Search

Φωτής Ξύδας: Όλα έχουν τα όρια τους …

Με αφορμή την απουσία του επικεφαλής της παράταξης της Αντιπολίτευσης, κ. Φωτή Ξύδα, από την πρόσφατη ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε τη θέση της επισήμου παραιτήσεώς του, και κατόπιν επιθυμίας του ίδιου, παραχώρησε ανοιχτή συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, χωρίς τις ακριτομύθιες και τις διαδόσεις που προηγήθηκαν.

Αναλυτικά ο κ. Ξύδας δήλωσε τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι οφείλω ορισμένες εξηγήσεις. Ζήτησα από τους δημότες της Λέσβου να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Δημάρχου και σήμερα ορισμένοι με εμφανίζουν να εγκαταλείπω το Συνδυασμό και να αποποιούμαι των ευθυνών μου ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Είμαι άνθρωπος που δειλιάζει μπροστά στα δύσκολα; Αυτή την εντύπωση έδωσα στους συμπατριώτες μου κατά τη διάρκεια των 36 ετών της δημόσιας υπηρεσίας μου; Στα ερωτήματα αυτά θέλω σήμερα να απαντήσω, παραθέτοντας όλο το ιστορικό και το παρασκήνιο της υποψηφιότητάς μου.

Όπως γνωρίζετε δεν ήμουν ποτέ στέλεχος ή μέλος Κόμματος. Αυτή την έννοια είχε και ο αυτοπροσδιορισμός μου ως Αδέσμευτος. Και βεβαίως, δεν ξύπνησα ένα πρωί και ως άλλος αείμνηστος Μιχαηλίδης – τον θυμούνται οι παλαιότεροι – αποφάσισα ότι είμαι ο κατάλληλος για να σώσω την καθημαγμένη Λέσβο.

Ενώ απείχα τελείως από τα πολιτικά δρώμενα, εκλήθην ένα απόγευμα σε μια πολυάριθμη συνάντηση των στελεχών της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ, όπου ο παρευρισκόμενος συμπατριώτης, συμμαθητής και συμφοιτητής μου Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας εκ μέρους του Κόμματος με παρακάλεσε να ηγηθώ των προσπαθειών για τη Δημαρχία της Λέσβου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μέχρι τούδε πείρα και επιτυχημένη πορεία μου στο Διπλωματικό Σώμα με καθιστούσαν το καταλληλότερο πρόσωπο ώστε αφενός «να μην πέσει ο Δήμος στα χέρια του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αφετέρου να μην διαταραχθεί η ομαλή πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών μπορούσαν να εκληφθούν από την αντιπολίτευση ως αποδοκιμασία της Κυβερνήσεως!»

Εις επίρρωση των επιχειρημάτων του, ο κ. Αθανασίου με συνέδεσε τηλεφωνικώς με τον κ. Πρωθυπουργό (από ότι μου είπαν οι συνομιλητές μου διέκοψε προς στιγμήν τη συνάντησή του με την Τρόικα για να μου μιλήσει) και ο οποίος επανέλαβε τα επιχειρήματα του κ. Αθανασίου και με παρακάλεσε, χάριν και της παλαιάς μας γνωριμίας όταν διατέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, να δεχθώ την πρόταση. Στην τιμητική αυτή πρόταση, γιατί δεν είναι λίγο να στο ζητήσει ο Πρωθυπουργός της Χώρας, αντέτεινα ότι μόνη υποστήριξη της ΝΔ δεν έφθανε για να υπάρχουν δυνατότητες επιτυχίας. Τότε ο κ. Σαμαράς με διαβεβαίωσε ότι ήταν εξασφαλισμένη και η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, αμέσως μετά μου τηλεφώνησε ο κ. Σηφουνάκης βεβαιώνοντάς μου ότι ο αρχηγός και σύσσωμο το κόμμα του θεωρούν την περίπτωση της υποψηφιότητάς μου ως την πλέον ενδεδειγμένη, η οποία θα έχει την αμέριστη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι όταν τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα θέτουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη ενός ευγενούς στόχου, ήταν πολύ δύσκολο να αποποιηθώ των ευθυνών μου και να αρνηθώ να προσφέρω τις όποιες δυνάμεις μου για το καλό του τόπου.

Θέλω επίσης να καταγραφεί η αφελής έστω εντύπωσή μου ότι μιας και όλα τα στελέχη της ΝΟΔΕ, της ΟΝΝΕΔ και ο ίδιος ο Υπουργός συμμετείχαν στην προσπάθεια να με πείσουν, θα είχα με το μέρος μου την στήριξη όλου του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι μηχανορραφίες, οι αθέμιτες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, οι προσωπικές διαμάχες, τα αντικρουόμενα συμφέροντα και τα στυγνά πολιτικά παιχνίδια έφεραν το αποτέλεσμα που γνωρίζετε. Η απόφαση του λαού της Λέσβου είναι σεβαστή. Διάλεξε για νέα δημοτική Αρχή το Συνδυασμό του οποίου ηγείται ο κ. Γαληνός με την υποστήριξη όλων των πολιτευτών και πρωτοκλασάτων στελεχών, πλην Αθανασίου και Παπαγιαννίδη, της ΝΔ. Και όχι μόνο αυτό. Στο δεύτερο γύρο έγιναν νέες υπόγειες συμφωνίες με άλλα Κόμματα. Παρότι η ιδεολογία των κομμάτων αυτών ήταν φυσικό να έστρεφε τους οπαδούς τους προς τον μετριοπαθή και κεντρώο συνδυασμό μας, η συνδιαλλαγή τους οδήγησε να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου συνδυασμού που έβριθε εθνικιστικών στοιχείων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κας  Καλογήρου, που άραγε χάρη στην προσωπική της ακτινοβολία συγκέντρωσε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από αυτό του κόμματος στο οποίο ανήκει;

