3ο My Greek Μeze με έμπνευση από τα καλοκαίρια μας στα Τσαμάκια!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Το “My Greek Meze”, είναι ο τρίτος σταθμός στο γευστικό ταξίδι της μαγειρικής σειράς «My Greek» της Ιωάννας Παυλάκη, με ξεναγό, αυτή την φορά, την Ελένη Ψυχούλη. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο με τα καλύτερα «κεράσματα» της Ελλάδας: τον ήλιο, την παράδοση, αλλά κυρίως τη νοστιμιά και την αγάπη που κάνει τους μεζέδες μας μοναδικούς σε όλον τον κόσμο. 

Πηγή έμπνευσης για την Ιωάννα Παυλάκη, για αυτό το 3ο βιβλίο,  ήταν τα παιδικά  της καλοκαίρια στα Τσαμάκια στην πλαζ. Οπως χαρακτηριστικά θυμάται “Η πλαζ ήταν το σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, η στιγμή της χαλάρωσης, της απόλαυσης του καυτού ήλιου, της θάλασσας, της ξεγνοιασιάς. Οι μεγάλοι κάθονταν κάτω από τα αλμυρίκια, κουτσομπόλευαν, έπαιζαν τάβλι, ενώ εμείς κάναμε βουτιές, παίζαμε ανέμελα… μέχρι να έρθει η ώρα του μεζέ!

 

Τα τάπερ έκαναν την εμφάνισή τους και τα λευκά τραπεζάκια γέμιζαν με χρώμα, με μικρά αριστουργήματα νοστιμιάς. Η κυρία Αφρούλα έφερνε τους διάσημους κεφτέδες της, η κυρία Μέλπω παστές σαρδέλες Καλλονής, η κυρία Μύρνα μοσχοβολιστούς κολοκυθανθούς, η κυρία Μαρούλα αγγουράκια και ντομάτες από το μποστάνι της μαζί με χοντροκομμένα κομμάτια κεφαλοτύρι και ελιές, ο μπαμπάς τη δυνατή αλλά φανταστική σκορδαλιά του, η μαμά το τρυφερό, θεϊκό κρασάτο χταποδάκι και η κυρία Νίκα απογείωνε τον ουρανίσκο μας με αχινούς, που μόλις είχε βγάλει από τη θάλασσα. Εγώ έτρεχα στην καντίνα να φέρω ούζο και παγάκια.”

Και συμπληρώνει “αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο στα ανέμελα καλοκαίρια μας και στον μπάμπα μου που  έμαθε το μεγαλείο της απλότητας του μεζέ που συνοδεύεται από ένα ποτηράκι ούζο. Γιατί ο μεζές είναι η αφορμή να ανταμώσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να γίνουμε μία παρέα που χαλαρώνει, που γελά, που ανοίγει την ψυχή της, που μοιράζεται, που γίνεται ένα.”

 

Δεν χρειάζεται να έχετε μεγάλη μαγειρική εμπειρία για να σερβίρετε τον καλύτερο μεζέ. Το βιβλίο αυτό θα σας καθοδηγήσει βήμα βήμα, δίνοντάς σας παράλληλα πολύτιμες συμβουλές και προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους για να φτιάξετε με τις πιο απλές
κινήσεις τον μεζέ του Αιγαίου, τον μεζέ των βουνών, έτσι ακριβώς όπως τον απολαμβάνει η Ελλάδα από τον Βορρά ώς τον Νότο της. Οι μεζέδες δεν απαιτούν κόπο, το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται απλώς στο μεράκι που θα βάλετε για την προετοιμασία τους.
Καλέστε και εσείς στο τραπέζι σας την ελληνική παράδοση, πείτε «ναι» στη χαρά της συνεύρεσης γύρω από ένα καραφάκι ούζο και αφεθείτε στο μεγαλείο που κρύβει ένα πιατάκι του μεζέ.

 

Αναζητήστε το MY GREEK MEZE από τις εκδόσεις Πεδίο στα Public, σε κεντρικά
και online βιβλιοπωλεία.
Ακολουθήστε το MY GREEK MEZE στα social media και μοιραστείτε τις δικές σας
στιγμές ανεμελιάς παρέα με ένα μεζεδάκι.
@mygreekrecipes.gr, @elenipsyhouli
@mygreekrecipesgr, @elenipsyhouli
Η Ιωάννα Παυλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή της είναι από τη Μυτιλήνη, όπου περνούσε ως παιδί όλα της τα καλοκαίρια. Δίπλα στη γιαγιά της, έμαθε να μαγειρεύει και να δοκιμάζει γεύσεις. Αγαπημένη της ενασχόληση το ξεφύλλισμα βιβλίων μαγειρικής, ενώ τα ταξίδια της στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο διεύρυναν ακόμα περισσότερο τους γαστρονομικούς της ορίζοντες. Μαγειρεύει για φίλους και λατρεύει τη θάλασσα. Το πάθος της είναι να κάνει πραγματικότητα μικρές ιδέες, όπως την επιτυχημένη μαγειρική σειρά βιβλίων «My Greek».

Instagram @fishpavlaki
Η Ελένη Ψυχούλη γεννήθηκε στον Βόλο, την ελληνική πόλη που ταυτίζεται με το τσίπουρο, άρα ξέρει σίγουρα από καλό μεζέ. Δημοσιογράφος γεύσης, έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα γαστρονομικά ελληνικά έντυπα και έχει το δικό της site για τη
γεύση, το www.pirouni.gr. Για επτά χρόνια παρουσίαζε τη δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής «Chef στον αέρα» από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ, ενώ υπήρξε κριτής και παρουσιάστρια στο «MasterChef Junior». Το 2021 επέστρεψε στη μικρή οθόνη για ένα διαφορετικό γευστικό ταξίδι στο Πήλιο, με τις «Συνταγές Ψυχής» στο κανάλι ΣΚΑΪ. Στο βιογραφικό της μετρά δύο εστιατόρια, δύο βιβλία μαγειρικής και ένα μεγάλο πάθος για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Ιnstagram @elenipsyhouli

Προηγουμενο αρθρο

100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή: Ένα άγνωστο αντάρτικο για την απελευθέρωση 17 Μικρασιατών

Επομενο αρθρο

Aliens of Lesvos- Φλας μπακ στη ζωή του Μιχάλη Μπάκα στη Λέσβο!