Search

«Ακαδημία Μεσογειακής Γαστρονομίας»: Mια νέα ολόφρεσκη πρόταση στον Άγιο Ισίδωρο

Τρεις έμπειροι επιχειρηματίες της Λέσβου, η Δήμητρα Σουσαμλή (Αρτοβιοτεχνία Αγιάσου Σουσαμλή), ο Νίκος Καλαμποκάς (Ελαιόλαδο «Ειρήνη») και ο Μανώλης Συρέλλης (Ποτοποιία Πλωμαρίου Γιαννατσή), παρουσιάσουν από τον ερχόμενο μήνα, στον Άγιο Ισίδωρο στο Πλωμάρι, μια νέα ολόφρεσκη πρόταση, που ονομάζουν «Ακαδημία Μεσογειακής Γαστρονομίας». 

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εξειδικευμένο προσωπικό, θα εισάγει τους επισκέπτες στην κουλτούρα της Λεσβιακής Μεσογειακής Γαστρονομίας και τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό.

Επιδιώξαμε συνάντηση με τους συντελεστές του εγχειρήματος στην έδρα της νέας επιχείρησης, στην παραλία του Αγίου Ισίδωρου, κοντά στη θάλασσα, δίπλα στην εκκλησία. Κατά την επίσκεψή μας, ειλικρινά ξαφνιαστήκαμε από την αισθητική διάταξη του χώρου και την πρωτοτυπία της ιδέας, που θα σας περιγράψουμε παρακάτω, μέσα από την αφήγηση των ιδίων των δημιουργών.

Β.Ε.Γ.

Β.Γ.: Πως σας προέκυψε η ιδέα της Ακαδημίας;

Μανώλης Συρέλλης:

Η ιδέα διαμορφώθηκε  σιγά-σιγά στο μυαλό μας. Την ενέπνευσαν η μαγευτική παραλία του Αγίου Ισίδωρου, η μεταξύ μας επαγγελματική σχέση και η αρχαία ιστορία της Λέσβου. Δένοντας με νοητό νήμα αυτά τα δεδομένα, προέκυψε η Ακαδημία, μια εμπειρία που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας…

Β.Γ.: Γιατί είστε μαζί εσείς οι τρεις παραγωγοί; Πια είναι η συνδετική ουσία που σας ενώνει;

Νίκος Καλαμποκάς:

Εγώ και η οικογένειά μου, θέλουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους, με ήθος αντίστοιχο με το δικό μας και μεράκι. Με ανθρώπους που ξεκίνησαν όπως εμείς, έχουμε τις ίδιες βάσεις. Στο πρόσωπο της Δήμητρα και του Μανώλη έχουμε βρει τους κατάλληλους ανθρώπους. Ποιοτικοί άνθρωποι, που μπορούμε να εμπιστευτούμε και να πορευτούμε μαζί. Αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη ήταν κάτι που χρειαζόμαστε και που μας έλειπε.

Η συνεργατικότητα λείπει από τον τόπο μας και με την Ακαδημία θέλουμε να καλύψουμε και αυτό κενό.

Β.Γ.: Ήρθε νομίζω η ώρα να σας ρωτήσω, τι είναι η Ακαδημία; Τι θα προσφέρει στον επισκέπτη;

Δήμητρα Σουσαμλή:

Κατ’ αρχάς μας ενδιαφέρει η διατήρηση και ανάπτυξη της πρωτογενής παραγωγής στη Λέσβο. Οι δουλειά μας στον φούρνο, στο ελαιοτριβείο ή στην ποτοποιία, εξαρτάται άμεσα από τις αγροτικές καλλιέργειες. Κι αυτές χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε παλιές αξίες και γνώσεις να χάνονται. Έτσι, μαζί με τους δυό φίλους, που παράγουν τα προϊόντα-σημαίες του νησιού – ο ένας Ελαιόλαδο και ο άλλος Ούζο – σκεφτήκαμε, σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε την Ακαδημία Μεσογειακής Γαστρονομίας. Για να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή, σκοπεύουμε να αναδείξουμε μια σειρά από τοπικά προϊόντα και να καταγράψουμε παλιές γνώσεις που χάνονται. Επιλέξαμε τον Άγιο Ισίδωρο στο Πλωμάρι, επειδή βρίσκεται στην καρδιά του τουρισμού το καλοκαίρι. Στην Ακαδημία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για ανθρώπους, προϊόντα και παράδοση, κατευθείαν με τους επισκέπτες μας.

