Search

VINTAGE LESVOS: Όλη η αίγλη της Κουλμπάρας σε ένα σπίτι του 1880

KEIMENO Βαρβάρα Γκιγκιλίνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Όλγα Σαλιαμπούκου για το Vintage Lesvos της Εφημερίδας Πολιτικά 

 

Τι κάνει ένα σπίτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα; Σίγουρα οι οικοδεσπότες του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, μας υποδέχθηκαν όπως τον παλιό καλό καιρό. Με το δίσκο, το γλυκό του κουταλιού και ένα παγωμένο ποτήρι νερό στην πολύχρωμη αυλή τους.

 

Το ζεύγος Κουκουβάγια έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Διέσωσε ένα σπίτι του 1880 από την μανία του χρόνου. Αρχικά όταν αγόρασαν το οίκημα που ήταν ουσιαστικά δυο ίδια ενωμένα σπίτια, τα λεγόμενα αδελφομοίρια, κανείς από τους δικούς τους ανθρώπους δεν συμμερίστηκε το ενδιαφέρον τους προκειμένου να διασώσουν αλλά και να αποκτήσουν ένα σπίτι στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ήταν η εποχή που η μόδα επέβαλλε τις μεζονέτες και τα σύγχρονα σπίτια έξω από το κέντρο της πόλης και μια άλλη χρηστική αντίληψη για τους χώρους ενός σπιτιού. Διατηρώντας κάθε «χρήσιμη» γραμμή του με όλα τα υλικά αυτούσια, ακόμη και τα ίδια χυτά καρφιά ή τις λεγόμενες «ρίζες» στα παράθυρα, κατάφεραν να παντρέψουν το παλιό με το καινούριο και να δημιουργήσουν ένα κτήριο αξιοζήλευτο με όλες τις ανέσεις που θέλει ο σύγχρονος άνθρωπος στην καθημερινότητα του.

Ήταν ίσως από τους πρώτους που αναβίωσαν την αλλοτινή αριστοκρατική συνοικία της Κουλμπάρας και μέσα σε μια δεκαετία, τα τριγύρω σπίτια είτε αγοράστηκαν από νέους ιδιοκτήτες, είτε αναβαθμίστηκαν αισθητικά αλλάζοντας όλο το χρώμα της περιοχής.

Το σπίτι διαθέτει τρία πατώματα με πολύ άνετους χώρους ενώ το must see είναι ένα τούρκικο χαμάμ στο υπόγειο που είναι και το πιο χαλαρωτικό σημείο στο σπίτι. Στην εσωτερική παλιά αυλή, η μία και μόνη μανταρινιά που σίγουρα μετρά έναν αιώνα ζωής δεσπόζει στη μέση της, δίνοντας τόσο την αίσθηση του πρασίνου αλλά και της φυσικής διακόσμησης του χώρου.

 

Στην ίδια αυλή υπάρχει και ξενώνας για τους φιλοξενούμενους που ήταν κάποτε τα πλυσταριά και στα οποία κράτησαν αναλλοίωτες τις εξωτερικές τους βρύσες. Στον πρώτο όροφο η μαονί τραπεζαρία μοιράζεται το χώρο με το κοινό σαλόνι της οικογένειας ενώ μέσα στον ίδιο όροφο υπάρχουν μοναδικά πριβέ σημεία που σε απομονώνουν από το υπόλοιπο σπίτι. Κρεβατοκάμαρες με dress room, μπάνια και σαλόνι στην κεντρική σάλα του σπιτιού δίνουν την αίσθηση των παλιών αρχοντικών όπου κάθε έπιπλο σε κάθε σημείο υπήρχε για συγκεκριμένη χρηστική ανάγκη.

«Το σπίτι γεμίζει σιγά-σιγά μέσα στα χρόνια με διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα που ανακαλύπτουμε κατά καιρούς. Όμως προσπαθούμε να μην το παραφορτώσουμε. Το φως αναδεικνύει τις ιδιαίτερες γωνιές του, διαφορετικά κάθε στιγμή της ημέρας». Οι ιδιοκτήτες θέλησαν από τη αρχή να επιλέξουν ένα πιο αφαιρετικό προφίλ στη διακόσμηση.

«Στο σπίτι δεν υπάρχουν περιττά αντικείμενα ή έπιπλα που δεν έχουν από πίσω μια ιστορία. Όπως αυτός ο καναπές που βρέθηκε στα σκουπίδια. Τον πήραμε, τον αναπαλαιώσαμε και του δώσαμε μια δεύτερη ζωή». Το σπίτι της οικογένειας Κουκουβάγια, είναι ένα σύγχρονο σπίτι στα χνάρια της παλιάς λογικής των οικημάτων που ήταν έτσι διαμορφωμένα ώστε να χωράει άνετα ο κόσμος στις βεγγέρες. Έτσι αισθανθήκαμε κι εμείς όταν το επισκεφθήκαμε. Η αίγλη μιας άλλης εποχής απλώθηκε μέσα μας και ένα νέο vintage ταξίδι στο χρόνο ξεκίνησε