Search

Το «Γλωσσάρι της αιμοκάθαρσης»

Κρατώ στα χέρια μου το «Γλωσσάρι της αιμοκάθαρσης», ένα πόνημα της Έλενας Καραμπή και του Παντελή Χατζή, που είχαν την καλοσύνη να στείλουν δώρο στην μονάδα Τεχνητού Νεφρού  του Βοστανείου Νοσοκομείου μας, Αν βρίσκεστε σε ομάδα νεφροπαθών ή μεταμοσχευμένων ανθρώπων ή έχετε σχέση φιλίας ή συνύπαρξης με αυτούς, έχετε ασφαλώς καταλάβει την τεράστια αλλαγή που γίνεται στη ζωή τους και των οικείων τους, μετά από τη διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας.

Η λέξη αιμοκάθαρση αρχικά τρομάζει… πρέπει να διαχειριστείς μια νέα πραγματικότητα, να αντιμετωπίσεις μια νέα πρωτόγνωρη σε συνθήκες καθημερινότητα…

Αυτό για να το καταφέρεις πρέπει να ζητήσεις να μάθεις άμεσα πώς θα βοηθήσεις εσύ τον εαυτό σου και από ποιον θα βοηθηθείς (γιατρούς, μονάδες υγείας, ψυχολόγους) ακούς καινούργιες λέξεις, όρους που δεν τους έχεις  ξανακούσει και έχεις απορίες, πολλές απορίες….

Έρχεται λοιπόν αυτό το «γλωσσάρι» και σου εξηγεί με εύληπτο τρόπο  τι σημαίνει κάθε λέξη, που άκουσες, όταν ξεκίνησε το ταξίδι σου στην αιμοκάθαρση. Δεν σου δίνει, όμως, την εξήγηση κάθε λέξης. Σου κάνει γνωστό και τον όρο «νόμιμα δικαιώματα», που το κράτος δίνει σε όλους εμάς της ευάλωτης ομάδας.

Στη καθημερινή μας πάλη για τη ζωή κυριολεκτικά κάθε γνώση είναι εξαιρετικά πολύτιμη μας φορτίζει με κουράγιο, ενέργεια και  μας κάνει να ελπίζουμε σε μια ποιότητα ζωής, αφού έχουμε γύρω μας ανθρώπους που μας σκέφτονται και κατανοούν τη δυσκολία της καθημερινότητάς μας.

Ευχαριστούμε Ελενα και Παντελή, όλοι μαζί μπορούμε να ανεβούμε την ανηφόρα της ζωής ακουμπώντας ο ένας στον άλλο.

Ελένη Νικόλαου – Κουρτζή
σ. Φυσικός – Εκπαιδευτικός