Μια φρουτένια, καλοκαιρινή εκδοχή του βάσκικου cheesecake με πουρέ βερίκοκου και καραμελωμένη επιφάνεια, από τον σεφ Στράτο Ιωσηφέλλη.
Προετοιμασία: 50 λεπτά | Εκτέλεση: 75 λεπτά | Μερίδες: 5–6
Υλικά
- 450 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 3 αυγά
- 280 γρ. κρέμα γάλακτος
- 300 γρ. πουρές από φρέσκα βερίκοκα (ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι, πολτοποιημένα στο μούλτι)
- 100 γρ. ζάχαρη
- 5 γρ. αλάτι
- 5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε αποσπώμενη φόρμα 25 εκ., στρώνουμε λαδόκολλα που να προεξέχει από τα τοιχώματα και την τοποθετούμε σε ταψί.
- Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε το τυρί κρέμα, τον πουρέ βερίκοκου και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως (6–8 λεπτά).
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2–3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Ψήνουμε για 45–50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει σκούρο χρώμα και το κέντρο να «τρέμει» ελαφρώς.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν στο ψυγείο για 8–10 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Συμβουλή σερβιρίσματος
Σερβίρεται σκέτο ή με φέτες φρέσκου βερίκοκου. Εναλλακτικά, συνοδέψτε το με ένα λεπτό σιρόπι από μέλι ή βερικοκάκι γλυκό του κουταλιού.