Search

Ο «ΑΙΟΛΙΚΟΣ» είναι μια έννοια που απηχεί στο συναίσθημα του νησιού, περιέχοντας τις λέξεις Αιγαίο, Μικρασία, Ελλάδα, Λέσβος. 

Με αφορμή την φωτογραφία του αρχείου μας που ανακάλυψε ο Νίκος Κουφάκης ας θυμηθούμε την ιστορία του Αιολικού…

O ΑΙΟΛΙΚΟΣ ιδρύθηκε στις 17 Αυγούστου 1975 έπειτα από τη συγχώνευση δύο ιστορικών ομάδων της πόλης της Μυτιλήνης, του Άτλαντα και του Απόλλωνα, που μέχρι τότε πρωταγωνιστούσαν σε τοπικό επίπεδο.

Σήμα της ομάδας έγινε η ασπίδα, την οποία πλαισιώνουν δύο φύλλα δάφνης. Τα χρώματα που καθιερώθηκαν, ήταν το μπλε και το άσπρο του Απόλλωνα, ενώ το κίτρινο και το μαύρο του Άτλαντα συμπλήρωναν υποστηρικτικά.

Ο «ΑΙΟΛΙΚΟΣ» είναι μια έννοια που απηχεί στο συναίσθημα του νησιού, περιέχοντας τις λέξεις Αιγαίο, Μικρασία, Ελλάδα, Λέσβος. 

ΡΙΖΕΣ

Το «ΑΙΟΛΙΚΟΣ» προέρχεται από τους Αιολείς, που ήταν κατά τους ιστορικούς χρόνους της αρχαίας Ελλάδας η μία από τις τέσσερις φυλές (Αχαιοί, Ίωνες, Αιολείς και Δωριείς) του ελλαδικού χώρου. Επρόκειτο για λαό που αρχικά ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, αλλά μετά το τέλος της Μυκηναϊκής Εποχής αποίκισαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Περίπου κατά το 1110-1000 π.Χ. οι Αιολείς ενώθηκαν με τον παλιό πληθυσμό του νησιού της Λέσβου και του έδωσαν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ

Σαν ποδοσφαιρική ομάδα, το όνομα «ΑΙΟΛΙΚΟΣ» καταγράφεται ιστορικά στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο. Συγκεκριμένα υπάρχουν αναφορές πως στην περιοχή της Σμύρνης, γύρω στο 1890, μια ομάδα Ελλήνων αγωνιζόταν με το όνομα «ΑΙΟΛΙΚΟΣ» σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια απέναντι σε ομάδες Άγγλων ναυτών.

Στους «Πανιώνιους Αγώνες» της Σμύρνης του 1899 και του 1906 συμμετείχε από τη Λέσβο ο Διαγόρας Μυτιλήνης, από τη διάσπαση του οποίου προήλθε ο Άτλαντας, πρόγονος του σημερινού «Αιολικού». Στους ίδιους αγώνες το 1907 έλαβε μέρος και ο νεοσύστατος Αιολικός Κυδωνιών (1906), Γυμναστικός σύλλογος του Αϊβαλιού, που διέθετε ιδιαίτερο γήπεδο και διοργάνωνε παμμικρασιατικούς αγώνες. Οι ιδρυτές του, μάλιστα, εξέδιδαν την εφημερίδα «Κυδωνιατικός Αστήρ» και το περιοδικό «Αιολικός». Εκείνη την περίοδο (1906-1908) διοργανώνονται οι «Αιολικοί Αγώνες» στο Αϊβαλί, στα πρότυπα των αθλητικών αγώνων που διεξάγονταν στις Κυδωνίες της Μ. Ασίας στα πριν την Επανάσταση του 1821 χρόνια. Ο Αιολικός Κωδωνιών, ωστόσο, διαλύθηκε προς το τέλος του 1909, αλλά συνέχισε τα επόμενα χρόνια να εκδίδεται το περιοδικό «Αιολικός Αστήρ».

Οι ρίζες του «Απόλλωνα Μυτιλήνης», ετέρου προγόνου του σημερινού Αιολικού, εντοπίζονται την περίοδο 1924-1930.

Μεταπολεμικά, ομάδα με το όνομα «Αιολικός» έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής (2ος Όμιλος) την περίοδο 1964-65. Την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε. Ώσπου το 1975 ιδρύθηκε ο σημερινός «Αιολικός».