Search

7 Βραβεία σε διαγωνισμούς για το Λεσβιακό Ελαιόλαδο OL-EVE από το Σίγρι

Η δουλειά και η προσπάθεια ανταμείβεται. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από τους ελαιώνες στο Σίγρι της Λέσβου διακρίνεται παγκοσμίως. Από τα 7 δείγματα ελαιόλαδου που έστειλε η Ol-eve σε τρεις διαγωνισμούς βραβεύτηκαν και τα 7! Τα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα του νέου ελαιοτριβείου στο Σίγρι, αναγνωρίστηκαν από τα καλύτερα και πιο ποιοτικά λάδια στον κόσμο!

Πιο συγκεκριμένα, η Ol-eve διέπρεψε με το Σιγριανό Ελαιόλαδό της στη μακρινή Ιαπωνία όπου φέτος διεξήχθη για μία ακόμη χρονιά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελαιόλαδου της Ασίας – Ωκεανίας, από τους πιο απαιτητικούς και ποιοτικούς διαγωνισμούς ελαιόλαδου στον κόσμο, Olive Japan International Extra Virgin Olive Oil Competition 2022.

Εκεί ξεχώρισαν, ανάμεσα σε 816 άλλα ελαιόλαδα από ολόκληρο τον πλανήτη, το Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Early Harvest με Κορωνέικη Ποικιλία, που παρέλαβε Χρυσό βραβείο για την πικάντικη γεύση του και το πράσινο άρωμά του, καθώς και το Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Early Harvest με Κολοβή Ποικιλία που πήρε Ασημένιο βραβείο για τη γλυκιά γεύση του και το φρουτένιο άρωμά του.

Η Ol-eve διακρίθηκε και στα Διεθνή Βραβεία Ελαιόλαδου του Βερολίνου (Berlin GOOA 2022) ανάμεσα σε 891 δείγματα από όλο τον κόσμο. Το Βιολογικό Faros Sigri Ol-eve πήρε Χρυσό βραβείο «Βιολογικής Ποιότητας», τα 2 μονοποικιλιακά Βιολογικά Early Harvest (Κορωνέικη & Κολοβή) βραβεύτηκαν με δύο Χρυσά «Βιολογικής Ποιότητας», και τέλος το Early Harvest με ποικιλίες Αρικόμπη, Κολοβή και Λετσίνο, πήρε Χρυσό βραβείο «Ποιότητας».

Τα Βραβεία GOOA του Βερολίνου είναι διεθνώς αναγνωρισμένα ως ένας από τους πιο αξιόπιστους και διαφανείς διαγωνισμούς ελαιόλαδου. Με πολυετή γνώση και τεχνογνωσία επιστημόνων υψηλού επιπέδου, πρωτοπόρων της τεχνολογίας τροφίμων και βασικών επιχειρηματικών παραγόντων, θέτουν το πρότυπο για έναν παγκόσμιας εμβέλειας διαγωνισμό ελαιόλαδου.

