Search

Αγιασώτικο Καρναβάλι 2020! Στη Μέκκα του λεσβιακού καρναβαλιού!

 

Η Αγιάσος είναι η Μέκκα του λεσβιακού καρναβαλιού, όπου συρρέουν χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του. Το αγιασώτικο καρναβάλι ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του και αποτελεί σπάνιο δείγμα της ντόπιας λαϊκής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη της Τουρκοκρατίας. Μέσα στο διάβα ενός και πλέον αιώνα το έθιμο πέρασε από πολλά στάδια.

Ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» και το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» ανακοινώνουν το πρόγραμμα των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων, που τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

12:00 στο διακοσμημένο Δημοτικό Πάρκο πάρτε την ψησταριά σας και το κρέας της αρεσκείας σας και ελάτε να τσικνίσουμε (οργάνωση: Κοινότητα Αγιάσου – Visit Agiasos).

ΣΑΒΒΑΤΟ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

21:00 στην καφετέρια Uptown στο Σταυρί πάρτι μασκέ με Dj από τον «Σάτυρο».

ΣΑΒΒΑΤΟ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

12:00 στο Αναγνωστήριο παιδικό πάρτι μασκέ με μουσική, χορό, παιχνίδια και κυνήγι χαμένου θησαυρού.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 

13:00 (εκκίνηση από το Αναγνωστήριο) για αναβίωση μέσα στις στράτες του χωριού των παλιών παραδοσιακών εθίμων της Περικεφαλαίας και της Τράτας, που οργανώνει το Αναγνωστήριο Αγιάσου με τη συνεργασία του «Σάτυρου». Ο αγερμός τραγουδώντας τα παραδοσιακά φαλλικά άσματα (τριψίματα) θα καταλήξει στην Πλατεία Αγοράς του χωριού, όπου θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από παραδοσιακή ορχήστρα με φυσερά και το Χορευτικό Τμήμα του Αναγνωστηρίου.

Στον κόσμο θα προσφερθεί δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο.

15:00 στην Πλατεία Αγοράς θα εμφανιστούν τα καρναβαλικά συγκροτήματα: 

«Καρνάβαλους» με σάτιρα της Ευστρατίας Τσοκάρου-Μητσιώνη που θα εκφωνήσουν η Ιωάννα Καμαρού και ο Ηλίας Κουταλέλλης.

«Μπαρμπαρός – ΑΟΖ Αγιάσου». Σάτιρα Ασημάκη Χατζηγιάννη, που θα εκφωνήσουν οι Παναγιώτης Λαλάς, Χαρίλαος Αϊβαλιώτης, Στρατής Α. Γυρέλης, Βασίλης Βερδούκας, Ταξιάρχης Κουταλέλης, Ηλίας Κουταλέλης. Συμμετέχουν: Δημήτρης Κουταλέλης, Γιώργος Γεωργαντής, Δημήτρης Βαρβάκης, Στρατής Λεβέντης, Στρατής Ξαφέλης. Σκηνικά: Παναγιώτης Λαλάς, Παναγιώτης Καπάτος, Δημήτρης Χτενέλης.

21:00 στην καφετέρια RED CAFÉ στο Καμπούδι πάρτι μασκέ με Dj από το Visit Agiasos.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

10:00 (εκκίνηση από το Καμπούδι): Το Vist Agiasos οργανώνει σεργιάνι στο χωριό με θέμα «Ανακαλύψτε την Αγιάσο» μέσω της εφαρμογής του κινητού QRCode scanner. Συμμετέχουν το αποκριάτικο γκρουπ «Του έξυπνου του π’λέλ’» και οι τυμπανιστές δρόμου Brasilionico Grupo Percussivo. Γνωριμία της Αγιάσου μέσα από ένα περιηγητικό καρναβαλικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια. Θα ακολουθήσουν στο Δημοτικό Πάρκο αποκριάτικες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους (γαϊτανάκι, κλόουν, κατασκευές, face painting κ.ά.).

15:00 στην Πλατεία Δημαρχείου κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με την εμφάνιση των συγκροτημάτων:

«Εξορκιστής». Σάτιρα του Γιώργου Π. Σταυρακέλλη, που θα εκφωνήσουν οι Γρηγόρης Βαλαλάς, Χαρίλαος Αϊβαλιώτης, Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή.

Κατασκευή σκηνικών: Μαρίνος Κορομηλάς, Χρήστος Κουφέλος, Παναγιώτης Κορομηλάς, Δημήτρης Κλ. Κορομηλάς.

Σκηνογραφία: Γιώργος Π. Σταυρακέλλης

«Ναυτίλος». Σάτιρα του Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή, που θα εκφωνήσουν οι Δημήτρης Π. Κορομηλάς, Παναγιώτης Κορομηλάς, Μαρίνος Κορομηλάς, Δημήτρης Κλ. Κορομηλάς, Χρήστος Κουφέλος, Μαρία Θρ. Γλεζέλη, Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Ταξιάρχης Κουταλέλης, Ηλίας Κουταλέλης. Συμμετέχουν τα παρακάτω παιδιά του Εργαστηρίου Εικαστικών και του Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου: Ιωάννα Καμαρού, Βασιλική Καμαρού, Δημήτρης Χ. Καμαρός, Παναγιώτα Ακαμάτη, Κατερίνα Παπαπορφυρίου, Ευστρατία Χρυσάφη, Άγγελος Ορφανός, Κλεάνθης Δ. Κορομηλάς και Αθηνά Βουρλή.

Κατασκευή σκηνικών: Μαρίνος Κορομηλάς, Χρήστος Κουφέλος, Παναγιώτης Κορομηλάς, Δημήτρης Κλ. Κορομηλάς. Στα σκηνικά βοήθησαν οι Ταξιάρχης Κουταλέλης, Ηλίας Κουταλέλης, Ειρήνη Βουνάτσου, Μιχάλης Σπανέλης, Δημοσθένης Σπανέλης, Βασιλική Κορομηλά.

Σκηνογραφία – Γενική καλλιτεχνική επιμέλεια: Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή.

Κατασκευή φορεσιών: Κατερίνα Κουτσκουδή-Βουρλή, Εργαστήρι Εικαστικών Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Χορογραφίες: Στρατούλα Χιώτη.

Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Πρ. Σουσαμλής, Γιώργος Π. Σταυρακέλλης, Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή.

Στον χώρο των εκδηλώσεων θα προσφερθούν δωρεάν στον κόσμο νηστίσιμοι μεζέδες, ούζο και κρασί.

Την Κυριακή 11:00 – 13:00 και την Καθαρή Δευτέρα 13:00 – 15:00 θα είναι ανοιχτό για το κοινό το Δημοτικό Καρναβαλικό Μουσείο στην είσοδο του χωριού.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την χρηματοδότηση των εκδηλώσεων, τους Χορηγούς Οργάνωσης Blue Star, Top all (Ζωοτροφές – Φιάλες Υγραερίου) και Έπιπλο Σπανός, τους Χορηγούς Γιορτής  Σουσαμλή Μαρία ΟΕ και Στέλλα Δαγέλη, τους εθελοντές του Visit Agiasos, τον Παναγιώτη Γ. Τσουκαρέλη και όλους όσοι συνέδραμαν για την καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων.