Yoga για καλό σκοπό!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Βρέθηκε στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν το μεγάλο κύμα προσφύγων έφτανε στις ακτές του νησιού. Στην αρχή στις βάρκες και στις νυχτερινές περιπολίες κι έπειτα στην ομάδα του ΠΙΚΠΑ, ο Constantin Kadel, προσέφερε ως εθελοντής την βοήθειά του στο κέντρο φιλοξενίας, ετοιμάζοντας μαζί με άλλους εθελοντές έως και 2.000 γεύματα τη μέρα. Ψηλός και σωματώδης, μια αναγνωρίσιμη πια φιγούρα της Μυτιλήνης, ο Constantin ανακάλυψε από την αρχή τι ήταν αυτό που ήθελε να προσφέρει περισσότερο στους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στο νησί μετά τη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία. Ήταν αυτό που του έσωσε τη ζωή, όταν ως επαγγελματίας παίκτης του Αμερικανικού ποδοσφαίρου αναγκάστηκε να υποβληθεί σε αρκετά χειρουργεία στο πόδι και τον αγκώνα. “Πέρασα μια πολύ δύσκολη φάση. Αυτό που μου είπαν όλοι στην Αμερική για την περίπτωσή μου και αυτό που κάνουν κορυφαίοι αθλητές στον κόσμο, είναι η BiKram Yoga”

Μια ιδιαίτερη γιόγκα που ο Contastin δίδαξε αρχικά στα πιτσιρίκια του ΠΙΚΠΑ για να τα κρατά απασχολημένα και στη συνέχεια αποφάσισε,  δωρεάν, να προσφέρει την εμπειρία του και στον κόσμο του νησιού. Κάθε μέρα στο κτίριο “Χατζηγιάννειο”, στην αίθουσα του Παν. Αιγαίου ο Constantin υποδέχεται κορίτσια και αγόρια, νέους και γέρους, πρόσφυγες, μυτιληνιούς, φοιτητές και άτομα με κινητικά προβλήματα που προπονούνται στις 26 απαιτητικές πόζες της Bikram Yοga!

«Διδάσκω αυτή τη γιόγκα από το 2009 ενώ κάνω bikram Yoga εδώ και 16 χρόνια. Είναι μια γιόγκα που μπορεί να κάνει ο καθένας , δεν αποκλείει κανέναν», λέει o Constatine που δεν δέχεται χρήματα για το 90λεπτο μάθημα παρά μόνο δωρεές για την οικονομική ενίσχυση  του ΠΙΚΠΑ. “Με τα λεφτά που συγκεντρώσαμε τους προηγούμενους μήνες -και ήταν 850 ευρώ -παραγγείλαμε την περασμένη εβδομάδα ένα 12κιλο πλυντήριο για τον φοβερό Σίμο που ως γνωστόν έχει αναλάβει να πλένει τα ρούχα των προσφύγων στο κέντρο».

Το όνειρο του Ntino όπως τον φωνάζουν όλοι στη Μυτιλήνη  είναι να παραμείνει στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει να διδάσκει την γιόγκα που έκανε τόσο καλό στο σώμα αλλά και την ψυχή του. Απογυμνωμένη από τις μεταφυσικές προεκτάσεις που μπορεί να “εισβάλουν” σε τέτοιου είδους διδασκαλίες, αλλά συγκεντρωμένη στις ανάσες και στην εκγύμναση του σώματος η γιόγκα του Constantine, ένα 90λεπτο σκληρό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους.  “Δεν χρειάζεται να είσαι εξπέρ στη γιόγκα ούτε ευκίνητος. Αυτό είναι ένας μύθος. Εδώ έρχονται άνθρωποι που έχουν κινητικά προβλήματα, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, άνθρωποι που δεν έχουν κάνει ξανά στη ζωή τους γιόγκα, αλλά και αθλητές-αθλήτριες, άνθρωποι που αγαπούν την εσωτερική ισορροπία¨. Είναι μια γιόγκα που βοηθά αρκετά τους μύες, τους νευρώνες και την υγεία των εσωτερικών οργάνων”.

Ο Constantin έχει πτυχίο στην Κοινωνιολογία . Όταν γύρισε από την Αμερική έμεινε μαζί με τη μητέρα του, συνταξιούχο δασκάλα στην Αταλάντη ενώ αργότερα δούλεψε στην Αθήνα σαν σύμβουλος επιχειρήσεων και σαν δάσκαλος γιόγκα σε ένα γυμναστήριο στο Σύνταγμα.”Στη Λέσβο με έφερε μια φωτογραφία. Μια από τις πολλές φωτογραφίες που έκαναν το  γύρο του κόσμου με τους ανθρώπους μέσα στις βάρκες και τα σωσίβια.Την έχω ακόμη αυτή τη φωτογραφία. Είπα ότι θέλω να πάω εκεί να προσφέρω, αυτό είναι το νόημα. Η πίστη μου μου έφερε εδώ”.

To μότο του; “Keep up the good work everyone!”

Οι μέρες που μπορείτε να κάνετε δωρεάν Bikram Yoga και να ενισχύσετε οικονομικά το κέντρο φιλοξενίας  ΠΙΚΠΑ είναι τη Δευτέρα στις 4:00μ.μ., την Τρίτη στις 11:30π.μ την Τετάρτη στις  4:00μ.μ., την Πέμπτη στις 11:30π.μ., την Παρασκευή στις 11:30 και το Σάββατο στις 10:30π.μ

Προηγουμενο αρθρο

Ο Ελύτης θα κοιμηθεί ήσυχα απόψε…

Επομενο αρθρο

Χείμαρρος Δρώτας: Η χθεσινή βροχή φέρνει ξανά στην επιφάνεια το πρόβλημα