Search

Στην Αθήνα ο Ξενώνας Καρκινοπαθών

Δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς ο «Ξενώνας»

για τους άπορους καρκινοπαθείς του νησιού

Μεγάλη ανακούφιση  και ελπίδα για να συνεχίσουν το δύσκολο αγώνα τους, θα δώσει η  «Στέγη Καρκινοπαθών» στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και αδυνατούν οικονομικά να μεταβούν στην Αθήνα για τη θεραπεία τους.

Την ολοκλήρωση του ξενώνα και την έναρξη λειτουργίας του ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Αναστασία Αντωνέλλη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ παρουσία και της κ. Μαριάνθης Χατζηκυριάκου, Προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μυτιλήνης.Scan0001

Η κ. Αντωνέλλη αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο πώς ξεκίνησε η ιδέα, στις διαδικασίες που έλαβαν χώρα, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε να εξοικονομηθούν τα χρήματα προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, τόσο από το Δήμο όσο και από το Σύλλογο Καρκινοπαθών αλλά κι από ευαισθητοποιημένους δημότες του τόπου μας, ανακοίνωσε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ότι σήμερα ο ξενώνας είναι σε θέση να ξεκινήσει να φιλοξενεί τους συμπολίτες μας εκείνους, που τον έχουν πραγματικά ανάγκη. Για το λόγο αυτόν, απηύθυνε και ένα ειλικρινές και αμέριστο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι συνέβαλαν και συνεισέφεραν στην υλοποίηση και ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, που θα βοηθήσει έμπρακτα όσους συντοπίτες μας καρκινοπαθείς πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα για την θεραπευτική αγωγή τους και οι οποίοι δεν είχαν τα οικονομικά μέσα να ανταποκριθούν σε αυτό.

Όπως διευκρίνισε η κ. Αντωνέλλη, για να μπορεί ένας άπορος καρκινοπαθής να κάνει χρήση του δικαιώματος φιλοξενίας στον ξενώνα, θα πρέπει πρωτίστως να εγγραφεί στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου, ώστε να του επιδοθεί ταυτότητα και να γίνει η ταυτοποίησή του. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει στο Σύλλογο τις ιατρικές γνωματεύσεις και τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούν την ασθένειά του, μαζί με το εκκαθαριστικό της εφορίας και την αίτηση φιλοξενίας του στον ξενώνα. Το εκκαθαριστικό είναι απαραίτητο για να πιστοποιείται η οικονομική κατάσταση του ασθενούς (απορία) και για κανέναν άλλο λόγο.Scan0002

Τέλος τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, όπου και θα αξιοποιούνται ώστε να διασφαλίζεται η προτεραιότητα αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η κ. Αντωνέλλη τόνισε ότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών είναι παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για το ήθος και το σθένος που διαθέτουν, αλλά και για την εργατικότητα και την αλληλεγγύη τους. Κι όπως οι άνθρωποι αυτοί συνεργάστηκαν με τη Δημοτική Αρχή για το συγκεκριμένο κοινωφελές και τόσο απαραίτητο έργο, έτσι και όλοι μας θα πρέπει να διαθέτουμε αυτό το πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και συναντίληψης ώστε να γίνονται πράγματα σ’ αυτόν τον τόπο και να πάμε μπροστά, να βοηθήσουμε την κοινωνία και τους εαυτούς μας.

Ακολούθως παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, κ. Μαριάνθη Χατζηκυριάκου, αφού ευχαρίστησε θερμά την κ. Αναστασία Αντωνέλλη, το Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτρη Βουνάτσο και όλους τους Μυτιληνιούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του ξενώνα, τόνισε αφενός το γεγονός ότι ο Σύλλογος έχει ως αποκλειστικό σκοπό του να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς συντοπίτες μας και αφετέρου τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εξεύρεση πόρων. Γι’ αυτό απηύθυνε θερμή έκκληση σε όλους τους πολίτες και φορείς της Λέσβου να βοηθούν και να συνεισφέρουν όπως μπορεί ο καθένας.

Σχετικά με το χώρο του ξενώνα είπε ότι πρόκειται για ένα διαμέρισμα 70 τμ. το οποίο βρίσκεται στην οδό Σπύρου Τρικούπη 53-55 σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, κοντά σε θεραπευτήρια και μέσα μαζικής μεταφοράς. Διαθέτει 3 πλήρως εξοπλισμένα δίκλινα υπνοδωμάτια με WC και κλιματισμό,  κοινόχρηστη κουζίνα και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 6 άτομα.

Η κ. Χατζηκυριάκου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Πασχαλίδη για τη μεγάλη του προσφορά στο Σύλλογο, καθώς και τους συντοπίτες μας Πολιτικούς Μηχανικούς Ευστράτιο Παπουτσέλλη και Μυρσίνη Δουλαδέλλη για την πολύτιμη προσφορά τους ως προς τις διαδικασίες και εργασίες που έγιναν στο διαμέρισμα.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη η κ. Αντωνέλλη, αναφέρθηκε και στην βοήθεια που προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ Μυτιλήνης μέσω της συγκέντρωσης τροφίμων που πραγματοποίησαν και δώρισαν, ενώ  ευχαρίστησε θερμά γι’ αυτήν τους την πρωτοβουλία τόσο τους σπουδαστές όσο και το διοικητικό συμβούλιο της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Για όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου μπορούν να τηλεφωνούν στα τηλέφωνα: 22510 54754, 698 5689363 και 697 2853799. Επίσης για οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση μπορούν να καταθέτουν χρήματα στο λογαριασμό του  Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  (ΤΤΒ): 00260766350200117678