Search

Β. Τεντόμας για Βρίσα: «Παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη γονιών και μαθητών»

H φυσική καταστροφή που έπληξε τη Λέσβο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός συμπολίτη μας, ενώ προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες περιουσίες έβγαλε στην επιφάνεια και τις παθογένειες της πολιτικής μας ζωής. Ποια είναι τελικά η κατάσταση στα σχολικά συγκροτήματα της Λέσβου που επλήγησαν από το σεισμό της 12 Ιουνίου και που έγινε αφορμή αντιδικίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης;

Ο Βασίλης Τεντόμας, συντονιστής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για την σημερινή κατάσταση στη Λέσβο αλλά και για το μέλλον των σεισμοπαθών απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν.

Τι απαντάτε στην κριτική που δεχτήκατε από την αξιωματική αντιπολίτευση πως παρουσιάσατε μια ουτοπική κατάσταση κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς όπου υπήρξε μια προσπάθεια εξιδανίκευσης της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με το ομαλό άνοιγμα των σχολείων;

Να μη ξεχνάμε όλοι ότι είχαμε να κάνουμε με μια φυσική καταστροφή. Αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές, από σοβαρές έως λιγότερο σοβαρές, σε πάνω από 50 σχολικά συγκροτήματα της Λέσβου. Παρόλα αυτά πρόβλημα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς  είχαν 4-5 σχολεία και αυτά για 2-4 εβδομάδες. Η ΝΔ με τελείως άκομψο τρόπο θέλησε να εκμεταλλευθεί την περίσταση και τη δικαιολογημένη αγωνία γονέων και μαθητών, μηδενίζοντας τις όποιες προσπάθειες και εν τέλει βρέθηκε εκτιθέμενη στην κοινή γνώμη του νησιού αφού ο βουλευτής της κατέθεσε σχετική ερώτηση στην οποία περιέγραφε μια κατάσταση των σχολείων του νησιού, που εκείνη τη στιγμή δεν είχαν καμιά σχέση με τη πραγματικότητα.

(Η λειτουργία του σχολείου, η οποία όπως έχει ανακοινωθεί αναμένεται για την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, θα αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για τους μαθητές, τους γονείς τους αλλά και για όλους τους κατοίκους της Βρίσας, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία να δουν τη «ζωή» να επιστρέφει ξανά στο χωριό τους.)

Ακόμη ο Δήμος Λέσβου δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές των σχολικών κτιρίων ενώ βλέπουμε τα κενά να καλύπτονται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως το «Πακέτο Βρίσα» . Πότε θα έρθουν αυτά τα χρήματα; Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Κατ΄ αρχάς, οι σχολικές αίθουσες στο νηπιαγωγείο-δημοτικό της Βρίσας κατασκευάστηκαν (και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ) με μελέτη, επίβλεψη και πιστώσεις του Υπ. Παιδείας. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η ΚΤΥΠ ανέλαβε και εκπονεί με ταχείς ρυθμούς τις μελέτες για οκτώ (8) σχολικά συγκροτήματα του νησιού με τις σοβαρότερες βλάβες από το σεισμό ενώ παράλληλα προχωράει η διαδικασία για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την εκτέλεση των αντίστοιχων εργασιών. Για τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει συνεννόηση του δήμου Λέσβου με το Υπ. Εσωτερικών και ο δήμος προχώρησε τις επισκευές με δικά του χρήματα μέχρις ότου καταστεί δυνατή η εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού από κρατική επιχορήγηση. Όμως αυτή η διαδικασία δεν είχε την παραμικρή επίπτωση στη πορεία των εργασιών επισκευής των σχολείων και αυτό θα πρέπει να ενδιαφέρει γονείς και μαθητές. Και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι με την αφορμή τον σεισμό σε πολλά σχολεία εκτελέστηκαν και θα εκτελεστούν πολλές εργασίες επισκευών που δεν έχουν καμία σχέση με το σεισμό (βλάβες από παλαιότητα, υγρασίες κλπ) και συνέβη αυτό που λέμε στη καθομιλουμένη «χατίρι στο βασιλικό πίνει η γλάστρα το νερό».

Πως σχολιάζετε την καθυστερημένη άφιξη των λυομένων που τελικά δεν επαρκούν όπως στην περίπτωση του Πολιχνίτου;

