Ανεμώτια ευχαριστούμε για τις όμορφες γιορτές !

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και αναλογιζόμενοι την οικολογική καταστροφή και τους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους στην Εύβοια , η Λέσβος αγκαλιάζει τη φύση της και οργανώνεται με βάση την οικολογία και την παράδοση της.

Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» οργάνωσε την 5η Γιορτή Αμπελουργίας με τον ιδιαίτερο τίτλο “Άνεμος – Άμπελος & Οίνος” διοργάνωσε   Το Φεστιβάλ που ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις πραγματοποιήθηκε για να καλύψει την ανάγκη ψυχικής ανάτασης των Λέσβιων πολιτών, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας. Οι γιορτές Αμπελουργίας της Ανεμώτιας ξεχωρίζουν από τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού για την αυθεντικότητα την άρτια οργάνωσή τους και κυρίως την “ψυχή” που δίνεται σε αυτό που άνθρωποί της αγαπούν περισσότερο!

Οι Γιορτές Αμπελουργίας αποτελούν θεσμό και κατέχουν εξαιρετική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Δυτικής Λέσβου.

Το πολιτιστικό τριήμερο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LEADER/CLLD ΛΕΣΒΟΥ και υποστηρίζεται από το Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου των γιορτών Αμπελουργίας στην Ανεμώτια,  ο Οινολόγος και Γευσιγνώστης Γιώργος Τσαπουρνιώτης μας μύεισε στον μαγικό κόσμο του κρασιού και στην τέχνη της οινοποίησης. Ένα ολοκληρωμένο σεμινάριο για επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου.

 

Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Στην καρδιά της Αμπελουργικής ζώνης του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στο χωριό Ανεμώτια το φθινόπωρο του 2017, μία ομάδα νέων ανθρώπων ίδρυσε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», αυτό-οργανώθηκε και ανέλαβε συλλογικά τη διαχείριση των αμπελουργικών προϊόντων της.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την παράσταση Θεόφιλος του Θανάση Σκρουμπέλου με τον Θοδωρή Προκοπίου, σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη.

Λίγα λόγια για το Ηφαίστειο Ανεμώτιας 

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ηφαίστεια στο νησί της Λέσβου είναι αυτό της Ανεμώτιας.

Το ηφαιστειακό του υλικό δημιούργησε στη βάση του κρατήρα έναν πολύ εύφορο εδαφικό ορίζοντα που ευνοεί την καλλιέργεια του αμπελιού και αποτελεί σήμερα τον κάμπο του χωριού. Η αμπελουργική περιοχή της τοπικής κοινότητας Ανεμώτιας τοποθετείται σε υψόμετρο 350 μέτρων και καλύπτει έκταση περίπου 600 στρεμμάτων επί των 1000 του κρατήρα. Οι αμπελώνες εξακολουθούν να έχουν παραδοσιακή κυπελλοειδή διαμόρφωση και ως επί το πλείστον είναι «ξερικοί» (άνυδροι).
Στην αμπελουργική περιοχή της Ανεμώτιας, η Κοιν.Σ.Επ. καλλιεργεί με αγρο-οικολογικές μεθόδους περίπου 20 στρέμματα αμπελώνων με τις τοπικές οινοποιίσιμες ποικιλίες Καλλονιάτικο, Φωκιανό, Μανδηλαριά, Μαύρο Μοσχάτο, Σαββατιανό, Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και τις βρώσιμες Ροζακί και Κάρντιναλ.

Η Κοιν.Σ.Επ. σύντομα δημιούργησε την δική της αυτόνομη οινοποιητική μονάδα σε παραγωγικές εγκαταστάσεις πλησίον της περιοχής των αμπελώνων, όπου παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται λευκά, ροζέ και κόκκινα ΠΓΕ και Ποικιλιακά κρασιά υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, διαθέτει διήμερο αποσταγματοποιείο όπου αποστάζει τα στέμφυλα του οινοποιείου και εμπορεύεται το παραγόμενο τσίπουρο σε χύδην μορφή.

Λειτουργώντας πάντα με βασικό κίνητρο τους ανθρώπους του τόπου και τις ανάγκες τους, το 2020 υπό την καθοδήγηση του δεξιοτέχνη οινολόγου και γευσιγνώστη Γιώργου Τσαπουρνιώτη, το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» παρουσίασε την παρακάτω ευρεία γκάμα κρασιών με τις ενδείξεις ΠΓΕ και Ποικιλιακός.

Το πρώτο κρασί του συνεταιρισμού «Κόκκινες Κορυφές» από τις ποικιλίες Καλλονιάτικο & Μανδηλαριά ανήκει στους οίνους με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Λέσβος (ΠΓΕ Λέσβος). Το ρουμπινί χρώμα του εκπλήσσει και προδιαθέτει. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με καλή δομή και στρόγγυλο σώμα. Ισορροπημένη οξύτητα με μαλακές και στρογγυλεμένες τανίνες που χαρίζουν μακρά ορυκτώδη επίγευση. Αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους όπως το βύσσινο και το μαύρο μούρο αντιπαραβάλλονται με εκείνα των μπαχαρικών και του μελιού. Συνοδεύει πιάτα ψητών και μαγειρευτών κρεατικών, αλλαντικά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ήπια τυριά.

