Search

Ξενώνας Γυναικών Δήμου Λέσβου: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

 

«8 Μαρτίου 1857… Οι εργάτριες των εργοστασίων υφαντουργίας και ιματισμού στη Νέα Υόρκη ξεσηκώνονται σε διαμαρτυρία ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η μέρα αυτή αποτελεί απαρχή και ορόσημο των αγώνων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, εντείνεται στην πορεία με την διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου και καθιερώνεται ως ημέρα γιορτής και μνήμης.

8 Μαρτίου 2022… Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται βία και διακρίσεις λόγω του φύλου τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους!!

Ταυτόχρονα, το κίνημα του ελληνικού #Metoo, το οποίο έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας μετά την καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, φέρνοντας συνεχώς στο φως εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, επιβάλλει τη συλλογική προσπάθεια όλων μας για ενίσχυση της φωνής των θυμάτων και αποτελεσματικής υποστήριξής τους, με στόχο την εξάλειψη αυτών των φαινομένων. Γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν για τη βία, παρενόχληση, κακοποίηση που υφίστανται και χρόνια έμεναν κρυφά.

Οφείλουμε να σταθούμε ως ενεργητικοί ακροατές δίπλα τους, να σεβαστούμε τα όσα υπέστησαν και να προσπαθήσουμε, ο καθένας/η καθεμία από τη θέση του/της να συναισθανθούμε την ανάγκη για διεκδίκηση ουσιαστικής ισότητας και ισονομίας, η όποια πιο επίκαιρη από ποτέ, απαιτεί τη συνεχή και συλλογική προσπάθεια, τόσο της πολιτείας και των θεσμικών φορέων, όσο και όλων μας!»

Στη Λέσβο, λειτουργεί Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών και των Παιδιών τους, από το Δήμο Μυτιλήνης, που εδώ και οκτώ χρόνια στηρίζει και αγκαλιάζει γυναίκες θύματα βίας, γυναίκες άπορες – άνεργες, γυναίκες που αγωνίζονται μόνες τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, γυναίκες της τρίτης ηλικίας που χρήζουν βοήθειας και εν γένει όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή δυσκολίας.

Οι γυναίκες, που θέλουν ενημερωθούν και να αναζητήσουν βοήθεια, μπορούν να απευθυνθούν, στο Συμβουλευτικό  Κέντρο Γυναικών (τηλ. 22510-34470, Παπαδιαμάντη 2),  στο Τμήμα Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μυτιλήνης (τηλ. 22510-40689, Ελ. Βενιζέλου 5), στο  Κέντρο Κοινότητας Μυτιλήνης (22510-55238,  Ζωοδόχου Πηγής 71), ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 (με αστική χρέωση), που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όλο το χρόνο.

Παράλληλα η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ,
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Δήμητρα Αλεξανδρή έκανε την ακόλουθη δήλωση

“Η γυναίκα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικογένειας και της κοινωνίας. Μπορεί να γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας μία φορά
τον χρόνο, ωστόσο οφείλουμε να την τιμούμε καθημερινά. Είναι περισσότερο από αναγκαίο όχι απλά να εκτιμούμε τον πολλαπλό ρόλο
που καλείται να υποστηρίζει σήμερα, αλλά να στεκόμαστε αρωγοί. Αν και τα δικαιώματα των γυναικών είναι περισσότερο αναγνωρισμένα από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, έχουμε να διανύσουμε πολλά μέτρα ακόμα αναφορικά με την προστασία της θέσης.
Όλα όσα διεκδικούμε, δεν αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης με τους άνδρες. Άλλωστε, για να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους, όλοι είναι απαραίτητοι. Χρειάζεται ισότιμη συνεργασία για τον κοινό μας σκοπό: την κοινωνική ευημερία και την πρόοδο της ανθρωπότητας”.