Τυροκομείο Μυστακέλλη: Μικροί παραγωγοί, μεγάλες γεύσεις

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Προερχόμενος από έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο αλλά και ένα τεχνοκρατικό περιβάλλον, ο Τσακίρης Μιλτιάδης δεν περίμενε ποτέ στη ζωή του ότι θα ασχοληθεί με την τυροκομία.  Μετά από ένα χρόνο όπου το νερό «μπήκε στ’αυλάκι»  για  το τυροκομείο Μυστακέλλη, ο Μιλτιάδης Τσακίρης και ο συνεργάτης του άνελαβαν τα ηνία του τυροκομείου το οποίο λειτουργούν με επιτυχία.

Έχοντας  κατασκευάσει με την τεχνική  τους εταιρεία τους πάνω από έξι υπερσύγχρονα τυροκομεία στη Λέσβο, οι δυο συνεργάτες ήξεραν μόνο την άλλη πλευρά των τυροκομείων. Δυστυχώς  εν μέσω των εργασιών του τυροκομείου του φίλου τους, πελάτη και ιδιοκτήτη της μονάδας,  ο Ιωάννη Μυστακέλλης  απεβίωσε αφήνοντας πίσω του μια μισοτελειωμένη  υπερσύγχρονη μονάδα αλλά και στόχους που δεν μπόρεσε ποτέ να τους δει να γίνονται πραγματικότητα.

Οι σκέψεις προκειμένου να εμπλακούν  στο χώρο δεν κράτησαν πολύ. Έτσι για να τιμήσουν και τον Ιωάννη Μυστακέλλη κράτησαν τη μονάδα και την εταιρεία με το όνομά του και ρίχτηκαν με  “τα  μούτρα στη δουλειά “, προκειμένου να μάθουν εξ ολοκλήρου ένα νέο αντικείμενο που ναι μεν δεν το ήξεραν, απ΄την άλλη όμως οι προοπτικές ήταν ευοίωνες , που με στόχευση και πρόγραμμα θα μπορούσαν όλα να κυλήσουν καλά .

Το ότι έχουν κατορθώσει σε 14 μήνες να προωθήσουν τα υψηλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα  ΠΟΠ της  Λέσβου, σε χώρες του εξωτερικού δείχνει ότι  υπάρχει χώρος εκεί  έξω για τα λεσβιακά προϊόντα αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι που θα τα προωθήσουν αλλά και θα εκτιμήσουν την ποιότητα αυτή .

Σήμερα μέσα σε  ένα κλάδο που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα  ακόμη και αν το υπερσύγχρονο τυροκομείο καταγράφεται ως μια μικρή παραδοσιακή μονάδα ,οι δυο νέοι συνεργάτες επικεντρώθηκαν στην ποιότητα ,την καινοτομία,την τεχνολογία σε συνδυασμό πάντα με την παράδοση.

Στα άμεσα σχέδια του Τσακίρη Μιλτιάδη  για τη σωστή προώθηση του προϊόντος  είναι  η συνεργασία με ερευνητικούς φορείς , ώστε μέσα από τα προγράμματα καινοτομίας να προτείνουν  την ανάπτυξη δύο νέων προϊόντων που θα βοηθήσουν τα μέγιστα το προφίλ του νησιού που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να έχει μια θέση σε ότι αφορά τη γαστρονομία του.

Τα τυριά

Φέτα ,λαδοτύρι ,γραβιέρα και όλα τα υποπροϊόντα του λεσβιακού γάλακτος από την ορεινή περιοχή του Μανταμάδου δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα προϊόντα Μυστακέλλη που έχουν σφραγίδα ΠΟΠ  και εξαιτίας των συνθηκών της περιοχής , του μικροκλίματος  , της ηλιοφάνειας ,της αλμύρας της θάλασσας και των ιδιαιτέρων συστατικών του εδάφους δίνουν τα   αυθεντικά αρώματα και συστατικά στα  νέα προϊόντα που κάνουν τη διαφορά .

Το εντυπωσιακό με τα τυριά Μυστακέλλη  είναι ότι έχουν καταφέρει μέσα σε πολύ μικρό  χρονικό διάστημα να εδραιωθούν στην αγορά της Ελλάδας,  ενώ οι ορίζοντες του εξωτερικού  έχουν ανοιχτεί με τις καλύτερες κριτικές .Εμείς επιμένουμε στα λεσβιακά προϊόντα και θα συνεχίζουμε να διαδίδουμε την ιστορία της γεύσης που καταγράφουν στο νησί .

Προηγουμενο αρθρο

Το «Σώμα» της Σύγχρονης Τέχνης από την K Gold στον Μόλυβο

Επομενο αρθρο

Σε εμπρησμό οφείλεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Γέρα