Έπρεπε λοιπόν να καταλήξω, μετά τις ύπουλες και μεθοδευμένες συναλλαγές που έγιναν πίσω από την πλάτη μου και τον εμπαιγμό που ενδημεί όπως φαίνεται σε αυτούς τους χώρους, να ηγούμαι μιας αντιπολίτευσης που εκ των πραγμάτων θα είναι αποκλεισμένη από κάθε ουσιαστική απόφαση. Γιατί δεν σας το κρύβω ότι θεωρώ τη νέα Δημοτική Αρχή ως κατάλοιπο της εποχής Βουνάτσου, αφού πρόσωπα και νοοτροπίες παραμένουν τα ίδια. Δεν εγκατέλειψα τον αγώνα όπως δεν εγκατέλειψα χρόνια τώρα. Είμαι όμως απόλυτα πεπεισμένος ότι η δική μου παρουσία δεν επρόκειτο να προσφέρει κάτι το ουσιαστικό, αλλά τουναντίον, θα προσέφερε άλλοθι στην αποτυχημένη πορεία της Δημοτικής Αρχής Γαληνού, όπως προδικάζω εγώ, με το επιχείρημα ότι «είχαμε και πρόσωπα με κύρος να μας ελέγχουν». Να με συγχωρήσουν όσοι με ψήφισαν για Δήμαρχο, αλλά δεν ήταν δυνατόν να αντιπολιτεύομαι για τα μάτια τον κ. Γαληνό και τους επιγόνους του Βουνάτσου, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πώς λαμβάνονται αποφάσεις και σε ποια εξαργύρωση γραμματίων αποβλέπουν.

Ας πούμε τώρα δυο λόγια για τα οικονομικά. Όταν δέχθηκα την πρόταση της ΝΔ, εξήγησα ότι πέραν της σύνταξής μου δεν είχα χρήματα να διαθέσω για τα εκλογικά έξοδα. Έλαβα διαβεβαιώσεις και ελάμβανα μέχρι πρόσφατα, ότι εγώ δεν έχω καμία ευθύνη και ότι το οικονομικό θέμα θα εκαλύπτετο από πηγές με τις οποίες είχε σχέση το κόμμα της ΝΔ.

Εκτός όμως από μικρές εισφορές προσωπικών μου φίλων με τις οποίες καλύφθηκαν στοιχειώδεις ανάγκες, γνωρίζετε καλά ότι οφείλονται ποσά, μικρά ή μεγάλα, στα Μέσα Ενημέρωσης στα οποία εργάζεστε, για εκτυπώσεις, διαφημίσεις, ψηφοδέλτια κα.

Συμπληρώνεται έτσι η προδοσία: την πολιτική κατεργαριά συνόδευσε και η υπαναχώρηση στα οικονομικά θέματα.

Τέλος, θέλω να μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για τον επαγγελματία πολιτικό – αφού δεν έχει κάνει τίποτε άλλο στη ζωή του – τον κ. Παύλο Βογιατζή που προχθές σε έναν ιστότοπο απεφάνθη ότι «δεν ήμουν ο κατάλληλος υποψήφιος». Η πορεία του με όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα σκάνδαλα που τον ακολουθούν δεν τον καθιστούν ικανό να κρίνει κανέναν. Οφείλει πριν από όλα να λογοδοτήσει. Η βουλευτική ιδιότητα δεν είναι κολυμβήθρα του Συλωάμ. Αλλά και αν ακόμα δεν με θεωρούσε κατάλληλο, γιατί με διαβεβαίωνε, ενώπιον μαρτύρων φυσικά, ότι θα ενετάσσετο στο συνδυασμό μου αφού μετά από ερώτημα που υπέβαλλε σε υπηρεσία της Βουλής τον είχαν ενημερώσει ότι είχε κάθε δικαίωμα προς τούτο;

Τα προσωπικά συμφέροντα, οι διεφθαρμένοι κομματικοί μηχανισμοί, οι γνωστές αθέμιτες συναλλαγές και οι διαμάχες μεταξύ των πολιτευτών για το ποιός θα επικρατήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, προσέφεραν στο πιάτο την Δημαρχία στον κ. Γαληνό.

Και όπως είχε πει ένας γνωστός σε όλους σήμερα συμπαίκτης μας στην ομάδα πόλο του ΝΟΜ «απ’ όλους τους συμπαίκτες οι δυο που μετά βίας τέλειωσαν το Γυμνάσιο είναι σήμερα Νομάρχες και Βουλευτές».

Να με συγχωρούν οι φίλοι και οι υποστηρικτές μου, αλλά δεν θα συνεχίσω την εμπλοκή μου σε αυτόν τον κύκλο της συνδιαλλαγής και των πολιτικών αμπαιγμών.

Όλα έχουν τα όριά τους».