Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με άρωμα Γαλλίας στην Άναξο

Από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου 2025, η Άναξος Λέσβου φιλοξενεί ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με γαλλικό αέρα, στο πλαίσιο της δράσης «Κινηματογράφος & Πολιτισμός της Διατροφής: Από τη Γαλλία στη Λέσβο», που διοργανώνεται από την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στη Λέσβο και Λήμνο, Δρ. Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη, και την οργανωτική ομάδα της πρωτοβουλίας.

Στόχος της διοργάνωσης

Οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στην ανάδειξη των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Λέσβου, με έμφαση στη γαστρονομική κληρονομιά, τον κινηματογράφο, την παραγωγή τροφίμων και τη σχέση ανθρώπου–φύσης. Πρόκειται για μια γιορτή όπου η τοπική παράδοση συναντά τη γαλλική φινέτσα, με κεντρικό θέμα την τροφή ως πολιτισμική γέφυρα.


Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Παρασκευή 25 Ιουλίου – Πολιτισμός της Διατροφής: Ταξίδι και Ταυτότητα

  • Εισηγήσεις από προσωπικότητες της επιστήμης και της διατροφής
  • Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Ωγκύστ Εσκοφιέ
  • Τοπικές γευστικές δοκιμές με βάση το ελαιόλαδο και παραδοσιακά προϊόντα Λέσβου

Δημιουργίες:
Μους μυζήθρας με λουΐζα, mini quiche με χόρτα, ταρτάκια φάβας Λήμνου, pâte de fruits Αγιάσου, μπακλαβάς με κολοκύθα & μαύρη σοκολάτα.


Σάββατο 26 Ιουλίου – Γεύση, Φαντασία και Δημιουργία

  • Προβολή της γαλλικής ταινίας “Délicieux” (2021)
  • Δοκιμή βοτανικών ποτών και cocktails βασισμένων σε λεβάντα, λουΐζα, δίκταμο και μελισσόχορτο

Κυριακή 27 Ιουλίου – Ενσωμάτωση, Μνήμη και Προοπτική

  • Προβολή της ταινίας “À la belle étoile” (2023)
  • Παρουσίαση της ιστορίας ενός νέου που ενσωματώνεται μέσω της μαγειρικής στη γαλλική κοινωνία
  • Amuse bouche εμπνευσμένα από τοπικά υλικά και μεσογειακές γεύσεις

Μενού:
Κουταλάκι φάβας με κάππαρη, σουβλάκια κοτόπουλου με κρίταμο, κρουασάν με κατίκι & μέλι, «χάχλα» Μεσοτόπου με αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτα, τάρτα φρούτων του δάσους.


Πρακτικές Πληροφορίες

  • Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο
  • Οι κινηματογραφικές προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του IFCinéma και του Γαλλικού Προξενείου Μυτιλήνης
  • Η διοργάνωση δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα, τη στήριξη τοπικής παραγωγής και την πολιτιστική συνύπαρξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