(Και όχι τα νεύρα σας!)
Ο Οκτώβριος στη Λέσβο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι μήνας που μυρίζει ελαιόλαδο, φρέσκο καρπό και… υπομονή! Ώρα για τις παραδοσιακές τσακιστές ελιές, εκείνες τις πράσινες λιχουδιές που συνοδεύουν τέλεια ένα ούζάκι, ένα κομμάτι φέτα και μια καλή κουβέντα.
Η τελετουργία της «τσάκισης»
Διαλέξτε άγουρες πράσινες ελιές, τραγανές και γεμάτες ζωή. Με τη βοήθεια μιας πέτρας (ή, για τους πιο τεχνολογικούς, ενός ξύλινου γουδιού), τσάκισέ τες προσεκτικά, χωρίς να σπάσει το κουκούτσι — θέλουμε να “σκάσει” η σάρκα, όχι να λιώσει.
Ρίξτε τις σε δοχείο με νερό και αλλάζετε το νερό καθημερινά — ναι, ακόμη και δύο φορές τη μέρα αν έχετε όρεξη — για 4 με 5 ημέρες, ώστε να «ξεπικρίσουν».
Η μαγεία της άρμης
Όταν οι ελιές σας είναι έτοιμες, ήρθε η ώρα να τις βουτήξετε σε άρμη: νερό με μπόλικο αλάτι. Για να πετύχετε τη σωστή αναλογία, ρίξτε στο δοχείο ένα αυγό:
αν επιπλέει και φαίνεται έξω περίπου όσο ένα τάλιρο — συγχαρητήρια, είστε στο σωστό δρόμο του μερακλή!
Αφήστε τις ελιές σας εκεί για 2-3 ημέρες και… έτοιμες για δοκιμή!
Μικρό μυστικό νοικοκυράς (ή νοικοκύρη!)
Οι τσακιστές ελιές δεν κρατούν για μήνες, γι’ αυτό θέλουν πιο ελαφριά άρμη, με λιγότερο αλάτι από το συνηθισμένο. Αν τις αφήσετε πολύ καιρό, θα σας «πάρουν τον αέρα» στο αλάτι — και θα τις φάτε μόνο με μπόλικο ψωμί και νερό δίπλα!
Extra tip:
Πριν τις σερβίρετε, προσθέστε λεμονόφλουδα, ρίγανη, σκόρδο ή λίγο μάραθο. Θα μοσχομυρίσει ο τόπος και θα πείτε:
«Τις τσάκισα… και με τσάκισαν στη νοστιμιά!»