Η καθυστέρηση βασικά οφειλόταν στη δυσκολία άμεσης διάθεσης λυομένων αιθουσών από την ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ). Όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι η ΚΤΥΠ δεν έχει κάπου στοκ αιθουσών για διάθεση μόλις ζητηθούν. Η ΚΤΥΠ διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό λυομένων που είναι διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα, όπου συνήθως κατασκευάζονται νέα σχολεία και η διάθεση και μεταφορά τους από εκεί στη Λέσβο πχ προϋποθέτει ότι ένας αριθμός από αυτές έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους εκεί και μπορούν να μεταφερθούν εδώ. Ε, όλη αυτή η διαδικασία, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να γίνει σε ελάχιστο χρόνο. Και σε κάθε περίπτωση ο χρόνος αναζήτησης και μεταφοράς λυομένων αρχίζει από τη μέρα που ο δήμος διατυπώνει το σχετικό αίτημα στην ΚΤΥΠ. Άρα δεν τον μετράμε από τη μέρα του σεισμού. Στη περίπτωση του δημοτικού σχολείου Πολιχνίτου επιτρέψτε μου να εκφράσω την άποψη ότι παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη γονιών και μαθητών που θα ήθελα χρόνο για να το εξηγήσω. Όμως η όποια καθυστέρηση στην τοποθέτηση των λυομένων δεν έχει σχέση με την καθυστέρηση εξασφάλισή τους από την ΚΤΥΠ αλλά στη δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των υπευθύνων των σχολείων, αφού στην αρχή ζητούσαν 15 αίθουσες, που δεν χωρούσαν στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Λυκείου και τελικά με εξοικονόμηση χώρων χρειάστηκαν μόνο 4-5 αίθουσες που τελικά κατέστη δυνατόν να τοποθετηθούν εκεί.

Γιατί δεν προβλέψατε να ανοίξει σχολείο στα Βατερά όπου έχει μεταφερθεί μεγάλο μέρος των μαθητών και όχι στην Βρίσα ώστε οι μαθητές να μην περπατούν στα χαλάσματα;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να στεγαστούν μαθητές σε κάποιον μη σχολικό χώρο θα πρέπει να προηγηθεί μια σειρά χρονοβόρων διαδικασιών για τον έλεγχο και την εξασφάλιση των όρων ασφαλούς διαβίωσης εκπαιδευτικών και μαθητών στο συγκεκριμένο χώρο. Αυτός ήταν ο λόγος που και για τα άλλα τα οκτώ σχολικά συγκροτήματα που είχαν υποστεί τις πιο σοβαρές ζημιές και δεν θα λειτουργήσουν τη φετινή χρονιά δεν αναζητήθηκε εναλλακτικά κάποιος χώρος εκτός υφιστάμενου σχολικού συγκροτήματος. Τώρα, αν κάποιος δημοτικός άρχοντας, στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός στον κόσμο υποσχέθηκε να βρει χώρο στα Βατερά για τη στέγαση του σχολείου της Βρίσας, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει όλα αυτά που σας ανάφερα παραπάνω, τι να σας πω, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο…

Ποια είναι τα επόμενα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση Σύριζα για τους σεισμόπληκτους;

Με την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ ξεκίνησε η διαδικασία για την χορήγηση επιδότησης ενοικίου / συγκατοίκησης, κατατίθενται στη ΔΑΕΦΚ (στεγάζεται στη Γ.Γ. Αιγαίου, στο Κιόσκι) μελέτες επισκευής των «κίτρινων» κτισμάτων και προχωρούν οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχιτεκτονικές επιτροπές των κατεδαφίσεων των «κόκκινων», που θα τις ακολουθήσουν οι ανακατασκευές. Για όλα αυτά έχουν εξασφαλιστεί 43.190.000 € και από αυτά για εφέτος 10.000.000 €.

Τι θα γίνει με τις κατεστραμμένες περιουσίες. Πότε οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα;

Όπως ανάφερα στην αρχή, έχουμε να κάνουμε με μια φυσική καταστροφή που σε ελάχιστο χρόνο κατάστρεψε οικιστικό κεφάλαιο και όχι μόνο, που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα μεροκαματιάρηδων ανθρώπων στο πέρασμα δεκάδων χρόνων. Η κανονικότητα δεν θα αποκατασταθεί εύκολα. Ίσως αρκετά κατεστραμμένα σπίτια να μη θελήσουν οι ιδιοκτήτες τους να τα ανακατασκευάσουν στην ίδια θέση. Και σε αυτό δεν μπορεί κανένας να τους αναγκάσει. Η πρόβλεψη της ΚΥΑ για μικρότερη στεγαστική συνδρομή σε όσους π.χ θελήσουν να μη ξαναφτιάξουν το σπίτι τους στη Βρίσα αλλά στα Βατερά, είναι μια αναγκαία άλλα όχι και ικανή συνθήκη ώστε να αποτραπεί αυτή η μεταφορά εκτός Βρίσας. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι στη περίπτωση της Λέσβου καταφέραμε αρκετές βελτιώσεις που αφορούν στη στεγαστική συνδρομή στους ιδιοκτήτες των «κόκκινων» και των «κίτρινων» κτισμάτων. Έτσι, ενώ στη Κεφαλονιά η στεγαστική συνδρομή υπολογιζόταν μόνο για ένα σπίτι του πληγέντος, για επιφάνεια μέχρι 120 Μ2 και με τιμή 1000€/Μ2, στη περίπτωση των δικών μας παραδοσιακών οικισμών, που υπέστησαν και τον μεγαλύτερο όγκο των ζημιών, η στεγαστική συνδρομή δίνεται για όλα τα πληγέντα κτίρια του κάθε ιδιοκτήτη, χωρίς τον περιορισμό των 120 Μ2 πληγέντος κτιρίου και με τιμή 1200€/Μ2.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχασαν το βιος τους δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν στο 100% όσων έχασαν. Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ικανοποιητικά για τους παθόντες αν η χώρα μας ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Όμως αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που αφορά σε ευθύνες κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40-45 χρόνια.