Search

Τσίπρας και Σουλτς στη Μυτιλήνη

«Θέλουμε οι πρόσφυγες να φεύγουν ζωντανοί από τη χώρα μας.»

 Λάθος αντίδραση στο σωστό timing

Τη Λέσβο επισκέφθηκε για ακόμη μια φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Πρωθυπουργός   Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς στα πλαίσια του απόηχου των τελευταίων ναυαγίων  με τους δεκάδες νεκρούς αλλά και της  προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει  τη χώρα όπου  το μεγαλύτερο βάρος δέχεται η Λέσβος.

Ο πρωθυπουργός κος Τσίπρας  και ο κος Σουλτς επισκέφθηκαν   τις εγκαταστάσεις του Hotspot/ Κέντρου Πρώτης Υποδοχής της  Μόριας και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.  Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε  υπό την πίεση του χειμώνα που έρχεται, των ναυαγίων που καθημερινά πλέον σημειώνονται στα νερά του Αιγαίου λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν αλλά και προκειμένου η Ευρώπη να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να  αντέξει ούτε να διαχειριστεί αυτό τον μεγάλο όγκο προσφύγων που σε καμία περίπτωση δεν της αναλογεί.

 

 Σωστό timing αλλά …λάθος αντίδραση Τσίπρα και Σούλτς

Την ώρα που η πομπή των αυτοκινήτων  του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς  και του  πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα περνούν με ταχύτητα από την εθνική οδό Κρατήγου- Μυτιλήνης,  μια βάρκα  με περίπου 100 πρόσφυγες  κάνουν σήμα κινδύνου  αφού τρεις  από αυτούς  δείχνουν να πνίγονται στη  θάλασσα. Αρχικά αφού έχουν σταματήσει στο δρόμο αρκετοί συμπολίτες μας προκειμένου να βοηθήσουν, η πομπή σταματά, βλέπει τι γίνεται και συνεχίζει  την πορεία της  για την πρόγραμμα της επίσκεψης  στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας.

 

 Και ο παπάς της Βαρειάς   στο περιστατικό προσπαθώντας να βοηθήσει .
Και ο παπάς της Βαρειάς στο περιστατικό προσπαθώντας να βοηθήσει .

Στην περιοχή της Βαρειάς  και εκεί που εξελίσσεται το περιστατικό  παραμένει μόνο ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλλης και  ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός,  που ετοιμάζεται να βουτήξει στη θάλασσα.  Ευτυχώς με τη βοήθεια των εθελοντών που βρίσκονται εκεί αλλά και με το σκάφος του λιμενικού που φτάνει αργοπορημένα (πως αλλιώς άλλωστε αφού τα περιστατικά είναι απανωτά και δεν προλαβαίνει) η ιστορία αυτή που επαναλαμβάνεται καθημερινά δεκάδες φορές είχε αίσιο τέλος.  Τα αυτοκίνητα των υπευθύνων της FRONTEX βρίσκονται παρκαρισμένα  έξω από ξενοδοχείο της περιοχής ,ενώ τα σκάφη τους δεν φαίνονται για ακόμη μια φορά πουθενά .

 Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι έτοιμος για όλα ...
Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι έτοιμος για όλα …

Στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας μέσα σε δεκάδες διεθνή ειδησεογραφικά κανάλια,  ρεπόρτερ  και δημοσιογράφων, τόσο ο κος Τσίπρας όσο και ο κος  Σουλτς τονίζουν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Είναι και οι δύο συγκλονισμένοι από το περιστατικό  που μόλις έχουν συναντήσει στο δρόμο τους- με την βάρκα των προσφύγων στη Βαρειά -και θεωρούν ότι θα πρέπει η Τουρκία άμεσα να βοηθήσει ούτως ώστε να στηθεί ανάλογη υποδομή με τη δική μας εκεί για την ταυτοποίηση τους. Σαφώς και το πρόβλημα όμως δεν φαίνεται να λύνεται. Ο κος Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε ότι ούτε και η λύση του Έβρου αποτελεί μια ασφαλή διέξοδο για τους πρόσφυγες- μετανάστες,  αφού  οι νάρκες που υπάρχουν  στην ευρύτερη περιοχή καταστούν την διέλευση τους ανασφαλή.

 Ευτυχώς με τις πρώτες βοήθειες των γιατρών του κόσμου ,όλα πήγαν καλά
Ευτυχώς με τις πρώτες βοήθειες των γιατρών του κόσμου ,όλα πήγαν καλά

«Θέλουμε οι  πρόσφυγες να φεύγουν ζωντανοί από τη χώρα μας. Τόσο η λύση του Έβρου όσο και η λύση του Αιγαίου όπως όλα δείχνουν δεν είναι αυτή για το μέλλον αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων».

