Search

Αν δεν εθελοτυφλείς, τότε ξέρεις.

Που πας ρε Καραμήτρο; Όπως λέει και το σχετικό ανέκδοτο. Είναι, πλέον, κοινό μυστικό. Αν δεν εθελοτυφλείς, αν βλέπεις στοιχειωδώς το τι συμβαίνει ή αν απλά… ζεις (αναλογιστείτε, για παράδειγμα, πόσοι γνωστοί σας είχαν κορωνοϊό πέρυσι τέτοια εποχή και πόσοι φέτος), τότε ξέρεις.

Στη Μυχού, μέγα δράμα και κανείς δεν μιλάει για τους αρνητές. Όλοι βλέπουν την “παράσταση” Σερβετάλη. Όμως τυφλοί δεν είμαστε. Σαφέστατα και δεν φταίνε οι ανεμβολίαστοι γι αυτό το χάλι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεθάνουμε όλοι!

Δεν είναι υπερβολή, δεν είναι τρομολαγνεία, δεν είναι ότι κάνουμε τα πάντα για τα… κλικ και «φουσκώνουμε» τις (αναντίρρητες) ειδήσεις. Είναι, ξαναλέμε, η απτή πραγματικότητα, ανεξαρτήτως του τι ακούγεται από επίσημα ή μη χείλη: η πανδημία στη χώρα μας έχει ξεφύγει. 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς λοιμωξιολόγος (έστω κι απ’ αυτούς του Facebook, που «ευδοκιμούν» εδώ και περισσότερο από 1.5 χρόνο πια) για να καταλάβει πως όταν μια χώρα 10 και κάτι εκατομμυρίων την εποχή των εμβολίων μετράει 105 νεκρούς μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, τότε τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ρόδινα.

Ούτε μπορεί να βρει κάτι το ενθαρρυντικό όταν, με το ημερολόγιο να δείχνει μόλις 22 Νοεμβρίου (υπό την έννοια πως όλος ο χειμώνας είναι μπροστά μας), ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ήδη 608.

Η κατάσταση στον τομέα της πανδημίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και είναι δεδομένο πως όσο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και, εξίσου σημαντικό, όσο δεν τηρούνται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας έστω και τα στοιχειώδη μέτρα, τότε κατευθυνόμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο χείριστο. 

Και μπορεί οι «σκληροί» δείκτες (θάνατοι και διασωληνώσεις) να είναι στο «κόκκινο» και να είναι αυτοί που προκαλούν τεράστιο προβληματισμό, όμως είναι ένας άλλος που καταδεικνύει το μέγεθος του άλυτου προβλήματος.

Σε τι αναφερόμαστε;

Δεν είναι μόνο οι 105 νεκροί: Ο τρομακτικός δείκτης που φανερώνει πως η πανδημία έχει «ξεφύγει» στην Ελλάδα

Στον δείκτη θετικότητας για τη Δευτέρα, 22/11: τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας έγιναν συνολικά 106.357 τεστ (PCR 6.929 και RPT 99.428). Εξ αυτών, τα 7.287 βγήκαν θετικά. Τι μας δίνει αυτό το 7.287 στα 106.357; 6,85% θετικότητα- νούμερο κατά πολύ πάνω από το εκκωφαντικό καμπανάκι του 4% και με τεράστια διαφορά από την περασμένη εβδομάδα, όταν και κινείτο ακόμα και κάτω από 2%.

Το στενόχωρο είναι πως παρά το γεγονός πως έχουμε τα εμβόλια πλέον, παρά το ότι συμβιώνουμε εδώ και κοντά μία διετία με τον ιό (και, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να έχουμε μάθει να προστατευόμαστε καλύτερα) και παρά το ότι οι εμπειρογνώμονες ωρύονται για την σημαντικότητα του να προσέχουμε, η κούραση, το… ψέκασμα και η ελλιπής περίθαλψη στους σοβαρά νοσούντες, οδηγούν σε ακόμα πιο δύσκολες εποχές.

Η πανδημία, είναι βέβαιο, το καλοκαίρι θα υποχωρήσει και από το φθινόπωρο του 2022 δε θα επιτίθεται με τέτοια μανία στην ανθρωπότητα. Όμως…

Όμως, μέχρι τότε, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα και να κινδυνεύσουν όσο λιγότερο γίνεται οι ευπαθείς ομάδες.

Μερικοί μήνες έμειναν. Ας βοηθήσουμε όλοι μας να μην είναι βουτηγμένοι στο έρεβος…

Το εμβόλιο δεν σε προστατεύει από το να νοσήσεις αλλά σου δίνει κάποιες περισσότερες πιθανότητες να επιζήσεις. Το αν θα φορέσεις αλεξίσφαιρο στον πόλεμο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γυρίσεις αλώβητος, αλλά έχεις απλά περισσότερες πιθανότητες από τον άλλον που θα πάει χωρίς αυτό.
Αν νοσήσεις, κολλάς και τους άλλους. Τώρα το πως θα το περάσουν είναι άλλη ιστορία με πολλούς παραμέτρους που πολύ πιθανόν δεν τους γνωρίζουμε και όλους!
Τέλος άλλο οι ανεμβολίαστοι κι άλλο αυτοί που αντιτίθενται στην υποχρεωτητκότητα κι άλλο οι αρνητές. Οι τελευταίοι δυστυχώς από όσα ακούμε κι εδώ στο Νησί χάνουν διαρκώς αγαπημένα τους πρόσωπα και δεν βάζουν ακόμα μυαλό!

 

Ισπανία

 

Με πληροφορίες από το  Mens house