«Οι  αλλαγές οδηγούν  σε νέες καταστάσεις…»

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Νικόλας Βαμβουκλής, καλλιτέχνης,επιμελητής

 Συναντήσαμε τον ΝΙΚΟΛΑ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ στη Δημοτική Πινακοθήκη  ΧΑΛΙΜ ΜΠΕΗ τον Αύγουστο  στα εγκαίνια της έκθεσης του .Αν και νεαρός στην ηλικία έχει μπει ενεργά στους κύκλους  της τέχνης και πειραματίζεται με  όλες τις νέες ευρωπαϊκές σύγχρονες τάσεις.

 Σήμερα ζει και εργάζεται  μεταξύ Μιλάνο και Αθήνας. Σπούδασε στη Nuova Accademia di Belle Arti Milano, στην Ανώτερη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συμμετείχε μεταξύ άλλων σε παραγωγές της Λυρικής Σκηνής, του Μουσείου Μπενάκη, του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και του Bejart Ballet Lausanne.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Prague Quadrennial of Performance Design and Space (CZ), στο Loft Art Space Strasbourg (FR), στη Goldsmiths Visual Cultures Society (UK) και στο Stockholm Stoff (SE).

To 2014 ιδρύει την KGold Temporary Gallery όπου επιμελείται την ομαδική έκθεση Συνάψεις Μνήμης (Βραβείο From Memory to Material, ΝΑΒΑ).

Συμμετείχε στην Ανταλλαγή Επιμελητών NEON 2015 της Whitechapel Gallery.

 

vamvouklis2

Κύριε Βαμβουκλή, στην έκθεση αυτή προσπαθήσατε  να επιτύχετε μια σύζευξη μεταξύ παλαιού και καινούριου. Τι αντίκτυπο προσδοκείτε να έχει ένα τέτοιο συνταίριασμα προς το φιλότεχνο κοινό; 

Η έκθεση Metamorfoses βασίζεται στη διαδεδομένη επιμελητική πρακτική που εφαρμόζεται σε μουσεία και πινακοθήκες όπου έργα σύγχρονης τέχνης παρεμβάλλονται μεταξύ των ήδη υπαρχόντων της μόνιμης συλλογής. Θεωρώ ότι μια τέτοια δράση θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφτεί ξανά το Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη, έναν χώρο που πιθανόν θεωρεί δεδομένο και να βιώσει εκ νέου τα έργα που υπάρχουν στην συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.

 

 

vamvouklis_metamorfΓιατί επιλέξατε για την έκθεση την ονομασία “Metamorfoses”;

Με απασχολεί ιδιαίτερα η πολυσημία της έννοιας της μεταμόρφωσης και συγκεκριμένα η διαδικασία, η αλλαγή που οδηγεί σε νέες καταστάσεις. Αυτή η αλλαγή των δεδομένων λειτουργεί ως ενεργή δύναμη που καθορίζει την πορεία των σχέσεων του σήμερα με το αύριο. Κάνοντας μια έκθεση μέσα σε μια έκθεση αποτελεί άλλωστε από μόνο του ένα είδος μεταμόρφωσης του χώρου.

Θεωρείτε ότι η σύγχρονη τέχνη σε παραλληλισμό με το παρελθόν, μπορεί να αποκτήσει νέες διαστάσεις και να δημιουργήσει νέες προοπτικές στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή από το κοινό;

Η σύγχρονη τέχνη δημιουργεί τόπους συνάντησης πολλών παραγόντων και επιτρέπει την διείσδυση σε ένα ευρύ φάσμα επιπέδων. Στην περίπτωση της «Metamorfoses», αυτή η συνύπαρξη δημιουργεί συνθήκες για την αναζήτηση εναλλακτικών ερμηνειών, ενεργοποιεί νέες αφηγήσεις και εντέλει μετατρέπει την Πινακοθήκη σε ένα τόπο όπου παρελθόν, παρόν και μέλλον επιχειρούν να συνδιαλεχθούν.

Ως Μυτιληνιός στην καταγωγή, σας εμπνέει το νησί μας; Χρησιμοποιείτε εικόνες ή στιγμές που έχετε βιώσει εδώ στη Λέσβο για τις δημιουργίες σας;

Χωρίς αμφιβολία η Λέσβος αποτελεί πηγή έμπνευσης και φυσικά η καταγωγή μου έχει καθορίσει την ταυτότητα μου. Χρησιμοποιώ συχνά αρχειακό υλικό που σχετίζεται με το νησί ιδιαιτέρως λαογραφικού περιεχομένου. Η αρχική ενασχόληση μου με τον λεσβιακό παραδοσιακό χορό ήταν άλλωστε καθοριστική για τα μετέπειτα βήματα μου.

vamvouklis1

Πώς βρεθήκατε από τη Μυτιλήνη στο Μιλάνο;

Η επιμέλεια της ομαδικής έκθεσης Συνάψεις Μνήμης στην K-Gold Temporary Gallery στην Καλλονή ήταν η αφορμή για μια υποτροφία μετεκπαίδευσης στις Επιμελητικές Σπουδές στο NABA Milano υπό τον Marco Scotini. Το τελευταίο χρόνο ζω και εργάζομαι στο Μιλάνο αλλά προσπαθώ να επιστρέφω στο νησί όσο συχνότερα μπορώ.

.

 

Προηγουμενο αρθρο

Πλήθος κόσμου στην αναβίωση του παραδοσιακού Σιγριανού γάμου

Επομενο αρθρο

 «Βρήκα το κλειδί της προσωπικής μου ισορροπίας»