Search

Βουτιά στην νύχτα της Μυτιλήνης: Στράτος Κοντέλης

Μια βουτιά στη νύχτα της Μυτιλήνης του χθες και του σήμερα μέσα από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη μουσική κουλτούρα και όχι μόνο του νησιού. Ένας από αυτούς ο Στρατής Κοντέλης, ο ακούραστος κι αγαπημένος DJ 8Raund που θυμάται τις καλές παλιές εποχές όταν οι άνθρωποι χόρευαν στα κλαμπ του νησιού και δεν κοιτούσαν  το κινητό τους. Στο αφιέρωμα μας θα ακολουθήσουν οι…αποκαλύψεις κι άλλων dj s που μας εμπιστεύθηκαν το φωτογραφικό τους αρχείο για ένα “δροσερό” θέμα που θα “παίζει” τακτικά μέσα στο καλοκαίρι που μπαίνει και ημερολογιακά αυτή την εβδομάδα.

“Η πρώτη μου επαφή με μίκτες και πικ-απ ήτανε περίπου 10 χρονών όταν ο αδερφός μου Μάνος Κοντέλης έφερε από μαγαζί σε καιρό ανακαίνισης, που δούλευε ως DJ , τα μηχανήματα σπίτι. Εκεί μου έδειξε και τις πρώτες τεχνικές για mixing. Το καλοκαίρι του 1995 (17,5 ετων) έκανα εκπομπές στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αργύρη Μητσέλλη, HOT FM.  Το πρώτο μου νυχτοκάμματο ήτανε τον Σεπτέμβριο του ’95 στο MEMFIS CLUB (δίπλα στην ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ).Μετά από δυο μήνες ο φίλος μου Στράτος Ξαφέλλης μου είπε ότι θα έκανε ένα γυμνάσιο Party στο PRISMA CLUB (στον επάνω όροφο από τις ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ) και να πηγαίναμε να παίζαμε παρέα. Άρεσε στους ιδιοκτήτες ο τρόπος που έπαιζα μουσική και μου είπαν να πηγαίνω τετάρτη και Σαββάτο”…λέει ο Στρατής.

“Οι πρώτες φόρες ήταν μαγικές!Να παίζεις για κόσμο και να τον κάνεις να διασκεδάζει σου δίνει ενέργεια φοβερή!Ένα σχετικό άγχος αν θα τα καταφέρω υπήρχε στην αρχή φυσικά, άλλα όπως αποδείχτηκε μέχρι σήμερα, καλά τα έχω καταφέρει!”

-Ποια ήταν τα μαγαζιά που μεσουρανούσαν τότε και τι μπορούσες να ακούσεις;

  • To CLUB OSTRIA (τώρα υπουργείο μεταφορών) ήταν ένα από τα αγαπημένα μου μαγαζιά όπου έπαιζε μουσική ένας από αυτούς που θεωρώ δάσκαλους μου στο Djιλικι, Κώστας Στογιος.Επαιζε και rock αλλά και Hardcore και eurodance…Ήτανε και η εποχή της Rave μουσικής. Και την DISCOTEQUE ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ θυμάμαι,αλλά ήμουν αρκετά μικρότερος….ανεπανάληπτες εποχές!Επίσης το ΠΕΤΡΙΝΟ,ο ΕΒΕΝΟΣ ,QUEBRACHO,το CULT,ΣΕΙΡΗΝΕΣ CLUB,OPERA CLUB στο οποίο έπαιζα και έγινα γνωστός και ξεκίνησε μια πολύ καλή πορεία. Στην OPERA συνεργάστηκα με τον ιδιοκτήτη και φίλο πλέον Πάνο Μπλανα,ο οποιος μ’ εμπιστεύτηκε και αναδείχτηκε το ταλέντο μου μέσα από το μαγαζί του

-Ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες ;

Το maxi single του JOSH WINK – HIGHER STATE OF CONSCIOUSNESS

-Πες μας μια ανάμνηση περασμένης δεκαετίας (80ς , 90ς 2000) από μαγαζί της Μυτιλήνης όπου έπαιζες μουσική.

Πάρα πολλές οι αναμνήσεις όπως και πολλά μαγαζιά….Από το CONGAS ETHNIC BAR εχω ωραίες αναμνήσεις όπου έπαιζα το καλοκαίρι του 1998. Αλλος κόσμος,άλλες μουσικές οχι τόσο εμπορικές…μεγάλο σχολείο και ευχαριστώ τον Γιάννη Τατακη για αυτή μου τη μοναδική εμπειρία.

