Αγώνας δρόμου για τον “ΦιλόΔημο ΙΙ”… αφού χάσαμε την πρώτη ευκαιρία

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

«Ανοίγει» ξανά το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση και κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων ή για την αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων χώρων, μέσω της νέας πρόσκλησης του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ».

Με «πετσοκομμένο» προϋπολογισμό κατά 5 εκατ. ευρώ, έναντι της πρώτης προκήρυξης που ανερχόταν στα 20εκ., η νέα πίστωση του Υπουργείου Εσωτερικών έρχεται να ευαισθητοποιήσει τους Δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και να τους παρακινήσει, καθώς η πρώτη πρόσκληση που έληξε 31/10/2019 είχε μηδενική συμμετοχή!

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι 31/12/2019 και ουσιαστικά πρόκειται για νέα παράταση της πρώτης πρόσκλησης προς τους δήμους, με το Υπουργείο να διαβεβαιώνει πως όποια πρόταση κατατεθεί από τις δημοτικές αρχές θα χρηματοδοτηθεί!

Ο Δήμος Λέσβου έχασε την πρώτη προκήρυξη, καθώς το έργο «τινάχτηκε στον αέρα», όπως λέει ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κώστας Κουνέλης, καθότι παρά το γεγονός ότι μέχρι τις 31/8 ο κτηνίατρος που έπρεπε να αναλάβει δράση στο καταφύγιο, δεν υπέγραψε ποτέ τη σύμβαση.

Τώρα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για να προχωρήσει το έργο και με την ανάθεση του κτηνιάτρου, προφανώς θα γίνει από την αρχή η διαδικασία(;) και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, ώστε να λειτουργήσει το καταφύγιο σωστά, σύμφωνα μ ετη σχετική νομοθεσία. Ευελπιστούμε ότι ο Δήμος θα την «αδράξει» δεν θα χαθεί κι αυτή, όπως η προηγούμενη.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών, για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Στόχος είναι η αναβάθμιση των εν λόγω υφιστάμενων υποδομών, αλλά και η δημιουργία νέων, σύγχρονων, λειτουργικών, φιλικών στο περιβάλλον και προσβάσιμων στους πολίτες, δομών φιλοξενίας, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Από την πλευρά του ο Δήμος Μυτιλήνης πάντως με διαβεβαίωση του αντιδημάρχου, υποστηρίζει πως έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε αυτή η ευκαιρία να μη χαθεί, ενώ η τοπική κοινωνία με βάση και τα συχνά περιστατικά κακοποίησης αδέσποτων ζώων, επισημαίνει πως ένα τέτοιο καταφύγιο, με τις σωστές προδιαγραφές, που ν απαρέχει φροντίδα και μέριμνα στα αδέσποτα, έπρεπε να είχε λειτουργήσει χθες…

Περισσότερα στο φύλλο των «Π» την Κυριακή 24/11

Προηγουμενο αρθρο

“Με γοργούς ρυθμούς” τα μερεμέτια στη Συκούντα.

Επομενο αρθρο

Ανεμω-τσιπουρίσματα και σήμερα στην Ανεμώτια