Search

Η πρακτική του “stealthing” θα έπρεπε να ενταχθεί στην έννοια του βιασμού που διαπράττεται στη βάση της απουσίας της συναίνεσης

O όρος “stealthing” περιγράφει την με δόλιο τρόπο αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής που είχε ξεκινήσει συναινετικά, χωρίς τη γνώση, και επομένως τη συναίνεση του έτερου συντρόφου.

«Η πρακτική του “stealthing” θα έπρεπε να ενταχθεί στην έννοια του βιασμού που διαπράττεται στη βάση της απουσίας της συναίνεσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ, σύμφωνα με το οποίο “όποιος τελεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με κάθειρξη ως 10 έτη”», τόνιζει στο Reader η Μαρία Αποστολάκη, Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας, στο Κέντρο Διοτίμα. Στην Ελλάδα ωστόσο το stealthing δεν είναι κατοχυρωμένο νομικά.

Τι μπορεί να κάνει κάποια που έχει πέσει θύμα;

«Η αλήθεια είναι πως τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα αδίκημα για να καταγγελθεί, θα περιοριστώ να αναφέρω ότι ένα άτομο που έχει πέσει θύμα stealthing θα πρέπει να λάβει προφυλακτική αντιρετροϊκή αγωγή και αγωγή για ΣΜΝ.

Σε επίπεδο… νομικού ακτιβισμού, ωστόσο, θα ενθάρρυνα και θα υποστήριζα έντονα ένα θύμα να διεκδικήσει να δικαιωθεί στρεφόμενο απέναντι στο δράστη για προσβολή, τουλάχιστον, της προσωπικότητάς του σύμφωνα με το αρ. 57 του Αστικού Κώδικα».

«Πιστεύω επίσης πως, όπως και η ποινική τυποποίηση της μη συναινετικής σεξουαλικής επαφής κατακτήθηκε μετά από τους έντονους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος, έτσι και στην περίπτωση του stealthing oφείλουμε να διεκδικήσουμε δυναμικά την θέσπιση μιας ειδικής νομικής πρόβλεψης. Η σεξουαλική αυτονομία αλλά και η σεξουαλική υγεία είναι αγαθά που πρέπει να προστατεύονται σε ένα Κράτος Δικαίου».

Άλλωστε σε αρκετές χώρες της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως αρχίζει να τιμωρείται: «Στην Ολλανδία πρόσφατα καταδικάστηκε για πρώτη φορά ένας άνδρας που εν αγνοία της ερωτικής του συντρόφου αφαίρεσε το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Στη Γερμανία επίσης έχει συμβεί το ίδιο. Όσον αφορά στη Γαλλία, συζητείται το να τυποποιηθεί το φαινόμενο του stealthing ως σεξουαλική επίθεση».

Καταλήγοντας, όπως τονίζει η ίδια, «το stealthing δεν είναι μια βλαπτική ‘μόδα’. Είναι σεξουαλική επίθεση και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και στη χώρα μας».

Από τη ΔΙΟΤΙΜΑ