Search

UNHCR: Σοκαρισμένος ο Fillipo Grandi από τις εικόνες καταστροφής μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία 27 Ιανουαρίου 2023

 

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, ολοκλήρωσε σήμερα την εξαήμερη επίσκεψή του στην εμπόλεμη Ουκρανία, την τρίτη επίσκεψή του μετά τη ρωσική εισβολή, απευθύνοντας έκκληση προς τους δωρητές να συνεχίζουν να στηρίζουν τους ανθρώπους που πλήττονται τόσο πολύ.

Ταξίδεψε στα νότια και ανατολικά της χώρας, είδε την καταστροφή και την ερήμωση, συναντήθηκε με επτά επικεφαλής των διοικήσεων των περιφερειών, αρκετούς δημάρχους και πολλούς πολίτες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στις πόλεις Οδησσό, Mykolaiv, Zaporizhzhia, Dnipro, Χάρκοβο και Κίεβο. Επίσης, τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelenskyy, μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Oleksandr Kubrakov και τον Υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba.

«Με συγκλόνισε το επίπεδο της καταστροφής που είδα ως αποτέλεσμα των ρωσικών πυραύλων και των βομβαρδισμών», δήλωσε ο κ. Grandi στο τέλος της επίσκεψής του. «Μη στρατιωτικές υποδομές όπως σταθμοί παραγωγής ενέργειας, συστήματα ύδρευσης, παιδικοί σταθμοί και πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, έχουν σκοτωθεί ή έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, έχοντας ξεριζώσει ολόκληρη τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των παράλογων επιθέσεων.»

Χάρη στο δίκτυο των ουκρανικών εταίρων της – ιδίως των τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων που έχουν τη βάση τους στις κοινότητες – και κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει ενισχύσει σημαντικά την ανταπόκρισή της στη χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής ανταπόκρισης της οποίας ηγείται ο Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ.

Η ανταπόκριση περιλαμβάνει την επέκταση των επιχειρήσεων ανατολικότερα και νοτιότερα σε δυσπρόσιτες και πρόσφατα προσβάσιμες περιοχές, την παροχή βοήθειας σε μετρητά και σε είδος σε αμάχους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, την παροχή πακέτων επισκευής καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους, την εκτέλεση επισκευών κατοικιών και την παροχή νομικής υποστήριξης και ψυχολογικής συμβουλευτικής σε όσους υποφέρουν από το τραύμα του πολέμου. Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν υποστηριχθεί από την Ύπατη Αρμοστεία μέσω αυτών και άλλων υπηρεσιών παροχής βοήθειας από την έναρξη της εισβολής.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει συμβάλει επίσης στο κυβερνητικό δίκτυο των «Άτρωτων Σημείων» (“Invincibility Points”) – πρόκειται για δημόσια καταφύγια εξοπλισμένα με γεννήτριες, θερμαντικά σώματα και Wi-Fi, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιο ψυχρές θερμοκρασίες του χειμώνα, να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να έχουν φως και σύνδεση για να μπορούν να εργαστούν και να διαβάσουν.

Ο κ. Grandi είδε επίσης Ουκρανούς αξιωματούχους και πολίτες να επισκευάζουν και να ανοικοδομούν κατεστραμμένες υποδομές. «Ενώ τα κτίρια έχουν καταστραφεί, το πνεύμα του ουκρανικού λαού είναι ακέραιο», πρόσθεσε. «Με εμπνέει τόσο πολύ η δύναμη και η αντοχή τους. Είναι στο χέρι όλων μας – της διεθνούς κοινότητας – να τους υποστηρίξουμε καθώς ξεκινούν την πορεία της ανάκαμψης. Καλώ τα κράτη, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους να συμβάλουν σε αυτό το έργο – και μάλιστα γρήγορα.»

Προκειμένου να διευκολύνουν τον συντονισμό σε αυτό το θέμα, το Υπουργείο Κοινοτήτων, Εδαφών και Ανάπτυξης Υποδομών, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, εγκαινίασε το “Ukraine is Home” – μια ψηφιακή πλατφόρμα για την αντιστοίχιση της προσφοράς και της αναζήτησης βοήθειας για τις επισκευές και την ανοικοδόμηση των κατοικιών. Στόχος της πλατφόρμας είναι η παροχή ενός διαφανούς και αποτελεσματικού συστήματος με το οποίο οι εκπρόσωποι του ανθρωπιστικού και ιδιωτικού τομέα, του τομέα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης καθώς και άλλοι εταίροι να συγκεντρώνουν πόρους και υλική υποστήριξη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων, να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Ενώ όλα αυτά είναι απαραίτητα, ο κ. Grandi προειδοποίησε επίσης ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες παραμένουν οξείες, ιδίως στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι αναγκαίο επομένως η ανθρωπιστική χρηματοδότηση να διατηρηθεί και να επεκταθεί. Αυτό είναι το κλειδί για να αποκτήσουν οι πληθυσμοί μια σταθερότητα και να μπορέσουν οι πληγέντες από τον πόλεμο να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας και της οικονομίας τους. Σημειώνεται ότι οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για χρηματοδότηση τόσο για το εσωτερικό της Ουκρανίας όσο και για την ανταπόκριση στις ανάγκες των προσφύγων από την Ουκρανία θα παρουσιαστούν στη Γενεύη στις 15 Φεβρουαρίου. Ο κ. Grandi πρόσθεσε: «Οι δωρητές – κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες – υπήρξαν απίστευτα γενναιόδωροι τον τελευταίο χρόνο. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί αν θέλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη βοήθεια που χρειάζονται επειγόντως σήμερα και για το επόμενο έτος. Ελπίζω ότι όλοι οι δωρητές μας θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αντιμετώπιση αυτών των ανθρωπιστικών αναγκών.»

Ο κ. Grandi επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία συμφώνησε να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλους εταίρους για την ανάπτυξη της προξενικής υποδομής της Ουκρανίας, ώστε να προσφέρεται αποτελεσματικότερη βοήθεια και προστασία στους Ουκρανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία συζήτησε επίσης με τις αρχές την κατάσταση των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών από την Ουκρανία που βρίσκονται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο κ. Grandi δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία, μαζί με άλλους διεθνείς εταίρους, θα επιδιώξει την περαιτέρω πρόσβαση σε αυτά τα παιδιά και θα υποστηρίξει λύσεις προς το βέλτιστο συμφέρον τους, ιδίως την οικογενειακή επανένωση. Επανέλαβε επίσης ότι, σε καταστάσεις συρράξεων, η χορήγηση ιθαγένειας και η υιοθέτηση μέτρων για επίσημη υιοθεσία παιδιών παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και τις πρακτικές.