Search

Επίσκεψη στα αρχοντικά της Λέσβου με ένα κλικ!

Πως θα σας φαινόταν αν είχατε τα “κλειδιά” για όλα τα υπέροχα αρχοντικά της Λέσβου; Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου με το έργο της καταγραφής των ακινήτων μνημείων και ιστορικών κτηρίων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας δίνει τα ψηφιακά κλειδιά στο χέρι και μας ταξιδεύει στην ιστορία αυτών των εμβληματικών κτιρίων με ένα κλικ. Με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ Μυτιλήνη – ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΝΗΣΩΝ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ (visitnorthaegean.gr) ο επισκέπτης, μπορεί επιλέγοντας μια αρχιτεκτονική διαδρομή να “ανοίξει τις πόρτες” των ιστορικών κτιρίων της.

Στόχος της πράξης είναι η ανάπτυξη εξωστρεφών ψηφιακών εφαρμογών με τουριστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αντικείμενο την προβολή στοιχείων της αρχιτεκτονικής και εν μέρει της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των καταγεγραμμένων οικισμών, αντλώντας υλικό από το ψηφιακό αποθετήριο, με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή των νήσων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο κοινό.

Σήμερα αποφασίσαμε να πάρουμε τη διαδρομή “Βουρνάζων και Καβέτσου” και να κάνουμε μια στάση στην Αρχοντική κατοικία «Α. Βοστάνη»

Επιβλητική τριώροφη αρχοντική κατοικία, χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΥΠΕΚΑ. Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1927 στην όχθη του ποταμού της Αλυσίδας από τον Λέσβιο έμπορο της Αιγύπτου Αλέξανδρο Βοστάνη. Ως αρχιτέκτονας του κτιρίου αναφέρεται σε προφορικές μαρτυρίες είτε κάποιος Ιατρού από την Αίγυπτο, είτε ο Ασημάκης Φούσκας. Σήμερα, το κτίριο βρίσκεται στην ιδιοκτησία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης και δεν χρησιμοποιείται.  

Αρχιτεκτονικά το κτίριο παρουσιάζει μια έντονα μνημειακή και διακοσμητική διάθεση, συνδυάζοντας κλασικιστικά στοιχεία με χαρακτηριστικά άλλων ευρωπαϊκών ρυθμών που το κατατάσσουν στο στυλ του εκλεκτικισμού. Οργανώνεται σε τέσσερα επίπεδα τα οποία παρουσιάζουν διαφορετική μορφολογική επεξεργασία στις όψεις, με τον διάκοσμο να εντείνεται προοδευτικά καθ’ ύψος. Ιδιαίτερα στοιχεία της κύριας όψης αποτελούν οι παραστάδες με τα κορινθιακά επίκρανα στον όροφο, τα πλαίσια των ανοιγμάτων με την αετωματική επίστεψη, ο θριγκός με τις οδοντωτές ταινίες και τους περίτεχνους γεισίποδες που δημιουργούν την στέψη του κτιρίου. Το κεντρικό τμήμα του ορόφου βρίσκεται σε υποχώρηση δημιουργώντας ημιυπαίθριο χώρο. Η σοφίτα επιστέφεται τέλος με αέτωμα και κλασικιστικά ακροκέραμα. Πριν την κύρια είσοδο με το μαρμαρόγλυπτο περιθύρωμα προηγείται άλλη, ξύλινη με υαλοστάσια, που λειτουργεί ως ανεμοφράκτης. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελούν επίσης οι καμπύλοι όγκοι στη δυτική πλευρά του κτιρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέλος οι σιδεριές των ανοιγμάτων του ημιυπογείου καθώς και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του κλιμακοστασίου, της βεράντας και της περιβόλου.

Το έργο “Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ» που υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου (Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Β.Α.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ.), υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) (ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με κωδικό ΟΠΣ 5030500) αφορά στην ολοκληρωμένη καταγραφή των ακινήτων μνημείων και ιστορικών κτηρίων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς σε επιλεγμένους οικισμούς των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και των άυλων πολιτιστικών στοιχείων με τα οποία συνδέονται.

image 5

Η πράξη αφορά στην ολοκληρωμένη καταγραφή των ακινήτων μνημείων και ιστορικών κτηρίων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς (χρονολόγηση μετά το 1830) σε επιλεγμένους οικισμούς των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και των άυλων πολιτιστικών στοιχείων με τα οποία συνδέονται. Τα δεδομένα της καταγραφής αποτελούν το περιεχόμενο μιας δυναμικής ηλεκτρονικής γεωβάσης δεδομένων, δημιουργώντας έτσι ένα ψηφιακό αποθετήριο καταγραφής, τεκμηρίωσης και διάσωσης του νεότερου κτηριακού αποθέματος.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Υποέργου 1 με τίτλο «Ιστορική τεκμηρίωση, καταγραφή και αποτύπωση μνημείων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» πράξης «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ», πραγματοποιήθηκε καταγραφή ακινήτων μνημείων και ιστορικών κτηρίων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή κτηρίων και κατασκευών μεταγενέστερων του 1830, σε 16 οικισμούς στο σύνολο των 9 νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και μίας (1) θεματικής ενότητας, αυτής των Υδρόμυλων της Ικαρίας.