Search

Yusra Mardini: Από τη Λέσβο στο…Ρίο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Της Αλέκας Ζουμή

Τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αθλητές και αθλήτριες στο Ρίο ντε Ζανέιρο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των αγώνων, αυτούς δεν τους αγγίζουν… Βλέπετε, τα παιδιά από την Συρία χρειάστηκε να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, χρειάστηκε να περάσουν βουνά και θάλασσες, καταρχάς για να σώσουν τις ζωές τους, κι έπειτα να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα.

Η Yusra Mardini και ο Rami Anis κατάγονται από την Συρία, είναι προσφυγόπουλα και μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα συμμετάσχει στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη…

H Yusra και ο Rami συγκατοικούν στο Ολυμπιακό Χωριό και δηλώνουν ενθουσιασμένοι που τους δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία. Δεν σταματούν να αναρτούν φωτογραφίες στο διαδίκτυο με λαμπερά χαμόγελα, να αστειεύονται μεταξύ τους στις κοινές τους δηλώσεις μπροστά στην κάμερα και να μοιράζονται τις στιγμές που ζουν… Στιγμές που πριν από λίγο καιρό θα φάνταζαν τουλάχιστον ουτοπικές…

Μόλις πριν από έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2015, η Yusra Mardini έκανε την… κούρσα της σωτηρίας στα νερά του Αιγαίου. Η ίδια και η αδελφή της Σάρα επέβαιναν σε μια βάρκα με 17 ακόμη πρόσφυγες, όταν η μηχανή σταμάτησε και η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά…

Μεσοπέλαγα και με προορισμό το νησί της Λέσβου, η 17χρονη πήδηξε στην θάλασσα και μαζί με την αδελφή της – επίσης κολυμβήτρια- κατάφερε κολυμπώντας να σωθεί αλλά και να τραβήξει τη βάρκα στη στεριά… Η Yusra πρόλαβε και έφυγε από την Ελλάδα για την Γερμανία τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, ενώ τον Μάρτιο του 2016 αναγνωρίστηκε και επίσημα ως πρόσφυγας. Εκεί εντάχθηκε στον σύλλογο club Wasserfreunde Spandau 04 e.V. ο οποίος είναι μέλος του Elite Schools of Sport in Berlin, ξεκίνησε προπονήσεις, πιάνοντας το όριο για τους Ολυμπιακούς εκεί όπου θα αγωνιστεί στα 100μ. ελεύθερο.

 

Ο συγκάτοικός της Rami Anis αγωνίζεται στα 100μ. πεταλούδα. Ήταν διεθνής κολυμβητής στη Συρία αλλά όταν άρχισε ο πόλεμος φοβήθηκε πως θα έπρεπε να ενταχθεί στο στρατό κι έτσι το 2011 έφυγε με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Εκεί έμεινε μέχρι το 2015 όταν ταξίδεψε τελικά για το Βέλγιο όπου υπήρχαν ήδη μέλη της οικογένειάς του. Ψάχνοντας για σύλλογο βρήκε “στέγη” στο Royal Ghent Swimming Club. Στην συνέντευξη του στο επίσημο σάιτ της ΔΟΕ εύχεται ο πόλεμος να τελειώσει και ο κάθε αθλητής να μπορεί να λαμβάνει μέρος στους Αγώνες εκπροσωπώντας τη χώρα του.

syria-olympics-refugee

Η Yusra Mardini μίλησε στο www.stokokkino.gr λίγο πριν μάθει ότι συμπεριλήφθηκε στην Ολυμπιακή Ομάδα, τότε που απλώς ήταν όνειρο. Μας διηγήθηκε το ταξίδι της από την Δαμασκό μέχρι τη Γερμανία, μίλησε με τα καλύτερα για την φιλοξενία και την αλληλεγγύη των Ελλήνων και έστειλε μήνυμα στους “εγκλωβισμένους” συμπατριώτες της, αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει την πολιτική των κλειστών συνόρων.

“Γεννήθηκα στη Δαμασκό, έχω ακόμη δύο αδελφές, ο πατέρας μου ήταν κολυμβητής και με πήρε μαζί του στην πισίνα από μωρό αλλά η πραγματική προπόνηση ξεκίνησε στα τρία ή τέσσερά μου χρόνια”, είπε αρχικά και στη συνέχεια διηγήθηκε τον τρόπο με τον οποίο έφτασε από την Συρία στην Ελλάδα για να καταλήξει τελικά στο Βερολίνο.

