σημειώνει ακόμα ότι ο περιορισμός στα νησιά «θίγει όλα τα δικαιώματα επαρκών συνθηκών φιλοξενίας, εκπαίδευσης, ειδικών συνθηκών μεταχείρισης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και λοιπών δικαιωμάτων».

Αντίστοιχη αίτηση ακύρωσης έχουν καταθέσει και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Κω και σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανή πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου.

 

Προηγουμενο αρθρο

5.7 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τον βιολογικό Πολιχνίτου- Βρίσας- Βατερών

Επομενο αρθρο

Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Γιαννέλη Θεοδοσιάδη στην Αθήνα