Τον Ποικιλιακό ξηρό ερυθρό οίνο “Ανεμόλιθος” από τις ποικιλίες Καλλονιάτικο και Μοσχάτο Μαύρο. Πρόκειται για οίνο με ζωηρό ρουμπινί χρώμα και ελαφρύ σώμα, με γλυκιά επίγευση στο στόμα μεσαίας διάρκειας, με μαλακές τανίνες και απαλή δροσερή οξύτητα.

Αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους όπως το κεράσι και το ρόδι εναλλάσσονται με διακριτικές νότες από άνθη τριαντάφυλλου. Ένα κομψό κρασί ικανό να συνοδέψει μεγάλη γκάμα εδεσμάτων και πιάτα με ελαφριές σάλτσες.

Τον Ποικιλιακό ξηρό ερυθρό οίνο “Πυρραίος Οίνος” από τις ποικιλίες Μανδηλαριά και Φωκιανό. Κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα και πυκνά δάκρια στο ποτήρι, με καλή δομή και γεμάτο σώμα, με ατίθασες στιβαρές τανίνες και εξισορροπητική οξύτητα. Η επίγευση είναι μακράς διάρκειας, αφήνοντας στο τελείωμα της μια ορυκτώδη νύξη, απόρροια των ηφαιστειογενών χωμάτων της περιοχής.

Οι συμπυκνωμένοι αρωματικοί χαρακτήρες υπερώριμων φρούτων βύσσινου, μαύρου μούρου και βατόμουρο, αντιπαραβάλλονται με εκείνους των μπαχαρικών. Ένα εντυπωσιακό κρασί, έτοιμο να ανταμείψει πλουσιοπάροχα όσους έχουν την υπομονή να το παλαιώσουν στο κελάρι τους. Συνοδεύει ψητά κρέατα στη σχάρα, αλλαντικά και παλαιωμένα τυριά.

Τον Ποικιλιακό ξηρό λευκό οίνο “ΣΑΠΦΩ η Ερέσια” από τις ποικιλίες Αθήρι και Ασύρτικο. Πρόκειται για κρασί με λαμπερό κίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες, ερεθιστικό στόμα, με δροσερή γλυκιά επίγευση μεσαίας διάρκειας και απαλή οξύτητα. Ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών όπως το κίτρο, το άνθος λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού αναδεικνύουν τις εξαιρετικές νησιωτικές ποικιλίες.

Ένα φινετσάτο και κομψό κρασί που αφήνει ένα παιχνιδιάρικο χάδι στον ουρανίσκο. Συνοδεύει θαλασσινά, οστρακοειδή, σαλάτες, λευκά κρέατα και φρούτα.
Ακολουθώντας τον βηματισμό που έχει διαγράψει μέχρι τώρα, το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» κατά το προσεχές χρονικό διάστημα θα συνεχίσει τις εκπλήξεις παρουσιάζοντας δύο ακόμα ιδιαίτερα κρασιά ένα λευκό ξηρό και ένα ροζέ ημίξηρο, Στόχος να αναδειχθεί η πολυδυναμικότητα της ποικιλίας Καλλονιάτικο που εκτός από κόκκινα μπορεί να δώσει και εξαιρετικά λευκά και ροζέ κρασιά, όταν παντρεύεται με άλλες νησιώτικες λευκές ποικιλίες.

Ένα άλλο κομμάτι της δραστηριότητας του Συνεταιρισμού, όπως προαναφέρθηκε είναι η απόσταξη των στεμφύλων του οινοποιείου και η παραγωγή του αυθεντικού Τσίπουρου Ανεμώτιας. Από σταφύλια συνεργατισμού και αλληλεγγύης και περισσή τέχνη, τα αρώματα των τοπικών ποικιλιών Καλλονιάτικο και Φωκιανό μαζί με τις πικάντικες γεύσεις, απόρροια των ηφαιστειογενών χωμάτων της περιοχής αιχμαλωτίζονται στο απόσταγμα προσφέροντας γνήσια απόλαυση ακόμα και στους πιο απαιτητικούς λάτρεις του είδους. Το τσίπουρο Ανεμώτιας πλέον κυκλοφορεί και παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια.

Στον επενδυτικό τομέα το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», από τις αρχές του 2021, υλοποιεί το Project «Δημιουργία Συνεταιριστικού Οινοποιείου στην Ανεμώτια Λέσβου», που εντάσσεται σε χρηματοδοτικό μέτρο του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER ΛΕΣΒΟΥ. Στόχος, η «ευγενή» αύξηση του όγκου παραγωγής του οινοποιείου με περιέκτες που ταιριάζουν καλύτερα στα κρασιά της Κοιν.Σ.Επ., αλλά και με αναβαθμίσεις και προσθήκες στον εξοπλισμό ώστε να εξελιχθεί προς το καλύτερο η οινοποίηση και να μπορεί να αποτυπωθεί με συνέπεια το terroir και ο χαρακτήρας της περιοχής.

Άλλωστε, η Λέσβος αξίζει να έχει τα κρασιά που την αντιπροσωπεύουν, ως συνέχεια της μακράς οινοποιητικής της παράδοσης και το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ενώνει δυνάμεις για να το κάνει πραγματικότητα…

Προηγουμενο αρθρο

Γερμανός Πρέσβης: “Θα διαφημίσω το φεστιβάλ στην πατρίδα μου”!

Επομενο αρθρο

Λάμπου Μύλοι- Ταξιδεύοντας στον χρόνο