Search

Τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις. Σκάνδαλο μεγατόνων με υποκλοπές

Βρέχει» παραιτήσεις στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις με το θέμα των υποκλοπών. Την αρχή έκανε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Ακολούθησε με διαφορά λίγων λεπτών η παραίτηση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παναγιώτη Κοντολέοντα. Παραδέχονται και την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη.. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων λαμβάνει πλέον διαστάσεις ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» (σ.σ. και αυτής του inside story) συμπληρώνει το παζλ με νέα ευρήματα που φέρνουν το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα πιο κοντά στο θρίλερ των υποκλοπών.-Η υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων των τηλεφώνων τουλάχιστον ενός δημοσιογράφου και ενός πολιτικού αρχηγού είναι μια τεράστιας σοβαρότητας υπόθεση, γιατί είναι συνυφασμένη με την ίδια τη Δημοκρατία. Οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικών αρχηγών οδηγούν ευθέως σε σκοτεινές εποχές και παραπέμπουν σε αυταρχικές κυβερνήσεις, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και σε παρακρατικές μεθοδεύσεις.

-Οι σκιές που πέφτουν στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό είναι βαριές. Πρώτη αιτία είναι ασφαλώς η παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, ότι ο δημοσιογράφος Κουκάκης που έκανε έρευνα για σκάνδαλα διαφθοράς, πράγματι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Η οποία ΕΥΠ, αξίζει να θυμηθούμε ότι με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, εντάχθηκε απευθείας στη ευθύνη του πρωθυπουργού.

-Ενώ ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία χρησιμοποιούσαν τον όρο «σκάνδαλο» για τις πρόσφατες υποκλοπές, τα μεγάλα Ελληνικά ΜΜΕ ούτε οσμή σκανδάλου δεν αντιλήφθηκαν, ως και την ημέρα των παραιτήσεων Δημητριάδη-Κοντολέων.

-Το σκάνδαλο των υποκλοπών ανέδειξε το χρόνιο και υποβόσκων σκάνδαλο των μεγάλων ΜΜΕ που αφορά στην έλλειψη ενημέρωσης για κρίσιμα θέματα δημοκρατικής λειτουργίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Και τα δύο σκάνδαλα φαίνονται σοβαρά και πιθανά το ένα δημιουργούσε ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του άλλου.

«H παραίτηση του κ. Δημητριάδη έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και έχει στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από το Μαξίμου. Η κυβέρνηση και ο κ. Δημητριάδης δεν έχουν σχέση έχουν με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Γύρω από το πρόσωπο του κ. Δημητριάδη έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα τοξικότητας, εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές θέλοντας να δικαιολογήσουν την απόφαση του πρωθυπουργού.


Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει θέσει βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης, ξεκίνησε τη στιγμή που ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ανακάλυψε πως παρακολουθείται. Είχε καταλάβει εξαρχής τη σοβαρότητα του θέματος, χωρίς να γνωρίζει τότε πως θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου με την αποκάλυψη αργότερα της παρακολούθησης και του Ν. Ανδρουλάκη αλλά και την ενδελεχή έρευνα των Reporters United. «Πιστεύω ακράδαντα πως η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε το Predator και είμαι σίγουρος πως στο προσεχές διάστημα θα τεκμηριωθεί με αδιαμφισβήτητα στοιχεία» λέει μιλώντας στο tvxs.

Παρά τον σάλο με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων αλλά και τις παραιτήσεις δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι συνεχίζει να απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Κυανή Ακτή στα Χανιά καθώς, έτσι κι αλλιώς, έχει προγραμματίσει να τοποθετηθεί σχετικά με το σκάνδαλο, την Δευτέρα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός δε θα περιμένει την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγή πληροφοριών TVXS -Εφ. Συν, Documento