Search

Η “σφαγή” των φοινίκων της Μυτιλήνης

“Ο Δήμος Μυτιλήνης γνώριζε εδώ και καιρό…έχω καταθέσει και έγγραφο προσωπικά στην υπηρεσία πρασίνου τον Απρίλιο, αλλά καθυστέρησαν και δεν αναλαμβάνουν να ψεκάσουν τους φοίνικες σε ιδιωτικές αυλές με αποτέλεσμα να κολλήσουν όλοι.
Είναι ανόητο”. γράφει ο Παναγιώτης Σταθόπουλος στο προσωπικό του προφίλ. Ο Ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει για το θέμα του κόκκινου σκαθαριού και όπως λέει: “…δε γίνεται να σωθούν μόνο οι δημόσιοι, είναι αστείο…
Ή θα σωθούν όλοι, ή θα πεθάνουν όλοι οι φοίνικες. Το σκαθάρι πετά απόι δέντρο σε δέντρο και δεν γνωρίζει ιδιωτικό και δημόσιο δέντρο.. Το κόστος για τους ιδιώτες είναι δυσβάστακτο, απαιτείται γερανός, ειδικά ψεκαστικά.. που ο Δήμος διαθέτει…
Επίσης κάποια σπίτια και οι αυλές τους είναι ακατοίκητα, οι ιδιοκτήτες λείπουν…
Το φοινικόδασος Παναγιούδας ψεκάστηκε πρόσφατα, μετά απο ένα άρθρο δικηγόρου στον τύπο της Μυτιλήνης ξεκουνήθηκαν…
Έαν δεν αναλάβει ο Δήμος να ψεκάσει και τους φοίνικες που είναι σε αυλές της Παναγιούδας το φοινικόδασος ελάχιστες ελπίδες έχει να επιζήσει….
Ακούει κανείς?”
Και η Δημοκρατική Μυτιλήνη για το θέμα: 

Ερωτήματα και ζητήματα  σχετικά με την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού το οποίο έχει καταστρέψει ένα μεγάλο αριθμό φοινίκων στην πόλη της Μυτιλήνης, θέτει επί τάπητος σε ανακοίνωσή της και η παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνης» , της κοινότητας Μυτιλήνης. Η παράταξη ζητά μεταξύ άλλων ενημέρωση για το θέμα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρμόδια αντιδημαρχία.

«Οι φοίνικες της Μυτιλήνης, σήμα κατατεθέν δημόσιων και ιδιωτικών αρχιτεκτονικών μνημείων και δημόσιων χώρων της πόλης «πεθαίνουν» ο ένας μετά τον άλλον. Το γεγονός, αποτέλεσμα προσβολής των δένδρων από το έντομο κόκκινο σκαθάρι, στερεί την πόλη από πολύτιμη χλωρίδα ενώ κάποια από τα δένδρα που χάνονται το ένα μετά το άλλο, έχουν υπεραιωνόβιο ιστορικό χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή αδυνατεί να αντιμετωπίσει την καταστροφή των φοινίκων μπλεγμένη σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, αδύναμη να αντιληφθεί την ανάγκη προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου που θα περιλαμβάνει κατά τα πρότυπα άλλων Δήμων της Ελλάδας ψεκασμούς σε δένδρα τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά οικόπεδα. Οι ψεκασμοί μόνο σε δημόσια οικόπεδα σημαίνει ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το κόκκινο σκαθάρι δυστυχώς δεν ζητά τίτλους ιδιοκτησίας για να καταστρέψει τους φοίνικες.

Το έντομο συνεχώς επεκτείνεται με αποτέλεσμα να απειλούνται πλέον φοίνικες και εκτός της πόλης.

Η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» ζητά να υπάρξει από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τους ειδικούς γεωπόνους του Δήμου, ενημέρωση του Συμβουλίου της Κοινότητας για το θέμα. Τόσο σχετικά με τα μέτρα πρόληψης διάδοσης του κόκκινου σκαθαριού που λαμβάνονται όσο και τα ανάλογα κατασταλτικά στα προσβεβλημένα δένδρα.

Ποια προληπτική θεραπεία έγινε και σε ποια δένδρα από τις αρχές της άνοιξης ως τους πρώτους κρύους μήνες που είναι η περίοδος όπου τα έντομα είναι δραστήρια και αναπαράγονται; Ποια θεραπεία υπήρξε στους ελαφρά προσβεβλημένους φοίνικες για να σωθούν; Υπήρξε μελέτη αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού με απεντομώσεις, κλαδέματα των φύλλων των δένδρων που έχουν προσβληθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα που τα έντομα δεν είναι δραστήρια; Υπήρξε κάψιμο ή κόψιμο και απομάκρυνση των κορμών και φύλλων των φοινικόδεντρων που έχουν καταστραφεί ώστε να μην μεταφερθούν τα έντομα σε γειτονικά δέντρα; Ειδοποιήθηκαν ιδιώτες ή δημόσιοι φορείς για τυχόν προσβολές σε φοινικόδεντρα που τους ανήκουν; Έχει σχεδιαστεί αντικατάσταση των νεκρών φοινικόδεντρων από νέα φυτά που προέρχονται από φυτώρια με φυτουγειονομικό διαβατήριο δηλαδή πιστοποιημένα ότι είναι απαλλαγμένα από το έντομο;», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνης».