Search

Αφιέρωμα στον Θεόφιλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) ύστερα από επικοινωνία με την ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, σας καλεί απόψε στις 19.00, στην παρουσία της ζωής του Θεόφιλου, του ανεπανάληπτου ανθρώπου που λάτρευε την Ελλάδα, του λαϊκού Έλληνα Ζωγράφου, που μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου, του «Αχμάκη» της Λέσβου.

Ομιλητής, ο εικαστικός και συγγραφέας κύριος Ευάγγελος Παππάς.

Θα προβληθούν εικόνες από τα έργα του Θεόφιλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης της ΕΣΤΙΑΣ.

ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1,
Νέα Σμύρνη

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η παράσταση ΘΕΟΦΙΛΟΣ στο Θέατρο Λύχνος

Παράλληλα η ΟΛΣΑ, ενημερώνει ότι η παράσταση “Θεόφιλος” του Θανάση Σκρουμπέλου που πρωταγωνιστεί ο Λέσβιος (από Λισβόρι) Θοδωρής Προκοπίου και σκηνοθετεί ο Νίκος Βερλέκης συνεχίζεται τα επόμενα 4 Σάββατα, στο Θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού το οποίο βρίσκεται στο Γκάζι, μόλις 300 μέτρα από τον σταθμό του μετρό “Κεραμεικός”, στη διεύθυνση Χαλκιδικής 83 & Ιερά Οδός 59 και είναι προσβάσιμο με όλα τα μέσα. http://www.theaterlyxnos.gr/Current.php

Ημέρες παραστάσεων: Σάββατο 22 και 29 Φεβρουαρίου όπως και Σάββατο 7 και 14 Μαρτίου στις 19.00.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 θα “ανέβει” και για δύο τουλάχιστον παραστάσεις στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη (Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά), μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε από το Αθηναϊκό κοινό του θεάτρου. https://theatrosofouli.gr/epikoinonia/
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής έχει επικοινωνήσει με την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης που είναι από τους παλαιότερους Συλλόγους στην Θεσσαλονίκη και ο μοναδικός σύλλογος Μυτιληνιών στην βόρεια Ελλάδα, έτσι ώστε να το μάθουν όλοι οι Λέσβιοι της περιοχής.

Ένας θεατρικός μονόλογος που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον ως την τελευταία στιγμή από έναν πρωταγωνιστή που προσπαθεί με σπαραγμό και τεράστιο υποκριτικό ταλέντο, να μας πείσει ότι δεν είναι ο γνωστός λαϊκός ζωγράφος, αλλά ένας ηθοποιός που τον υποδύεται.
Ο Θοδωρής Προκοπίου μπαίνει στα παπούτσια του Θεόφιλου και αφού ενθουσίασε το κοινό με την ερμηνεία του στην Αθήνα, έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

Μια ιστορία που αφηγείται τα βήματα του Θεόφιλου από την εφηβεία, το ταξίδι για να βρει το δρόμο και να ακολουθήσει το όνειρό του, οι ζωγραφιές στο Πήλιο ενώ ήταν πάμφτωχος, ο πόλεμος για την πατρίδα και το όραμά του, ο ανεκπλήρωτος έρωτας που σημάδεψε τη ζωή του, η απόρριψη …και τέλος η αναγνώριση, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να απολαύσει!

Η σκηνοθεσία του Νίκου Βερλέκη έδωσε στην παράσταση την λιτή προσέγγιση που άξιζε και ταίριαζε στην ζωή του μεγάλου ζωγράφου της λαϊκής παράδοσης.

Ο γεννημένος στη Μυτιλήνη Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, όταν φτάνει στην ηλικία των 16 ετών, φεύγει για την Σμύρνη αφήνοντας πίσω όλες τις υποχρεώσεις του ως πρωτότοκος απέναντι στην οικογένειά του. Το ελεύθερο και απροσάρμοστο για την εποχή πνεύμα του τον οδηγεί ξανά στη Μυτιλήνη και από εκεί στον Βόλο, στο Πήλιο όπου εργάζεται σαν ζωγράφος , με αμοιβή ένα πιάτο φαγητό κι ένα μπουκάλι κρασί.

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας στην Σμύρνη τον κάνει να επιστρέψει εκεί, αλλά η Αθηνά είναι πλέον παντρεμένη έτσι επιστρέφει πίσω και ακολουθεί τα όνειρά του με όλες τις συνέπειες.
Φτώχεια, κακουχίες, χλευασμός για το γεγονός ότι ήταν αριστερόχειρας, πιστός όμως στην παράδοση , φορώντας μέχρι τέλους την φουστανέλα ακόμη και όταν οι ενδυματολογικές συνήθειες άλλαξαν εντελώς.

Ο Θεόφιλος ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής του μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι, όταν αποφασίζεις να ακολουθήσεις τα όνειρά του να είσαι έτοιμος να δεχτείς και το κόστος για αυτό.

Η ζωή όταν ακολουθήσεις το δικό σου μονοπάτι και όχι αυτό που χάραξαν οι άλλοι θα σου προσφέρει περισσότερες δυσκολίες παρά ευκολίες. Ίσως και περισσότερες λύπες παρά χαρές. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να παραμείνεις πιστός, συνεπής και να ξεπερνάς τα προβλήματα κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή!

Συνοψίζοντας το έργο:
Ο «Θεόφιλος» επιστρέφει και σήμερα «πάντα θα επιστρέφει». Παρακολουθούμε τα βήματα του από την εφηβεία και το πρώτο του ταξίδι από την Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του και ακολουθώντας το όνειρο για την “ζωγραφιά” θα φτάσει μέχρι το Πήλιο, στο Βόλο που θα πολεμήσει για την πατρίδα τα οράματα του!

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά, η απόρριψη, ο χλευασμός, η φτώχεια είναι η καθημερινότητα του.
Η επιστροφή στη γενέτειρα και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση. Η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα!