Τρεις γυναίκες πολιτικών εξομολογούνται στα… Πολιτικά

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Dux femina facti

«Πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα». Και αν σήμερα μετά από τόσους αγώνες του γυναικείου κινήματος το ρητό ακούγεται κάπως παρωχημένο εμείς θα προσθέσουμε ότι και πίσω από μια δυναμική γυναίκα κρύβεται επίσης…μια δυναμική γυναίκα, μια επαγγελματίας, μια μητέρα, μια σύζυγος. Δεν είναι λίγες οι φορές στην σύγχρονη και παλαιότερη ιστορία όπου οι γυναίκες σημαντικών ανδρών απέδειξαν περίτρανα την ισότητα των δύο φίλων τόσο με τις πράξεις όσο και με τον δυναμικό τους χαρακτήρα.
Οι γυναίκες στο αφιέρωμά μας σήμερα καταφέρνουν να κρατούν τις ισορροπίες μέσα από πολύ έντονες και γεμάτες απαιτήσεις καταστάσεις. Είναι γυναίκες πολιτικών του τόπου και μας μιλούν για τους συντρόφους τους, θυμούνται πως γνωρίστηκαν,τι κέρδισαν και τι τους λείπει. Είναι γυναίκες και έχουν κάθε δικαίωμα επιβράβευσης γιατί τα κατάφεραν και τα καταφέρνουν και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα.

 

Η Πινάρ Τσακίρογλου μιλάει για τον Γιάννη Μπουρνού

Από την πρώτη στιγμή της συνάντησής τους ταίριαξαν και ξεκίνησαν την κοινή  τους ζωή. Η Πινάρ, μια χαμογελαστή και γεμάτη δεξιότητες γυναίκα ,είναι το στήριγμα του, εκείνη που θα κρατήσει τις ισορροπίες που χρειάζεται η ζωή για να πάνε «όλα καλά».
Προέρχεσαι από μια «πολυφωνική» οικογένεια. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε έκανε να μεγαλώσεις χωρίς προκαταλήψεις;
Γεννήθηκα το 1985 στην Καισάρεια, στην Τουρκία, από πατέρα δάσκαλο και μητέρα λογίστρια.
Μεγάλωσα στο σπίτι των παππούδων μου μαζί με τις δύο προγιαγιάδες μου, σε μια παλιά εργατική γειτονιά όπου υπήρχαν με τους γείτονες μας σχέσεις οικογενειακές.
Στο περιβάλλον αυτό, διδάχτηκα τις πιο σημαντικές ανθρώπινες αξίες, όπως το σεβασμό, την καλοσύνη, την προσφορά και το να μοιραζόμαστε πράγματα.
Στο σπίτι μας, η μεγάλη γιαγιά μου, η προγιαγιά μου δηλαδή, ήταν Κιρκάσια, πρόσφυγας από τη σημερινή Ρωσία πια, που  μιλούσε «σπαστά» Τουρκικά, γιατί η μητρική της γλώσσα ήταν  μια καυκασιανή διάλεκτος!   Ο παππούς μου, επίσης, δεν γνώριζε την τουρκική, μέχρι να πάει στο σχολείο. Η άλλη προγιαγιά καταγόταν από την Ανατολική Τουρκία και η μητρική της γλώσσα ήταν μια κουρδική διάλεκτος.
Συνεπώς, στο σπίτι υπήρχαν τρεις γενιές και τρεις μητρικές γλώσσες, όμως όλοι μιλούσαν τουρκικά μαζί μου!
Η άλλη πλευρά της οικογένειας προέρχεται από ένα παραδοσιακό χωριό της Καππαδοκίας, όπου ο πληθυσμός συμπεριελάμβανε  Έλληνες, Τούρκους και Αρμένιους.
Κατά τα άλλα, στους στενούς συγγενείς μας περιλαμβάνονται Άγγλοι, Γάλλοι- Ελβετοί, Νοτιοαφρικάνικοι και Ταϊβανέζοι. Ως εκ τούτου, ανατράφηκα σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπήρχε ρατσισμός και διακρίσεις. Ποτέ δεν συσχετίστηκα με αυτές τις προκαταλήψεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά προτιμούσα να θεωρώ πως υπάρχουν μόνο δύο τύποι ανθρώπων : οι καλοί και οι κακοί!
-Η οικογένειά μου ήταν πολύ δημοκρατική, «έκλινε» προς την κεντροαριστερά. Παρόλα αυτά η επιρροή του πατέρα μου ήταν στην ανατροφή μου καταλυτική. Ήταν ένας πολύ καταρτισμένος δάσκαλος και μια εξέχουσα προσωπικότητα της αριστεράς. Πέρασε ένα διάστημα στη φυλακή, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος της χούντας του Έβρεν μετά το 1980, όταν αρραβωνιάστηκε τη μαμά μου. Όταν βγήκε από τη φυλακή, η υγεία του είχε επιβαρυνθεί και συνεχώς επιδεινωνόταν. Τελικά, στα 18 μου τον έχασα. Ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στην εκπαίδευση μου και νομίζω πως κατόρθωσα να εκπληρώσω την επιθυμία του, να σπουδάσω!
Τελικά όμως τα κατάφερες! Τι σπουδές έκανες ακριβώς;
Έχω σπουδάσει Οικονομικά με μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έχω επίσης ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επιστήμη, έχω κάνει κάποιες σπουδές στην ιστορία των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια των διδακτορικών μου σπουδών και σεμινάρια γλωσσών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Όλες μου οι σπουδές έγιναν με υποτροφία, καθώς η οικογένειά μου δεν είχε τα οικονομικά μέσα για να στηρίξει τις σπουδές μου στο εξωτερικό.
 Δεδομένου ότι η διδακτορική διατριβή μου ήταν για τους πρώτους Έλληνες βιομηχάνους της Μακεδονίας, έχω περάσει αρκετό καιρό και έχω κάνει έρευνα σε πολλές βιβλιοθήκες και αρχεία στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις περιμετρικά αυτής, κυρίως στη Νάουσα, την Έδεσσα, τη Βέροια, καθώς και στην Κρήτη όπου πέρασα μια καλοκαιρινή περίοδο ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Και δουλεύω με δύο Έλληνες καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχω λοιπόν αρκετές συνδέσεις με την Ελλάδα ακόμα και πριν συναντήσω τον Γιάννη. Πράγματι, είχα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη για διακοπές, χρόνια πριν συναντηθούμε.
Πως συναντηθήκατε με το Γιάννη;
 Η συνάντησή μας με τον Γιάννη ήταν τυχαία ή μοιραία, ή όπως και να θέλει κανείς να τη χαρακτηρίσει. Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη για το Σαββατοκύριακο με μια Ελληνίδα ακαδημαϊκό , φίλη, η οποία τυγχάνει να είναι παιδική φίλη του Γιάννη από τη Μυτιλήνη.
,Έτυχε να βρίσκεται και ο Γιάννης στην Κωνσταντινούπολη το ίδιο Σαββατοκύριακο για ένα συνέδριο, που προσκλήθηκε ως ομιλητής. Συναντηθήκαμε στην πλατεία Ταξίμ για να πάμε για ποτό όλοι μαζί και ταιριάξαμε με την πρώτη. Πρώτα απ ‘όλα, είχαμε πολλά κοινά για να μιλήσουμε, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο όταν τον γνώρισα, ήταν η καλοσύνη, η φιλικότητα και το χιούμορ του. Μιλούσαμε, λέγαμε αστεία και γελάσαμε όλη τη νύχτα. Είναι κάποιος που είναι πολύ αποφασισμένος και σαφής σε ό, τι θέλει. Αποφασίσαμε να παντρευτούμε σε 7 μήνες. Ήταν λίγο δύσκολος στην αρχή ο γάμος μας, καθώς βρισκόμουν σε κρατικό πανεπιστήμιο στην Τουρκία και κείνος εργαζόταν εδώ. Τελικά, αποφάσισα να «θυσιαστώ» και να παραιτηθώ από τη θέση μου για να μετακομίσω στην Ελλάδα και να έχουμε μια σωστή οικογένεια. Το πρώτο πράγμα που έκανα, ήταν να εγγραφώ σε εντατικά μαθήματα ελληνικών.
 Η ελληνική γλώσσα είναι μια εκπληκτική γλώσσα, η οποία σε ταξιδεύει πίσω στην αρχαία Ελλάδα με μία και μόνη λέξη, όμως σου επιτρέπει και να εντρυφήσεις στη διαχρονική ελληνική νοοτροπία. Αγαπώ αυτό το συναίσθημα του ταξιδιού στο χρόνο, όταν διδάσκομαι μια αρχαία και ριζωμένη γλώσσα.
 Νιώθω πολύ τυχερή που ο Γιάννης είναι περισσότερα από σύντροφός μου, είναι ο καλύτερος φίλος μου. Είναι απόλυτα ειλικρινής, δεν λέει ποτέ ψέματα, ούτε εξωραΐζει τις αλήθειες. Μου αρέσει το γεγονός ότι εργάζεται σκληρά  καθώς είμαι και εγώ εργασιομανής. Αυτό βέβαια, μας στερεί χρόνο που θα μπορούσαμε να περνάμε μαζί. Βασίζομαι και εμπιστεύομαι την κρίση του, ενώ έχει φοβερή κατανόηση και ηθική. Μπορεί κανείς να συζητήσει τα πάντα μαζί του, γνωρίζοντας ότι θα ακουστεί πραγματικά  και θα βοηθηθεί.

Πρέπει να ομολογήσω πως μερικές φορές σκέφτομαι πως «ίσως είναι καλύτερος άνθρωπος από μένα». Φυσικά, υπάρχουν και συγκρούσεις, καθώς είμαστε και οι δύο πεισματάρηδες στο να κάνουμε πράγματα όπως θέλουμε. Ωστόσο, είναι αδύνατο να υπάρξει μια μεγάλη μάχη μαζί του, καθώς -όπως πάντα- ανταποκρίνεται είτε με ήρεμο τρόπο ή με χιούμορ.

Έγινε η Λέσβος ο τόπος σου;
Είχα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη πριν συναντήσω τον Γιάννη, αλλά έγινε το σπίτι μου αφού γνώρισα το Γιάννη και είδα κάθε γωνιά μέσα από τη δική του οπτική.
Από τότε που συναντηθήκαμε, αφιερώνουμε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας εδώ με οικογένεια και φίλους. Είχα ακόμη την ευκαιρία να συναντήσω τη γιαγιά του, την Αριστέα, λίγο πριν πεθάνει και να πάρουμε τις ευλογίες της για το γάμο μας.
 Η Λέσβος πρόκειται για ένα νησί με όλα όσα μπορείτε να ζητήσετε, βραχώδεις παραλίες, αμμώδεις παραλίες, δάση, βουνά, όλα τα είδη τροφίμων και κυρίως πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εκτός από τη διαμονή εδώ σε όλους τους διαθέσιμους χρόνους, προσκαλούμε και την οικογένεια και τους φίλους μου από όλο τον κόσμο εδώ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε με τους επισκέπτες μας: Περπατώντας στην αγορά και δείχνοντας τα ιστορικά μνημεία, επισκέπτοντας μέρη όπως ο Μόλυβος, η Αγιάσος, το Πλωμάρι, τα Συκαμιά, τα Θέρμα, δοκιμάζοντας θαλασσινά και ούζο, απολαμβάνοντας μια από τις πολλές όμορφες παραλίες, αγοράζοντας κεραμικά κλπ. Αγαπώ τη Σκάλα Ερεσού και το Σίγρι για πλήρη αποφόρτιση, αγαπώ να περάσω ένα ήρεμο απόγευμα στον κήπο της εκκλησίας των Ταξιαρχών, μου αρέσει να παίρνω το σκάφος από την Κουντουρουδιά , μου αρέσουν τα απίστευτα μουσεία του νησιού όπως το Μουσείο Τεριάντ. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ότι είναι το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας. Επίσης, το Μουσείο Θεόφιλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι. Είναι δύσκολο να μετρήσω τα πάντα, αλλά αυτά είναι τα πρώτα που μπορώ να σκεφτώ.
Είμαι πολύ χαρούμενη που αυτή την περίοδο βρίσκομαι στο νησί και εύχομαι να έχουμε την ευκαιρία να μεγαλώσουμε εδώ το παιδί που περιμένουμε.

Η Μαρία Βαλλιάνου μιλά για το Θόδωρο Βαλσαμίδη

Ο Θόδωρος Βαλσαμίδης και η Μαρία Βαλλιάνου είναι μαζί από το 2001 ….18 ολόκληρα χρόνια !
Οι δρόμοι τους, συναντήθηκαν γιατί έτσι το θέλησε η ίδια η ζωή «που προέβλεψε, ότι θα χρειαστεί ο ένας τον άλλο, για να πορευτούμε μαζί», όπως λέει η ίδια.
-Πως είναι η ζωή δίπλα στο Θόδωρο Βαλσαμίδη εντός και εκτός πολιτικής;

Θα σας απαντήσω πώς είναι η ζωή δίπλα στο Θόδωρο γενικά γιατί δεν διαφοροποιείται.
Είναι ένα ταξίδι!!! Έχουμε διαλέξει το βαγόνι μας και τους συνεπιβάτες μας.
Το ταξίδι αυτό έχει στάσεις αρκετές, είτε για ν’αποβιβαστούν κάποιοι, είτε για να δεχτούμε καινούργια παρέα.
Είναι ένα ταξίδι με οδηγό τη λογική και το συναίσθημα.
Ένα ταξίδι εμφορούμενο από αρχές και αξίες, όπως μας δίδαξαν οι γονείς μας και    «περάσαμε» κι εμείς στα δικά μας παιδιά.
Ένα ταξίδι με ανηφόρες πολλές, αλλά και υπέροχες στιγμές.
Και η μαγεία του ; … το άγνωστο!!!

Με την αυτοδιοίκηση ασχολείται χρόνια και μάλιστα με επιτυχία.
Πώς αντιμετωπίσατε την απόφαση του να διεκδικήσει στις επερχόμενες εκλογές και το βουλευτικό αξίωμα;

« Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον»
Ήμουν σίγουρη ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή.
Δεν περίμενα τόσο γρήγορα. Αλλά αυτά δεν τα προγραμματίζεις.
Προέκυψε τώρα, γιατί έτσι το θέλησαν οι εξελίξεις. Εξάλλου ο Θόδωρος έχει μάθει ν’ ακούει, ν’ αφουγκράζεται το σφυγμό του κόσμου. Και η σχέση αυτή με τον κόσμο τον γεμίζει. Είναι μια πρόκληση, στην οποία οφείλει ν’ ανταποκριθεί και τον στηρίζω δυνατά.

-Σας συμβουλεύεται όταν είναι να πάρει μια σημαντική/κρίσιμη απόφαση;
Σε μια σχέση αγάπης και σεβασμού, όπως είναι η δική μας,  η επικοινωνία, ο διάλογος, το μοίρασμα σκέψεων και επιθυμιών είναι το Α και το Ω.
Το μοίρασμα αυτό σε κάνει πιο ανθρώπινο, αλλά παράλληλα λειτουργεί και σαν φυτίλι, που η έκρηξη του φέρνει την εξέλιξη.
Πάντα λοιπόν μιλάμε, μοιραζόμαστε και συναποφασίζουμε.
-Ποιο είναι το πιο δυνατό σημείο του χαρακτήρα του;
«Μη σε νοιάζει, θα τα καταφέρουμε».
Αυτή η φράση, που συχνά χρησιμοποιεί ο Θόδωρος, τον χαρακτηρίζει ως  « ήρεμη δύναμη”» και με γεμίζει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία. Αυτό είναι το δυνατό σημείο του χαρακτήρα του.

 

-Αν ήταν να του συστήσετε ή να του πείτε κάτι συμβουλευτικά τι θα ήταν αυτό για την παρούσα προεκλογική περίοδο;
«Αν με τα πλήθη να μιλάς
μπορείς και να κρατάς την αρετή σου,
με βασιλιάδες να γυρνάς,
δίχως από τους μικρούς να ξεμακραίνεις
Αν μήτε φίλοι, μήτε εχθροί
μπορούνε πια ποτέ να σε πειράξουν
Όλο τον κόσμο αν αγαπάς
Αν του θυμού σου τις στιγμές
που φαίνεται αδυσώπητη η ψυχή σου
μπορείς ν’ αφήσεις να διαβούν
την πρώτη ξαναβρίσκοντας γαλήνη
Δική σου θα’ναι τότε η γη
μ’ όσα και μ’ ότι επάνω της κι αν έχει
Και κάτι ακόμα πιο πολύ,
Άντρας αληθινός θα’ σαι..!!”
…… για την παρούσα προεκλογική περίοδο, αλλά και για όλη του τη ζωή τον συμβουλεύω  το “Αν” του Κίπλινγκ να έχει φωτεινό οδηγό στο δρόμο του.

– Κάντε μια ευχή για κείνον….

Εύχομαι και γι’ αυτό κάθε μέρα παρακαλώ το Θεό να είναι υγιής στο σώμα και στη ψυχή και να συνεχίσουμε για πολλά χρόνια ακόμα να ονειρευόμαστε παρέα και να καμαρώνουμε τα παιδιά μας.

Η Μαριάνθη Αθανασίου μιλάει για τον Χαράλαμπο Αθανασίου

«Τι να πω για τον Χαράλαμπο.
Μετά από 40 χρόνια κοινής μας ζωής, μπορώ να πω ότι ο Χαράλαμπος ήταν και είναι άνθρωπος του καθήκοντος. Το αποδείκνυε καθημερινά είτε από τη θέση του δικαστή είτε από τη θέση του Υπουργού και αργότερα του βουλευτή.Πάντα δρούσε με στόχο το κοινό καλό.

Η αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος και η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο, πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να στερείται οικογενειακών στιγμών. Όμως, τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του φροντίζει πάντα να τον αφιερώνει στα εγγόνια του, τον Νικόλα και τη Μαριάνθη, τα οποία απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τον παππού τους.

Τόσο εγώ η ίδια όσο και τα παιδιά μας, είμαστε υπερήφανοι για εκείνον και τον στηρίζουμε σε κάθε προσπάθεια που κάνει, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι προθέσεις του ήταν και είναι πάντα αγνές.»

Προηγουμενο αρθρο

Χορεύοντας “καντρίλιες” στην Σκάλα Ερεσού!

Επομενο αρθρο

Τρέχοντας στη Λέσβο, τρέχεις σε ένα τεράστιο Γεωπάρκο της UNESCO: 2ο Lesvos Relay-Έναρξη εγγραφών