“Υπέρ πάντων των εν ανάγκαις ανθρώπων” και όχι “δια τους ναούς” τα 150.000 δολάρια

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Νέες διαστάσεις παίρνει το ζήτημα με την βοήθεια των 150.000 δολαρίων από τους Ομογενείς της Αυστραλίας που δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των σεισμοπαθών της Βρίσας αλλά δόθηκε «δια τους σεισμοπαθείς ναούς».  Μετά από διαμαρτυρίες και νέα στοιχεία που έρχονται στο φως αλλά και από τα έγγραφα που ως τώρα έχουν δημοσιευτεί και από τις δύο Εκκλησίες οδηγούμαστε στο ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Σε καμία περίπτωση δεν φανερώνεται ούτε αποδεικνύεται η πρόθεση των Αυστραλών Ομογενών που πήραν μέρος στον Έρανο να δώσουν τα λεφτά για την ανακατασκευή των πληγέντων ναών (που εν τω μεταξύ είναι ανύπαρκτοι). Αντιθέτως, μέσα και από την πρώτη ερανική προσπάθεια της Παν-Λεσβιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & ΝΖ για την ενίσχυση σεισμόπληκτων στη Λέσβο(από όπου και η φωτογραφία του εξωφύλλου) πού άρχισε λίγο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 φάνηκε η πρόθεσή τους να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς της Βρίσας με είδη πρώτης ανάγκης και να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης. Επιπλέον ούτε στην Εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για την περιφορά εκτάκτου δίσκου σε όλους τους Χριστιανικούς ναούς υπάρχει κάποια αναφορά στους «σεισμοπαθείς ναούς».Μάλιστα ο Μητροπολίτης Αυστραλίας Στυλιανός είναι σαφής πως τα χρήματα συγκεντρώνονται  «για τις υπέρ πάντων των εν ανάγκαις ανθρώπων» ανάμεσά τους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες «που δεν είναι δυνατόν να μας αφήσουν αδιάφορους».Τέλος, από τα  τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από την μακρινή Αυστραλία με την οποία η εφημερίδα μας τυχαίνει να έχει ισχυρούς δεσμούς,  από την επιμονή του Συλλόγου των Βρισαγωτών αλλά και από τις έγγραφες διαμαρτυρίες από απλούς Έλληνες της διάσπορας προβλέπουμε πως αυτό το ζήτημα θα έχει και συνέχεια…

Να σημειώσουμε πως κι εμείς πολλές φορές προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με σε επαφή με τη Μητρόπολη αναζητώντας μια απάντηση. ΄”Αν ήθελε να απαντήσει ο Μητροπολίτης θα το χε κάνει¨μας είπαν τη τελευταία φορά. Ιδού η μοναδική απάντηση για το που πήγαν τα 150.000 δολάρια

Η επιστολή της Παν-Λεσβιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας για τους εράνους:

“Ολοκληρώθηκε -σε δύο φάσεις – η ερανική προσπάθεια της Παν-Λεσβιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & ΝΖ για την ενίσχυση σεισμόπληκτων στη Λέσβο πού άρχισε λίγο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν μια σειρά από παροικιακούς Οργανισμούς και ομογενείς μας όπως παρουσιάζονται στον σχετικό κατάλογο.

Η Παν- Λεσβιακή ομοσπονδία και η Ερανική Επιτροπή ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλαν οικονομικά στην ενίσχυση των σεισμοπλήκτων και ιδιαιτέρα εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί μας και συνέβαλαν άμεσα στην προσπάθεια αυτή όπως :

Το Ομογενειακό Ταμείο Έκτακτων Αναγκών (ΟΤΕΑ), την Μυτιληνιακή Αδελφότητα Σύδνεϋ και ΝΝΟ, το Σύλλογο Αντισσαίων Σύδνεϋ, τη Διοίκηση Ομοσπονδίας στο Σύδνεϋ και τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής , την Bank of Sydney και τη Delphi Bank για την τη βοήθεια και εξυπηρέτησή τους καθώς επίσης και τους συμπάροικους που πλαισίωσαν την ερανική ομάδα της Ομοσπονδίας μας.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας ενισχυθήκαν με προσωπικές επιταγές 40 σεισμόπληκτες οικογένειες ,από την Βρίσα και τα περίχωρα, με 400 ευρώ ($625.00) η κάθε μία . Η επιλογή έγινε ύστερα από σχετικές εισηγήσεις από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς .

Τις επιταγές παρέδωσαν ιδιόχειρα , ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Σπανέλλης, ο Ταμίας

Μιλτιάδης Κόντος και η συζυγός του Πένυ και ο Πήτερ Ψωμάς Πρόεδρος της Μυτιληνιακής Αδελφότητας Σύδνευ & ΝΝΟ, παρουσία του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Βρίσας Ευστράτιου Παράκοιλα. -« Τα Μέλη της Ομοσπονδίας και της Αδελφότητας από την Αυστραλία που βρέθηκαν αυτή την περίοδο στην Λέσβο και για την παράδοση των σχετικών επιταγών σε σεισμόπληκτους ανέλαβαν ο καθένας προσωπικά τα δικά τους έξοδα»

Τα υπόλοιπα χρήματα του εράνου που ανέρχονται σε $ 6,806.50 δολάρια θα σταλούν άμεσα στο Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας – Λέσβου για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για το πρόγραμμα σίτισης σεισμόπληκτων στο νησί μας.