Μια αστεία (όχι και τοσο..) φάση από μαγαζί, ήταν τον χειμώνα του 1997 στο CLUB OPERA όπου απ το πολύ πότο (ήμουν κόκκαλο),την ωρα που έπαιζα έπεσα με τη μούρη πάνω στο πικ-απ. Σταμάτησε η μουσική,έγινα ρόμπα αλλα επανήλθα… (να τα λεμε κι αυτα :-D )

-Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;

Όλα αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Ο τρόπος ζωής,ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων,οι νοοτροπίες….Όσον αφορά τους Djs και τη δουλειά τους, δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι θετικα. Με την τεχνολογία και το Internet έχει μουσική ο καθένας. ΔΕΝ είναι κακό αυτό,η μουσική είναι για όλους. Αλλα ο DJ εχει και τεχνική,δεν βάζει απλώς τραγούδια…Έκαστος στο είδος του….καλό το μεροκάματο αλλά μην χαλάτε την πιάτσα. Και δεν απευθύνομαι μόνο στα παιδιά που νομίζουν ότι είναι Djs αλλά και στους μαγαζάτορες. 

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος; Τι αγαπά να πάιζεις και τι κάνει λενα σετ επιτυχημένο;

  • Classic rock,funk και η δεκαετία των 80‘s μου αρέσουν πάρα πολύ.Εχω παίξει και συνεχίζω να παίζω αν χρειαστεί σχεδόν οποιοδήποτε είδος μουσικής. Προσωπικά πιστεύω πως για να είναι ένα set επιτυχημένο πρέπει να πιάσεις τον παλμό του κόσμου.Αν βλέπεις ότι αυτό που παίζεις δεν τραβάει άλλαξέ το! O DJ με την τεχνική του και τις επιλογές του σκοπό έχει να κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου να διασκεδάσει.

-Ποιες ήταν οι χαρακτηριστικές φιγούρες της εποχής που αναγνώριζες στα μαγαζιά;

  • Σίγουρα τους περισσότερους ιδιοκτήτες και το προσωπικό των μαγαζιών λόγω δουλειάς.Αλλα και αρκετούς πελάτες που απτά ξεκινήματα μου ως και σήμερα ακόμα συναντώ…Ανθρώπους που δυστυχώς έφυγαν νωρίς….αλλά και κλασσικούς χορευταράδες γιατί ΝΑΙ είμαι τυχερός που πρόλαβα να δω πελάτες να χορεύουν και όχι να χαζεύουν στο κινητό τους…

 

-Ποιο είναι το τραγούδι που έχεις παίξει τις περισσότερες φορές;

Ως εμπορικός DJ σιγουρα θα έχω παιξει αρκετα κομματια πολλες φορες ανα εποχες.

Αλλά σίγουρα όποτε μου δοθεί η ευκαιρία θα παίξω DIRE STRAITS – SULTANS OF SWING.

-Πως η μουσική κουλτούρα της Μυτιλήνης διαμορφώθηκε μέσα στα χρόνια και πως οι διάφοροι djs του νησιού επαιξαν ρόλο στις αλλαγές αυτές;

  • Ένα είναι σίγουρο. Εχουν περάσει απίστευτοι ΝΤΟΠΙΟΙ djs από τα μαγαζιά του νησιού μας.Το ότι είμαστε επαρχία δεν σημαίνει ότι είμαστε μέτριοι, και το λέω αυτό γιατί είναι αρκετοί αυτοί που ζουν σε ‘πρωτεύουσες’ και νομίζουν ότι είμαστε πίσω μουσικά. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 που ξεκίνησα να παίζω υπήρχε το δισκοπωλείο ΒΙΝΥΛΙΟ του Νικου Παυλου και του Παναγιώτη Ψωμά στο οποίο πηγαίναμε και ακούγαμε τις νέες παραλαβές και ψωνίζαμε τα βινύλια του γούστου μας.Να σημειώσω πως τότε οι μαγαζάτορες μας έδιναν για παράδειγμα 100.000 δραχμές για τη δισκοθήκη του μαγαζιού τους και άφηναν πάνω μας τις σχετικές αγορές. Και ο Νίκος Παύλου ήταν ένας από τους κορυφαίους Djs της εποχής μου, ο οποίος και λόγω του δισκοπωλείου αλλά λόγω και της προσωπικότητας και της τεχνικής του είχε παίξει μεγάλο ρόλο εκτός από τις μουσικές και στη διαμόρφωση των τότε μεροκαματων των Djs. Αρκετοι Djs του νησιού μας είναι πάντως εκείνοι που διαμόρφωσαν θετικά τη μουσική κουλτούρα των κέντρων διασκεδάσεως του νησιού μας.