Η Ol-eve φυσικά διακρίνεται και σε εγχώριο επίπεδο. Οι αναλύσεις του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία, και τα Olympia Awards, βράβευσαν το Ol’eve – Early Harvest ελαιοκομικής περιόδου 2021 με ασημένιο βραβείο. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο έχει 12,55 mg υδροξυτυροσόλη ανά 20 γραμμάρια ελαιόλαδου, δηλαδή πολύ παραπάνω από τα 5 mg ανά 20 γρ. που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Συγκεκριμένα ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 432/2012 θέσπισε τη δυνατότητα αναγραφής ισχυρισμού υγείας στην ετικέτα για τα ελαιόλαδα που έχουν πάνω από 5 mg υδροξυτυροσόλης (πολυφαινόλη του ελαιόλαδου) ανά 20 γραμμάρια ελαιόλαδου: «Οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.» Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο έχει επίσης συνολικά 700 ppm ολικές πολυφαινόλες όπως ελαιασίνη, ελαιοκανθάλη και άλλες. Η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη είναι γνωστές για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους δράσεις. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και πληθώρα μελετών που είναι σε εξέλιξη το ελαιόλαδο με υψηλά φαινολικά φορτία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, δρα θετικά περιορίζοντας κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, αυτισμό κλπ. Ο ιδρυτής και οραματιστής του Sigri Olive Mill, Κ. Αντώνιος Τιρπιντήρης, έχει δημιουργήσει ένα οικολογικό θαύμα για τα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα. Έχει δώσει ζωή σε έναν άγονο τόπο 2 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου, το Σίγρι, φυτεύοντας περισσότερα από 40.000 ελαιόδεντρα και 20.000 άλλα είδη δέντρων και φυτών. Με αυτή τη μοναδική καινοτομία έχει δημιουργήσει συνθήκες που βοηθούν τη βιοποικιλότητα της περιοχής, με πολλά άγρια λουλούδια, θάμνους, δέντρα, έντομα, πτηνά, ερπετά, θηλαστικά και αμφίβια να μεγαλώνουν και να αναπαράγονται σε αυτό τον επίγειο παράδεισο μέσα σε ένα περιβάλλον αφθονίας.

Ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό της Ol-eve και του κτήματος «Φάρος» στο Σίγρι, είναι ότι έχει καταφέρει να μετατρέψει το μικροκλίμα της περιοχής και σύμφωνα με υπολογισμούς εξαλείφει έτσι το αποτύπωμα άνθρακα που δημιουργείται από 2 χιλιάδες ανθρώπους, μια πραγματική ανάσα οξυγόνου για την περιοχή. Επιπλέον, όλα αυτά τα δέντρα, μειώνουν την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κρατάνε σταθερό το έδαφος από διαβρώσεις, εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και περιορίζουν την ένταση του αέρα.

Στο κτήμα υπάρχουν 12 ποικιλίες ελιάς με δέντρα έως 14 ετών. Για την ανάπτυξή τους χρησιμοποιήθηκαν φυσικοί τρόποι λίπανσης, με κομπόστ φυκιών Ποσειδωνίας που βγαίνουν στην ακτή, οργανική κοπριά από πτηνοτροφεία και βουστάσια του νησιού, φύλλα και κλαδιά από τα κλάδεμα των δέντρων. Το υπέδαφος και η σύνθεση του κομπόστ συμβάλλουν ώστε τα ελαιόδεντρα της Ol-eve να είναι πλούσια σε Βιταμίνη Ε, τοκοφερόλη και το ευεργετικό σκουαλένιο. Στο τελευταίας τεχνολογίας ελαιοτριβείο www.sigriolivemill.health η διαδικασία παραγωγής είναι σχεδιασμένη και υλοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κορυφή της καινοτομίας είναι η γραμμική παραγωγή με κυλινδρικούς και κάθετους μαλακτήρες, ρυθμιστές και ειδικό ψηφιακό προγραμματισμό. Κάθε ελιά έχει ακριβώς την ίδια διαδρομή και την ίδια διαδικασία παραγωγής με τις ελιές της ίδιας ποικιλίας και της ίδιας ωριμότητας. Διατηρείται σε όλα τα μηχανήματα και στάδια παραγωγής ελεγχόμενη θερμοκρασία, με ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού, προκειμένου να μην απομακρύνονται οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, και άλλα ευαίσθητα συστατικά υψηλής διατροφικής σημασίας.

 

Το ελαιοτριβείο έχει μνήμη. Αναγνωρίζει τον βαθμό ωρίμανσης και την ποικιλία της ελιάς και διαμορφώνει τις βέλτιστες συνθήκες παραγωγής.

Η Ol-eve με όραμά της ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη, διαπρέπει σε παγκόσμια επίπεδο και κάνει το νησί της Λέσβου περήφανο για τους καρπούς του και τους ανθρώπους του.

www.sigriolivemill.health

www.ol-eve.com