Νίκος Καλαμποκάς:

Η ελιά, όπως θα ξέρεις, είναι ένα δέντρο ευλογημένο. Ότι του δίνεις, παίρνεις. Του δίνεις αγάπη; Παίρνεις πίσω αγάπη. Φυτρώνει επάνω στις ξεροληθιές, σε άσχημες καιρικές συνθήκες, χωρίς νερό. Κι όμως, η ελιά δίνει τον καρπό της για να μπορέσεις να ζήσεις την οικογένεια σου. Στην Ακαδημία θέλουμε να παντρέψουμε την παράδοση με την καινούργια γνώση. Από την αρχή είπαμε ότι θα έχουμε σημαία μας το ήθος, τη γνώση και την ποιότητα. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Θέλουμε να αφήσουμε μια σωστή παρακαταθήκη. Είμαστε γονείς, αφήνουμε παιδιά πίσω μας και δεν θέλουμε να επιβαρύνεται η φύση, επιδιώκοντας το εύκολο κέρδος.

Μανώλης Συρέλλης:

Επιδιώκουμε την ενημέρωση των επισκεπτών, με μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Συγκεκριμένα στο χώρο της Ακαδημίας, θα δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν την εξαιρετική ποιότητα των τοπικών προϊόντων, να εντοπίσουν τις ιδιαίτερες τις γεύσεις, να διαπιστώσουν τη βαθιά γνώση των παραγωγών, να μάθουν για τις παραδοσιακές τεχνικές, και να αγαπήσουν αξίες που έχουν αντέξει στον χρόνο. Παρακολουθώντας μια σειρά οργανωμένων σεμιναρίων, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία και τη διαδικασία παραγωγής του κάθε προϊόντος, για τη χρήση κάθε προϊόντος σε παραδοσιακές συνταγές, και για την ιεροτελεστία της γευστικής απόλαυσης και του συμποσιάσου.

Στόχος τους είναι η τυχαία ευκαιριακή καλοκαιρινή επίσκεψη, να μεταμορφώνεται σε μια μόνιμη σχέση βαθιάς φιλίας με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Β.Γ.: Παρακαλώ, περιγράψτε μας τι θα βιώσει ο επισκέπτης, όταν έλθει στην Ακαδημία.

Μανώλης Συρέλλης:

Η επίσκεψη θα γίνεται από ομάδες των έξι ατόμων. Με την είσοδό τους θα φορούν ποδιές, σκούφους, γάντια και θα μπαίνουν στο παρασκευαστήριο, όπου θα έλθουν σε επαφή με τις πρώτες ύλες και θα συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματος. Στο τραπέζι, θα ενημερωθούν για την παραγωγική διαδικασία του ούζου, του ελαιόλαδου ή των παξιμαδιών και θα εισαχθούν στην τελετουργία του ελληνικού Συμποσίου και την αξία της μεσογειακής διατροφής. Το γεύμα θα ολοκληρώνεται με ψήσιμο ελληνικού καφέ σε πυρήνα και παραδοσιακά γλυκά.

Όποιος επισκέπτης θελήσει, θα μπορεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο ίδιος να εμφιαλώσει το λάδι του ή το ούζο του.

Σε συνεργασία με παραδοσιακούς ή ειδικευμένους γνώστες της λεσβιακής κουζίνα, προγραμματίζουμε να διοργανώνονται ατομικά μαθήματα για το παραδοσιακό μακαρονάκι, τα γεμιστά ξερά σύκα, το παραδοσιακό γιαούρτι, τις χάχλες, κ.ά.

Περιστασιακά έχουν προγραμματιστεί μαθήματα αγγειοπλαστικής, διακόσμησης πήλινων αγγείων, ανακύκλωσης χαρτιού, βιβλιοδεσίας και άλλες χειροτεχνίες.

Β.Γ.: Πολύ φιλόδοξο σχέδιο! Είστε βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να το υποστηρίξετε;

Δήμητρα Σουσαμλή:

Έχουμε εμπειρία, έχουμε σχέδιο και πολύ μεράκι. Κάθε βοήθεια είναι αποδεκτή, όμως οι τρεις μας έχουμε μάθει να μη περιμένουμε τίποτα από τους άλλους. Ότι πετύχαμε, το πετύχαμε με τις δικές μας δυνάμεις. Στη δύση της καριέρας μας, θέλουμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στο τόπο μας.  Είμαι σίγουρη πως θα καταφέρουμε κι αυτό.

Β.Γ.: Σας ευχαριστώ για το χρόνο που κλέψατε από το πολυάσχολο πρόγραμμά σας για να μου δώσετε αυτή τη συνέντευξη. Σας εύχομαι Καλή Επιτυχία στην προσπάθειά σας!

(Η συνέντευξη δόθηκε στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου στις 22 Μαρτίου 2024)