Παραθέτουμε παρακάτω ονομαστικό κατάλογο όσων ενίσχυσαν οικονομικά τον έρανό της Ομοσπονδίας μας και τους ευχαριστούμε και πάλι θερμά για τη συμβολή τους”

Ο μετέπειτα έρανος: Ο έρανος πραγματοποιείται στις 2 Ιουλίου και λίγο αργότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Εκκλήσίας» της Αυστραλίας, μαζεύεται το ποσό των 150.000 δολαρίων.

Η δωρεά αποστέλλεται στις 25 Ιουλίου στη Μητρόπολη Μυτιλήνης Τον Σεπτέμβριο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας, που έχει πληροφορηθεί την ύπαρξη της δωρεάς, ζητεί με επιστολή του, τόσο από τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιάκωβο, όσο και στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αλλά και το δήμαρχο Λέσβου την κοινοποίηση εκ μέρους τους ενός πίνακα με την κατανομή των δωρεών προς τη Βρίσα. Περιφέρεια και Δήμος απαντούν ότι δεν έχουν λάβει τη δωρεά, όποτε ο Σύλλογος επανέρχεται με νέα επιστολή του προς τον Μητροπολίτη.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που δεν αναφέρει τίποτα για τους ναούς

 

 

Οι διαμαρτυρίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά μας γραφεία: 

 

Γράφει η Ελευθερία Λιμπυ Τατα Αρσέλ

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης- Δανία

 

“Η αναλγησία, αντικοινωνικότητα και αλαζονεία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης

Ως Ελληνίδα της διασποράς παρακολουθώ τα νέα της πατρίδας μου Μυτιλήνης μέσω της εφημερίδας σας καθώς και του Εμπρός και Lesvos News.

Παρακολουθώ από κοντά το θέμα της αρωγής των σεισμοπαθών της Βρισάς και φυσικά συμπονώ τους σεισμοπαθείς που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν όχι μόνο τα θεμέλια των σπιτιών τους αλλά και τα θεμέλια της ζωής τους. Με την βοήθεια οργανισμών , ιδιωτών και του Κράτους θα ξαναφτιάξουν βέβαια αυτά τα θεμέλια, για να ξαναποκτήσουν στέγη πάνω από το κεφάλι τους και να είναι κύριοι του εαυτού τους . Είναι εξοργιστικό όμως ότι σε αυτήν την αρωγή στην οποία ανταποκρίθηκαν πολλοί φορείς της κοινωνίας, όχι μόνο δεν συμμετέχει η Εκκλησία ,αλλά αντίθετα ιδιοποιήθηκε το ποσό που προοριζόταν γιαυτούς από τους ομογενείς της Αυστραλίας για άλλους σκοπούς. Παρακολουθούσα πρώτα με έκπληξη , έπειτα με αναμονή , μετά με οργή και τώρα με αγανάκτηση, την εξέλιξη των προσπαθειών του πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών πρώτα να ξεκαθαρίσει που πήγαν τα χρήματα των ομογενών Αυστραλίας και δεύτερον να πάρουν μια οποιαδήποτε απάντηση από το μόνο πολίτη που μπορούσε να τους πληροφορήσει.

Αυτός ο πολίτης που τυχαίνει να είναι και Μητροπολίτης Μυτιλήνης όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στις συγκεκριμένες ανάγκες των σεισμοπαθών δείχνοντας έτσι αναλγησία στον πόνο τους, αλλά έδειξε και πλήρη αδιαφορία στο καθήκον του να πληροφορήσει τους αγωνιώντες Βρισαγώτες και την κοινή γνώμη. Ο ιερέας Στρατής Γιοσμάς που μας παριστάνει τον προοδευτικό παπά, υποστηρίζει τον Μητροπολίτη σε αυτή του την αντικοινωνική , αντιχριστιανική και ανάλγητη συμπεριφορά.

Προφανώς και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο Στρατής Γιοσμάς δεν έχουν καταλάβει το πλήγμα για το κύρος της Εκκλησίας που αποτελεί όλη αυτή η υπόθεση. Οι πιστοί όπως εγώ δεν χάνουν βέβαια πάσα ιδέα για το Χριστιανισμό, αλλά χάνουν πάσα ιδέα για την εκπροσώπηση του Χριστιανισμού επί της γης: τον θεσμό της Εκκλησίας . Μόνο αγανάκτηση νοιώθω για τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης καθώς και τον Στρατή Γιοσμά, που τον υποστηρίζει. Θεωρώ τον Μητροπολίτη ακατάλληλο στην εκπλήρωση του ρόλου του ,σαν ποιμένα, αφού δεν έσκυψε πάνω από τον πόνο των σεισμοπαθών και σαν αλαζονικό και αντικοινωνικό πολίτη απέναντι στους συμπατριώτες και συνάνθρώπους του στους όποίους έδειξε ότι δεν αξίζουν σαν ισόνομοι πολίτες να πάρουν μια απάντηση”.

Με σεβασμό

 

Προηγουμενο αρθρο

Διακήρυξη Μπάλφουρ: 100 χρόνια από την επιστολή που ξαναμοίρασε τη Μέση Ανατολή και “γέννησε” το κράτος του Ισραήλ.

Επομενο αρθρο

Οι φουφούδες θ΄ανάψουν στην Αγιάσο για την 14η γιορτή καστάνου!