 Δεν είναι ασφαλής λύση ο Εβρος για τους πρόσφυγες ,λέει ο Πρωθυπουργός
Δεν είναι ασφαλής λύση ο Εβρος για τους πρόσφυγες ,λέει ο Πρωθυπουργός

Ο κος Σουλτς  δείχνει να είναι κατατοπισμένος για όλη αυτή την ταλαιπωρία που περνούν τα εκατομμύρια των μεταναστών- προσφύγων και αυτών που πέρασαν αλλά και αυτών που περιμένουν να περάσουν για τη γη της επαγγελίας.

 Να τελειώσει το μαρτύριο μας ,μας λέει η πρόσφυγας από τη Συρία
Να τελειώσει το μαρτύριο μας ,μας λέει η πρόσφυγας από τη Συρία

Στη συνάντησή τους στη  Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής στην οποία όμως δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν  δημοσιογράφοι,  αυτό που μάθαμε  ότι συζητήθηκε  ήταν  το τραγικό αυτό φαινόμενο που δεν φαίνεται να λύνεται άμεσα.  Μέσα σε αυτό  το κλίμα, στο οποίο πραγματικά όλοι ήταν συγκλονισμένοι κυρίως όμως ο Δήμαρχος Λέσβου που παραβρέθηκε στην διάσωση των προσφύγων,  πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί με το πρωθυπουργικό  αεροσκάφος ο Σύριος πρόσφυγας  που έχασε το μικρό του κοριτσάκι στα παγωμένα νερά της Συκαμιάς  και του οποίου η κηδεία γίνεται σήμερα στην Αθήνα. (Υπενθυμίζουμε ότι το κοριτσάκι αυτό διασώθηκε την τελευταία στιγμή  στη Σκάλα Συκαμιάς από  εθελοντές και  μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στη Αθήνα όπου και δεν τα κατάφερε. ..)

Ο εθελοντής  Σταύρος Μυρογιάννης  σώζει τον ταλαιπωρημένο πρόσφυγα
Ο εθελοντής Σταύρος Μυρογιάννης σώζει τον ταλαιπωρημένο πρόσφυγα

Ο απόηχος της  επίσκεψης των δύο αυτών  σημαντικών   προσώπων της διεθνούς πολιτικής  σκηνής είναι  ότι όσοι παραβρέθηκαν  στη διάσωση των 100 προσφύγων που αντικατόπτριζαν το προσφυγικό φαινόμενο  και την τραγωδία του ήταν  γιατί δεν σταμάτησε η μεγαλειώδης πομπή να βοηθήσει…

 

 Ο πρόσφυγας  βγαίνει  από τη θάλασσα σώος και ασφαλής.
Ο πρόσφυγας βγαίνει από τη θάλασσα σώος και ασφαλής.

Τόσο έξω  από τη Μόρια όσο και έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής   μερίδα δυσαρεστημένων πολιτών και αντεξουσιαστών  διατράνωσε την αντίθεσή της φωνάζοντας τα συνθήματα “no border, no nation safe  transportation”.

 “no border, no nation safe  transportation”.
“no border, no nation safe transportation”.

 

Όλοι  εμείς όμως που ζούμε εδώ, και  το προσφυγικό φαινόμενο έχει μπει  στη ζωή μας  για τα καλά  έχουμε φτάσει στα όρια της κατάθλιψης βλέποντας καθημερινά πτώματα στη θάλασσα.  Το θέμα λοιπόν δεν είναι οι επισκέψεις των επισήμων συχνά- πυκνά, το θέμα είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και το κάθε κράτος και η Ευρώπη να αναλάβουν  τις ευθύνες τους. Δυστυχώς οι πρόσφυγες  αντιμετωπίζονται μόνο ως ανθρώπινα όντα από τους εθελοντές. Κατά τα άλλα,  όπως δείχνουν τα πράγματα,  επειδή βρίσκονται στον αέρα δεν έχουν κανένα άλλο απολύτως ανθρώπινο  δικαίωμα.  Το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους.  Και επειδή ζούμε τους τελευταίους μήνες μια νέα Συρία στο Αιγαίο πρέπει άμεσα  να σταματήσει αυτό. Τόσο ο κος Σουλτς όσο και ο κος Τσίπρας τόνισαν ότι το βάρος του  προσφυγικού  δεν μπορεί  να το σηκώσει μόνο ένα νησί όπως η Λέσβος  όσο και η Ελλάδα. Ίδωμεν…

Φωτογραφίες Γιώργος Ιορδάνου