“Οταν το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς, πήγαμε να μείνουμε με την γιαγιά και τον παππού Αρκετοί φίλοι και γνωστοί είχαν ήδη φύγει για την Ευρώπη κι έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Φτάσαμε στην Τουρκία κι έπειτα μέσα στη νύχτα βρεθήκαμε στη φουσκωτή βάρκα για την Λέσβο. Θυμάμαι το σκοτάδι και την βάρκα στην οποία βρέθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Θυμάμαι το κρύο που είχε και τη μηχανή της βάρκας που τελικά έσβησε τελείως. Θυμάμαι όμως και την μεγάλη ανακούφιση όταν φτάσαμε στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Κι έπειτα περάσαμε στη FYROM, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Αυστρία για να φτάσουμε τελικά στη Γερμανία, αρχικά στο Μόναχο κι έπειτα στο Βερολίνο. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω αυτό το ταξίδι, να φύγω από τη χώρα μου εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος, είχα τις προπονήσεις μου, ένα καλό σχολείο και φυσικά τους φίλους μου, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν εκεί…”.

Η Yusra Mardini χαρακτηρίζει γενναιόδωρους και ευγενικούς τους Ελληνες.“Μας υποδέχτηκαν με ευγένεια και μας φρόντισαν. Είχαμε τα χάσει τα σακίδιά μας στο νερό, δεν είχαμε τίποτα μαζί μας, ούτε καν ρούχα, αλλά μας έδωσαν ότι μπορούσαν”.

Αναφερόμενη στους συμπατριώτες της που δεν πρόλαβαν να φύγουν από τηνΕλλάδα και παραμένουν εγκλωβισμένοι, η νεαρή κολυμβήτρια τονίζει:“Ελπιζω να υπάρξει βοήθεια για τους Σύρους και εύχομαι να καλυτερεύσουν και οι συνθήκες στην πατρίδα μας. Θέλω να τους πω να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια, να κάνουν νέους φίλους αλλά να μην ξεχνούν και τους παλιούς”. Δεν θέλησε, ωστόσο, να σχολιάσει την απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών να κλείσουν τα σύνορά τους. “Είμαι αθλήτρια και όχι πολιτικός”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Yusra νιώθει τυχερή για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα για την ίδια και την αδελφή της. “Είμαστε τυχερές γιατί βρεθήκαμε σε ένα εξαιρετικό σύλλογο όπου και οι δύο μπορούμε να μείνουμε και να αθλούμαστε. Μας βοήθησαν με κάνε τρόπο. Εχουμε κάνει νέους φίλους. Προπονούμαι δύο φορές την ημέρα και στο ενδιάμεσο έχω μαθήματα και εργασίες για το σπίτι”. Ωστόσο, στο μυαλό της βρίσκεται πάντα η πατρίδα: “Μου λείπουν οι φίλοι μου και το φαγητό. Μακάρι να τελειώσει ο πόλεμος και εγώ να χω μάθει αρκετά και να επιστρέψω να μεταφέρω τις γνώσεις μου και να βοηθήσω τους ανθρώπους”.

13775930_1696119530640922_3476388664468429242_n1470136308

Οι αθλητές που αποτελούν την Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων είναι:

Ραμί Ανίς
Χώρα καταγωγής: Συρία
Χώρα φιλοξενίας: Βέλγιο
Άθλημα: κολύμβηση

Γιέκ Πουρ Μπιλ
Χώρα καταγωγής: Νότιο Σουδάν
Χώρα φιλοξενίας: Κένυα
Άθλημα: στίβος (800μ.)

Τζέιμς Νιάγκ Τσιένγκιεκ
Χώρα καταγωγής: Νότιο Σουδάν
Χώρα φιλοξενίας: Κένυα
Άθλημα: στίβος (200μ.)

Γιόνας Κιντέ
Χώρα καταγωγής: Αιθιοπία
Χώρα φιλοξενίας: Λουξεμβούργο
Άθλημα: στίβος (μαραθώνιος)

Αντζελίνα Νάντα Λοχαΐθ
Χώρα καταγωγής: Νότιο Σουδάν
Χώρα φιλοξενίας: Κένυα
Άθλημα: στίβος (1500μ.)

Ρόουζ Νάθικε Λοκογιέν
Χώρα καταγωγής: Νότιο Σουδάν
Χώρα φιλοξενίας: Κένυα
Άθλημα: στίβος (800μ.)

Πάουλο Αμοτούν Λοκορό
Χώρα καταγωγής: Νότιο Σουδάν
Χώρα φιλοξενίας: Κένυα
Άθλημα: στίβος (1500μ)

Γιολάντε Μπουκάσα Μαμπίκα
Χώρα καταγωγής: Δημοκρατία του Κονγκό
Χώρα φιλοξενίας: Βραζιλία
Άθλημα: τζούντο (-70κ.)

Γιούσρα Μαρντίνι
Χώρα καταγωγής: Συρία
Χώρα φιλοξενίας: Γερμανία
Άθλημα: κολύμβηση

Ποπόλε Μισένγκα
Χώρα καταγωγής: Δημοκρατία του Κονγκό
Χώρα φιλοξενίας: Βραζιλία
Άθλημα: τζούντο (-90κ.)

 

Πηγή:http://www.stokokkino.gr/article/1000000000039634/Apo-tin-Lesbo-sto-Rio-I-Yusra-Mardini-sto-Kokkino