Search

Μια Μυτιληνιά ακροβάτρια με παγκόσμιες διακρίσεις!

Εύα Τσούρου

Ισορροπώντας στο σχοινί της τέχνης….

Πόσες φορές  δεν έχουμε χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά μας  την έκφραση «ακροβατώ  σε τεντωμένο σχοινί»  για να περιγράψουμε μια δύσκολη ή επικίνδυνη  κατάσταση;

Για την Εύα Τσούρου το τεντωμένο σχοινί  είναι μια από τις πιο ευχάριστες διαδρομές της  ζωή της…

Ακολουθώντας το διάσημο FESTIVALCIRCUS  στην Αγγλία  αλλά και την Ακαδημία Τσίρκου που υπάγεται σ’ αυτό  έζησε από κοντά όλη τη μαγεία  του  κόσμου των τσίρκο  διαπιστώνοντας παράλληλα το πόσο σκληροί είναι αυτοί οι άνθρωποι, αφού η καθημερινή εξαντλητική εξάσκηση  αλλά και οι συνεχείς μετακινήσεις  τους κάνουν να έχουν μια διαφορετική  φιλοσοφία ζωής.ko

Η Εύα, κόρη του Αργύρη και της Νίκης Τσούρου,  έφυγε από τη Μυτιλήνη στα 18 της χρόνια  για να σπουδάσει θέατρο στην Αγγλία έχοντας πάντα  επιρροές από τη θεατρική ομάδα ΑΣΤΕΓΟΙ στην οποία ήταν και είναι μέλη  οι  θείοι  της Αλέκα Κομνηνού και Στρατής Βαγής. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που  θα την  θυμούνται  ως μικρή ακροβάτρια στην σχολή Παπάζογλου  τότε που  ο ίδιος ο Παναγιώτης Παπάζογλου είχε φτιάξει ένα αξιόλογο τμήμα ακροβατικής. Η μικρή ως φαίνεται Εύα είχε αποφασίσει  από τότε ότι η ισορροπία πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί ήταν αυτό  που την εξέφραζε ως οντότητα.

Θέατρο, αρωματοθεραπεία και τσίρκο

Παράλληλα με  τις θεατρικές σπουδές της παρακολούθησε  μαθήματα αρωματοθεραπείας ενώ κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα εντάχθηκε ως χορεύτρια σε ομάδα  σωματικού θεάτρου που είχε τον τίτλο PARALIZARD. Επίσης διοργάνωνε σεμινάρια εναλλακτικού θεάτρου,  αναλάμβανε εκδηλώσεις κ.α. Η τριβή της με το αντικείμενο την έκανε να καταλάβει ότι δεν ήταν αυτό  που ήθελε πραγματικά και έτσι επέστρεψε στην Αγγλία  για να γραφτεί στην Ακαδημία Τσίρκου και για να ακολουθήσει  το FESTIVALCIRCUS στις περιοδείες του σε ολόκληρη την Αγγλία.  Για την ίδια  αν και  η περίοδος αυτή  ήταν από τις πιο σκληρές στη ζωή της,  θεωρεί ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία  σ’  έναν κόσμο  που χάνεται.

Η ίδια μας μετέφερε τις εμπειρίες με τους ανθρώπους εκεί που ζουν  απομονωμένοι,  μεγαλώνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους  στα τροχόσπιτα, τα μαθαίνουν γράμματα και ακροβατική διαιωνίζοντας έτσι αυτή την τέχνη  που κοντεύει να εξαφανιστεί. Καθημερινά και για πολλές ώρες  έκαναν εξάσκηση πάνω στο φαντασμαγορικό σώου το οποίο  θα παρουσιαζόταν  το βράδυ.  Η τεράστια  πολύχρωμη τέντα που φιλοξενούσε κλόουν, ακροβάτες και άλλα μέλη του τσίρκο – ευτυχώς όχι  ζώα-  μεταμορφωνόταν  από τον αχανή απρόσιτο χώρο που ήταν το πρωί,  σε μια λαμπερή  αίθουσα γεμάτη χρώμα, φως, κίνηση και παιδικά χαμόγελα.

pania

Ριψοκίνδυνη και με ταλέντο….

