Search

Πατρίσια Φιλντ: Η Μυτιληνιά σχεδιάστρια μόδας που έντυσε… τον διάβολο με Prada!

H Πατρίσια Φιλντ, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη είναι η ενδυματολόγος για μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, όπως το «Sex and the City», το «Emily in Paris» και το «Ο διάβολος φοράει Prada»

Με πληροφορίες από το in Gr

“Δεν κάναμε επιδείξεις μόδας» λέει η θρυλική σχεδιάστρια κοστουμιών Πατρίσια Φιλντ (Patricia Field), στο Fashionista, για τα πολυσυζητημένα κοστούμια της στην τηλεοπτική σειρά «Sex and the City», η οποία γιόρτασε στις 6 Ιουνίου την 20ή επέτειο από την πρεμιέρα της. «Λέγαμε τις ιστορίες και αναδεικνύαμε τους χαρακτήρες μέσα από τον τρόπο που ντύνονταν. Πρόκειται για μια κατάσταση αφήγησης ιστοριών».

Αλλά η δουλειά της σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Μέσω της ξεχωριστής, αντισυμβατικής και συχνά εκκεντρικής δουλειάς της Φιλντ στην σειρά-κολοσσό της ποπ κουλτούρας, άλλαξε το τοπίο του τρόπου με τον οποίο η μόδα αναπαρίσταται στην οθόνη – και τελικά, σε όλους εμάς, είτε παρακολουθούσαμε τη σειρά είτε όχι.

Η Φιλντ μεγάλωσε μες στα ρούχα

Είναι μισή Αρμένισσα, μισή Ελληνίδα, αλλά γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Oι παππούδες της από την πλευρά της μητέρας της μετανάστευσαν από τη Λέσβο στη Νέα Υόρκη, όπου η μητέρα της άρχισε να εργάζεται σε ένα καθαριστήριο. Εκεί γνώρισε τον πατέρα της Φιλντ, έναν Αρμένιο ράφτη.

Ο μπαμπάς της πέθανε από φυματίωση όταν η Φιλντ ήταν μικρή και η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε, με έναν άνδρα που γνώρισε και πάλι στο καθαριστήριο. H Φιλντ αστειεύεται ότι έχει το ελληνικό, εμπορικό δαιμόνιο στο DNA μου» όπως δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian.

Πατρίσια Φιλντ και Ντριου Μπάριμορ / Photo: Instagram

Κάν’ το όπως η Κάρι

Η σειρά του HBO, η οποία έτρεξε για έξι σεζόν από το 1998 έως το 2004, έσπασε τα όρια, εξυμνώντας τις γυναικείες φιλίες με τρόπο που δεν είχε ξαναδεί ποτέ η τηλεόραση, φέρνοντας επίσης στο προσκήνιο μια ειλικρινή και αναζωογονητικά ειλικρινή συζήτηση τόσο για το σεξ όσο και για τις σχέσεις.

Ο αντίκτυπος της μόδας από το «SATC» αποδείχθηκε επίσης ολοκληρωμένος και διαρκής. Μέσω της σειράς, η Φιλντ ήταν πρωτοπόρος στη σχέση συνύπαρξης μεταξύ των οίκων μόδας και του fast fashion, καθώς και στην εισαγωγή των «ασεβών» μεθόδων styling στο ευρύ κοινό, δείχνοντας στις γυναίκες πώς να εκφράζουν με αυτοπεποίθηση την ατομικότητά τους μέσω της γκαρνταρόμπας.

Φυσικά, η μοναδική και αντικομφορμιστική αισθητική μόδας της Φιλντ ήταν ήδη γνωστή στους Νεοϋορκέζους από το 1966, όταν άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο κέντρο της πόλης, το Pants Pub, το οποίο εξελίχθηκε στην ομώνυμη μπουτίκ της στην 8th Street (αργότερα μεταφέρθηκε στο Bowery).

Η Φιλντ ήταν το σημείο αναφοράς για τους δημιουργούς της κάτω από την 14η οδό, τα παιδιά των κλαμπ και μερικές γενιές σταρ, όπως η Ντέμπι Χάρι των Blondie και η Μίσι Έλιοτ. Έκλεισε το κατάστημά της το 2015. Αλλά, σαν οραματίστρια που είναι, η Φιλντ ξεκίνησε το ArtFashion – το concept shop της που προσφέρει προσιτά κομμάτια προσαρμοσμένα από ντόπιους καλλιτέχνες και φίλους – σε ένα πολυσύχναστο τμήμα του Lower East Side.