Search

Τότε ήταν ένα άγνωστο παιδί σήμερα όλη η χώρα

Γράφει ο Δημήτρης Μαμάκος

Το πράγμα έδειξε από τους πρώτους κιόλας μήνες: όταν βλέπαμε σώβρακα και σουτιέν και διαπομπευση ημίγυμνων συλληφθέντων στο κέντρο της Αθήνας. Σε ποια περίοδο της μεταπολίτευσης ξανάγινε κάτι τέτοιο?
Σε ποια περίοδο της μεταπολίτευσης είδαμε λάιβ καταστροφές περιουσίας πολιτών από δυνάμεις της τάξης, ΜΑΤ να καταστρέφουν αυτοκίνητα μπροστά σε κάμερες στην Μυτιλήνη και την Χίο?
Σε ποια περίοδο της μεταπολίτευσης είδαμε πλήρως συντεταγμένη στο κυβερνητικό αφήγημα τηλεόραση?
Σε ποια περίοδο της μεταπολίτεσης είδαμε επιχειρηματία να εμπλέκεται στην μεγαλύτερη υπόθεση διακίνησης ηρωίνης στην Ευρωπαική ιστορία και αυτό να μην τον εμποδίζει από το να αγοράσει ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια (Μέγκα) και τον μεγαλύτερο ελληνικό δημοσιογραφικό οργανισμό (ΔΟΛ)?
Σε ποια περίοδο της μεταπολίτεσης είδαμε σε λιγότερο από 12 μήνες την δολοφονία ενός δημοσιογράφου (Καραιβάζ) και την δίωξη άλλων 2 (Παπαδάκου & Βαξεβάνης) ?
Σε ποια άλλη περίοδο της μεταπολίτευσης είδαμε πολυεθνική εμπορική εταιρεία (Νοβάρτις) να καταδικάζεται και να πληρώνει τεράστια πρόστιμα στην Αμερική για έγκλημα που διέπραξε στην Ελλάδα και σε΄πολλές άλλες χώρες και την ίδια ώρα το ίδιο έγκλημα στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται σκευωρία και αντί να διώκονται εμπλεκόμενοι πολιτικοί να διώκεται η εισαγγελέας (Τουλουπάκη) που προσπάθησε να εκτελέσει το καθήκον της και να τους ελέγξει?
Σε ποια άλλη περίοδο της μεταπολίτευσης διατάχθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας και των συναθροίσεων?
Σε ποια άλλη περίοδο της μεταπολίτευσης μπήκαν σε σινεμά τα ΜΑΤ για να απομακρύνουν ανήλικους?
Σε ποια άλλη περίοδο της μεταπολίτευσης βγήκε κόσμος (δυστυχώς όχι μαζικά) στον δρόμο, καταγγέλλοντας συγκάλυψη και ασυλία (Λιγνάδης και Γεωργιάδης) κατηγορούμενων ή καταδικασμένων παιδεραστών από το κράτος ?
Σε ποια άλλη περίοδο της μεταπολίτευσης βγήκε κόσμος (δυστυχώς όχι μαζικά) στον δρόμο προσπαθώντας να πιέσει μία ολοφάνερα εξαρτημένη δικαιοσύνη να εκτελέσει το καθήκον της?
Σε ποια άλλη δίκη της μεταπολίτευσης έχει η κεντρική εξουσία επιστρατεύσει δημοφιλή ποπ σταρ (Ρουβάς) για να ενισχύσει το προφίλ κατηγορούμενου για παιδεραστία και βιασμούς?
Σε ποια άλλη περίοδο της μεταπολίτευσης είδαμε την υπουργοποίηση 3 δηλωμένων ακροδεξιών (Βορίδης, Πλεύρης & Γεωργιάδης)?
Σε ποια άλλη περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν τόσο πληγωμένη η δημοκρατία?
Σε ποια άλλη περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν τόσο πληγωμένη η αξιοπρέπεια?

Όχι, παιδιά, δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα σε αυτή την χώρα.
Όσες ή όσοι είχατε ή έχετε αυτή την αίσθηση εδώ και 2,5 χρόνια, έχετε με κάποιον τρόπο αναισθητοποιηθεί απέναντι στην γενικευμένη διαφθορά και κατάπτωση ή είστε ευαίσθητες/οι μόνο σε ό,τι πλήττει εσάς προσωπικά.
Για δείτε το, όμως αυτό, γιατί οι “άλλοι” δεν είναι ανεξάντλητοι σε αριθμούς.
Θα έρθει και η σειρά σας.
Και αν δεν προλάβει να σας φάει το αδηφάγο τέρας, ίσως σας φάνε οι “άλλοι”, όταν θα έχουν πια σαλτάρει από απόγνωση και από την δική σας απάθεια.
Και τότε θα κραυγάζετε ξανά για “τα πυρπολημένα μαγαζάκια των ανθρώπων που σε τίποτα δεν έχουν φταίξει”.

Τότε, το καλοκαίρι του ’19, τότε που είχαν μόλις εκλεγεί και είχαν αμολήσει τα λυσσασμένα τους σκυλιά, στην θέση του ακραίου εξευτελισμού της φωτογραφίας ήταν ένας άγνωστος νεαρός.
Σήμερα, έπειτα από 2,5 χρόνια, είναι ένας ολόκληρος λαός.
Και ο δρόμος ήταν προδιαγεγραμμένος: η απάθεια και ο παρτακισμός κοστίζουν ακριβά…