Search

Ξεκίνησε το πρόγραμμα αναδοχής ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

 

Εβδομήντα οικογένειες έχουν ανοίξει από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα την αγκαλιά τους και έγιναν ανάδοχοι γονείς 84 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων μέσω του προγράμματος αναδοχής που υλοποιεί ο φορέας ΜΕΤΑδραση.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούνιο και έγινε η πρώτη ενημέρωση για όσους γονείς ενδιαφέρονταν να μάθουν περισσότερα ή να συμμετέχουν στη διαδικασία.

«Η ανταπόκριση των ελληνικών οικογενειών ως σήμερα υπήρξε συγκινητική! Ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες άνοιξαν το σπίτι τους και την καρδιά τους για να υποδεχτούν και να φροντίσουν παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στην Ελλάδα», αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr η Μαρη-Λώρα Καποδίστρια, υπεύθυνη Επικοινωνίας στη ΜΕΤΑδραση.

Όπως σημειώνει η ίδια, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά καθώς τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια, κοινωνικοποιούνται και το ηθικό τους αναπτερώνεται. «Και οι ανάδοχοι γονείς δηλώνουν ότι η εμπειρία αυτή τους έδωσε μαθήματα ζωής!», συμπληρώνει επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες, καθώς χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά διαμένουν σε ακατάλληλες συνθήκες, ενώ πολλά από αυτά ζουν στο δρόμο.

Με την πρωτοβουλία της αυτή, η ΜΕΤΑδραση επιδιώκει να παρέχει ασφαλή στέγαση και θαλπωρή στα παιδιά αυτά καθώς ο αριθµός των διαθέσιµων θέσεων για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε κατάλληλες δοµές δεν επαρκεί την ώρα που ο αριθμός αυτών ολοένα και αυξάνεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά βρίσκει θέση σε κάποιο ξενώνα και ως εκ τούτου πολλά από τα 4.393 ασυνόδευτα ή αποχωρισμένα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της αστεγίας. «Οι ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά στα κέντρα υποδοχής παραμένουν θλιβερά ανεπαρκείς και οι ζοφερές συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνουν περαιτέρω την ευημερία των 1.182 ασυνόδευτων ή αποχωρισμένων παιδιών στα κέντρα υποδοχής, όπου συχνά οι επιλογές είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα να μοιράζονται τον χώρο με ενήλικες, μέχρι να μεταφερθούν σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία και τις ανάγκες τους», επισημαίνει η αναφορά του ΟΗΕ.

Αναφορικά με τη διαδικασία της αναδοχής, οι τυπικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος αφορούν σε οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά. Επίσης, ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας του και να μην υπερβαίνει το 60ο έτος.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι γονείς ενός ασυνόδευτου παιδιού μπορούν να απευθυνθούν στο τμήμα Ανάδοχης Φροντίδας της ΜΕΤΑδρασης όπου ο υπεύθυνος κοινωνικός λειτουργός του προγράμματος θα τους ενημερώσει για τα στάδια της διαδικασίας και αφού καταθέσουν αίτηση αναδοχής, θα συνεργαστεί μαζί τους ορίζοντας ένα πλάνο συνεργασίας με βάση τις ανάγκες των ανηλίκων και τη διαθεσιμότητα των υποψήφιων αναδόχων.

Η δράση υλοποιείται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματατου Παιδιού σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν στη Θεσσαλονίκη και θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτη και τρίτη Τετάρτη του μήνα, στις 16:00-17:00 από επαγγελματίες του προγράμματος στα γραφεία της ΜΕΤΑδρασης (Βηλαρά 7, 2ος όροφος, Βαλαωρίτου 54625)

Πηγή: https://www.voria.gr/article/xekinise-to-programma-anadochis-asinodefton-pedion-sti-thessaloniki?fbclid=IwAR3InzcCEnOOlkdZbQ7F4sgk-43Rdmhj_II1UWK9oM-Uveo9pEdXUg3hJAw