Οι βουλευτές μας λένε ότι δεν είναι βολευτές

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 Ο κοινοβουλευτισμός  είναι ένα μείγμα, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, που η κυβέρνηση ενεργεί και η αντιπολίτευση ελέγχει καλόπιστα και αυτό γίνεται μόνο όταν οι πολίτες γνωρίζουν το έργο των κομμάτων, το έργο  των βουλευτών και τον καλόπιστο έλεγχο της αντιπολίτευσης.  

Γιατί αν το πάμε αλλού το θέμα, δούμε δηλαδή την άλλη πλευρά της όχθης του μύθου ή της ιστορίας, που συχνά πυκνά γίνεται όταν τα κόμματα και οι ηγέτες, οι βουλευτές που λέγονται βολευτές πλέον, δεν ασχολούνται με τα κοινά, δεν εξυπηρετούν το λαό και το κράτος, δεν υπάρχει αμφίδρομη σχέση πολίτη, πολιτικού, πολιτείας και δημοκρατίας,  τότε παίζεται το περίεργο και επικίνδυνο  παιχνίδι  «κατέβα εσύ να ανέβω εγώ»  που έχει στόχο την εξουσία. Και στον πυρετό της δόξας και της διαπλοκής πέραν των πολιτών  που μπαίνουν σε όλο αυτό το σύστημα, οι πολιτικοί δεν ασχολούνται με τα κοινά, αλλά καταλήγουν στο γνωστό της πιάτσας «τα εμά- εμά και τα εσά- εμά», με αποτέλεσμα να έχουμε  εκτροπή της δημοκρατίας, αναρχία στο σύστημα, αλλαγή πολιτευμάτων και η ιστορία διδάσκει, για όσους τη μελετούν, ότι έτσι γίνεται ο κύκλος σχεδόν πάντοτε από τότε που κατέκτησαν οι άνθρωποι τον πλανήτη. Η βασιλεία πέφτει και έρχεται η δημοκρατία, η δημοκρατία αν  είναι διεφθαρμένη πέφτει και έρχεται η δικτατορία, η δικτατορία πέφτει και έρχεται η λαϊκή κυριαρχία και η λαϊκή κυριαρχεί πέφτει όταν φθαρεί και έρχεται η αναρχία. Είτε το θέλουμε είτε όχι αυτή είναι η νομοτέλεια της πολιτικής.

Αθανασίου

Αν λοιπόν τώρα περιμένουμε πότε θα γίνουν εκλογές, πρόωρες ή κανονικές, λόγω  της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας ή κανονικές  ή της τετραετίας  φυσιολογικά ή και πρόωρες, γιατί έτσι θέλουν οι ορισμένοι ηγέτες και τα κόμματα  με τον παραλογισμό του «ανεβαίνω εγώ κατέβα εσύ»  («ανέβα μήλο κατέβα ρόδι» το γνωστό  παιδικό παιχνίδι) τότε ζήτω που  καήκαμε.

Επειδή λοιπόν όλα αυτά είναι στο προσκήνιο και όλοι ο αναλυτές ή ερευνητές έχουν σημειώσει λογικά και φυσικά  ότι ο δύσβατος δρόμος της  κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της συνέχειας   ξεκινά  από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2014  και έχουμε πολλά εμπόδια που πρέπει να τα ξεπεράσουμε  για να πάμε στις φυσιολογικές εκλογές εξαντλήσεως της τετραετίας, ρωτάμε τους εκπροσώπους του κοινοβουλευτικού  μας συστήματος, τους βουλευτές του νομού, οι οποίοι έχουν δείξει δείγματα γραφής κατά το εγγύς παρελθόν ότι δεν είναι βολευτές του συστήματος αλλά ενεργοποιούνται, αντιδρούν, εισηγούνται και μελετούν ορισμένα θέματα και προβλήματα που αφορούν τον τόπο  έστω και λίγο, αν έκαναν την απαιτούμενη αυτοκριτική τους με το χέρι στην καρδιά και όχι στην τσέπη και αν το χρονικό διάστημα που πέρασε μπόρεσαν ή έλυσαν πολλά και διάφορα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες του νομού. Και εμείς λόγω της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης που μας χαρακτηρίζει, για όσους μελετούν τας γραφάς και αναγνωρίζουν το έργο μας, δεν κάνουμε διάκριση προσώπων  και κομμάτων. Αν δηλαδή ο ένας είναι υπουργός, ο άλλος είναι δεξιός, ο άλλος είναι αριστερός ή ο άλλος είναι σοσιαλιστής. Όλοι λίγο – πολύ από το πόστο που είχαν,  τη διάθεση, τις γνώσεις, την εμπειρία  και ένα κάποιο μεράκι, όσοι είχαν, προσέφεραν στον τόπο έστω και κάτι. Έκαναν εισηγήσεις. Έκαναν επερωτήσεις. Έφτιαξαν έργα μικρά ή μεγάλα, εδώ, εκεί, αλλού, στα δύο νησιά μαζί και στον Άγιο Ευστράτιο.

βογιατζής

Αλλά επειδή είναι η ώρα της αυτοκριτικής και του ελέγχου, γιατί σε λίγο θα έχουν να αντιμετωπίσουν  τη ψήφο των πολιτών και οι ψηφοσυλλέκτες των κομμάτων δεν είναι πλέον ικανοί  να συγκεντρώσουν τα πλήθη γιατί άλλαξαν οι ψηφοφόροι νοοτροπία, άλλαξαν οι καιροί όπως λέει ο λαός, απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση είναι οι βουλευτές του νομού που διατυμπανίζουν ότι δεν είναι βολευτές του συστήματος να αποδείξουν με την αυτοκριτική που θα κάνουν πως θα υποδεχθούν τη νέα κάλπη που  είτε είναι το Νοέμβριο, είτε είναι το επόμενο έτος ο χρόνος είναι μικρός και υπάρχει ο κίνδυνος οι περισσότεροι από αυτούς να πάνε στα σπίτια τους αν δεν ψηφιστούν ή αν έρθουν άλλοι νέοι στο προσκήνιο  που θα αποδείξουνε έμπρακτα την ικανότητά  τους να εξυπηρετήσουν τον τόπο, τη δημοκρατία και τη χώρα.

Η δική μας λοιπόν σύσταση ή και παράκληση  είναι οι ανωτέρω όλοι, μηδενός εξαιρουμένου και ανεξαρτήτως των ιδεολογικών πεποιθήσεων ή συσχετισμών ενός εκάστου, να κάνουν την αυτοκριτική και τον έλεγχό τους.

Τα κάναμε σωστά; Τα κάναμε καλά; Δουλέψαμε για τον τόπο; Βοηθήσαμε το λαό; Εξυπηρετήσαμε τους πολίτες; Ή κοιτάξαμε μόνο την καριέρα, τη ζωή, τη δόξα ή και το χρήμα; Και αν ένας κάποιος, από όλους αυτούς που είναι φίλοι και γνωστοί, έχει μια κάποια ένσταση ή αντίρρηση των όσων σημειώνουμε διακριτικά, ας μας κάνει ένα σημείωμα, μια απάντηση, έναν απολογισμό για το  τι έκανε και το τι πιστεύει για το μέλλον.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Οι προύχοντες πάσχουν από βαρηκοΐα, μυωπία ή αδιαφορία;

Επομενο αρθρο

 Βερόπουλος spar και στην Καλλονή