Η Εύα ως νέα ταλαντούχα μαθήτρια είχε αναλάβει από μόνη της  ένα ριψοκίνδυνο και εντυπωσιακό  ακροβατικό κομμάτι του προγράμματος. Και εκεί ήταν που την ανακάλυψε ο γνωστός Γερμανός Μόντι ο οποίος και τη δελέασε να κάνει μαζί του ένα από τα πιο επικίνδυνα  ακροβατικά σώου σε ολόκληρο τον κόσμο. Από κει και πέρα ξεκίνησαν οι περιοδείες από το Aachenτης Γερμανίας  που ήταν και η βάση του Γερμανού  καλλιτέχνη  περιόδευσαν μαζί  στη Λισαβόνα,  στο Ντουμπάι, στη Γερμανία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ήταν  σίγουρα   το πιο δραστήριο και δυνατό κομμάτι της ζωής της μας λέει και η ίδια,  χωρίς να μετανιώνει για το επόμενο βήμα τη καριέρας της  που την έφερε πίσω στην Αθήνα ανοίγοντας το δικό της  στούντιο  προκειμένου να μπορεί να προπονείται αλλά και  να κάνει σεμινάρια σε εκείνους που ενδιαφέρονται να δουν τις δυνατότητες του σώματός τους.

 

jjΜετά από  συνεργασίες με μπαλέτα σε σώου μεγάλων τραγουδιστών όπως της Βανδή στο ΡΕΞ και άλλων και πολλές παραστάσεις θεάτρου δρόμου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ξαναβρέθηκε στα θρανία της  Πανεπιστημιούπολης της Αγγλίας  κάνοντας ένα ενδιαφέρον μεταπτυχιακό για το ομαδικό σωματικό θέατρο. Και βέβαια  η ίδια δεν σταματάει εκεί.  Όπως καθημερινά ανακαλύπτει  τις δυνατότητες του σώματός της και των κινήσεων της έτσι  ανακαλύπτει  και τις δυνατότητες  του μυαλού της αφού ετοιμάζεται για ένα σημαντικό διδακτορικό  που θα  καθορίσει και την μετέπειτα επαγγελματική της πορεία.  Άλλωστε  το να περπατά σε τεντωμένο σκοινί είναι μια πρόκληση για κείνη που το κάνει έτσι κι αλλιώς τόσο  στην καθημερινότητά της  όσο και στο επάγγελμά της….

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Εύα Τσούρου μετά από διάφορες στάσεις στη ζωή της- όπως να φέρει στον κόσμο τον γλυκό Ορφέα  επανέρχεται στον μαγευτικό κόσμο του εναέριου χορού και πραγματοποιεί ένα σεμινάριο  σε συνεργασία με το Γυμναστήριο – Σχολή χορού Παπάζογλου .Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Πρόκειται ουσιαστικά  για έναν εναέριο χορό στα πανιά, για μια τέχνη που συνδυάζει τη δύναμη με τη χάρη κι όλα αυτά στον αέρα! Είναι ένας χορός πάνω σε δυο πανιά που κρέμονται από ένα σταθερό σημείο στο ταβάνι. Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι ενδιαφερόμενοι  θα εξερευνήσουν με ασφάλεια και καθοδήγηση τις διάφορες τεχνικές που περιλαμβάνει,  όπως το σκαρφάλωμα στα πανιά, διάφορα δεσίματα του σώματος με κόμπους καθώς και μικρές εναέριες χορογραφημένες φάσεις. Το μάθημα θα περιλαμβάνει στην αρχή ζέσταμα, ασκήσεις ενδυνάμωσης και στο τέλος αποθεραπεία με συνδυασμούς ασκήσεων επηρεασμένες από διαφορετικές σωματικές τεχνικές όπως σύγχρονο χορό, yoga, pilates, barre terre. Για την παρακολούθηση του μαθήματος δεν είναι απαραίτητη  η προηγούμενη εμπειρία.

Το επίπεδο του μαθήματος θα προσαρμοστεί ανάλογα με τους συμμετέχοντες. Πληροφορίες στα τηλέφωνα του Γυμναστηρίου και στο
6945412375

pania 2