ΔιΦεΜΜ- Λητώ Ντάκου: “Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι το σωστό “εργαλείο” για την ανάπτυξη του τόπου”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
Ενθουσιώδης και αποτελεσματική, καθοριστικό μέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, η Λητώ Ντάκου, πριν από τρία χρόνια, μοιράστηκε το όνειρό της με τους έξι βασικούς συντελεστές του φεστιβάλ και συνέδραμε, έτσι, στην καθιέρωση ενός μουσικού θεσμού που, ήδη, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας, ταυτόχρονα, την κλασική μουσική στην ζωή του τόπου μας. Η Λητώ Ντάκου μένει και εργάζεται στο Ντυσσελντορφ της Γερμανίας και μοιράζει την ζωή της ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στην διοργάνωση και ανάπτυξη του ΔιΦεΜΜ. Το Φεστιβάλ αυτό δεν θα μπορούσε να έχει πουθενά αλλού το νόημα που έχει κατακτήσει, ως πομπός μιας μεγάλης πολιτιστικής πρότασης αλλά και δέκτης της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Μολύβου και της Λέσβου.
Η Τρίτη διοργάνωση φέτος αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία. Όλοι οι συντελεστές του Φεστιβάλ, διοικητική ομάδα και εθελοντές, μεγάλοι και μικροί είναι σχεδόν έτοιμοι για την τέταρτη διοργάνωση. Αυτός ο επαγγελματισμός θα μπορούσε να συνδράμει παραδειγματικά και σε άλλους αναπτυξιακούς τομείς στον τόπο μας. Κάτι που τόσο έχουμε ανάγκη. Σήμερα η ίδια μας μιλάει για τα σχέδια και για το όραμα όλης της ομάδας για το φεστιβάλ έτσι ώστε, ο διεθνής αυτός θεσμός να προσθέσει στον Μόλυβο και σε ολόκληρη την Λέσβο την πολιτιστική αίγλη που τους αρμόζει.
Απο πού πηγάζει το χάρισμά σου να πείθεις τους άλλους για τέτοια οραματικά σχέδια;
 Όταν ένας άνθρωπος πιστεύει πραγματικά σε αυτό που θέλει να κάνει, το εκπέμπει αυθόρμητα! Η πειθώ και η δύναμη που χρειάζονται για να εμπνεύσεις άλλους ανθρώπους πηγάζoυν από την σιγουριά ότι ο σκοπός σου είναι σωστός. Και εγώ είμαι 100% σίγουρη, ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι το σωστό “εργαλείο”, που μου δίνει την ευκαιρία να βοηθήσω τον τόπο μου. Απλά μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου σε όλους και τους ,μιλώ για τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο Φεστιβάλ όχι μόνο στην Λέσβο, αλλά σε όλη την χώρα.
Πως προέκυψε η ιδέα του Φεστιβάλ και πως θεώρησες εφικτή αυτή την διοργάνωση σε μια περίοδο που το νησί ταλανίζονταν από το προσφυγικό και η Ελλάδα από την κρίση;
Η ιδέα του Φεστιβάλ δεν έχει καμία σχέση με το προσφυγικό ή την κρίση. Ωρίμασε με τον χρόνο. Ήταν αποτέλεσμα προβληματισμών και συζητήσεων για το τι λείπει από τον τόπο μας και τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό. Είναι επίτευγμα συλλογικό. Επίτευγμα της καταπληκτικής δουλειάς όλων των συντελεστών και συνεργατών του φεστιβάλ, της ανιδιοτέλειας, της επιμονής και υπομονής, της συνεννόησης, του προσεκτικού προγραμματισμού, που χαράζουμε, ως ομάδα, κάθε χρόνο. Τίποτα δεν αφήνουμε στην τύχη. Συνδυάζουμε την νεανική φρεσκάδα των τριών ιδρυτών με την αποτελεσματικότητα και τις γνώσεις των έμπειρων συνεργατών, την πειθαρχία με τον ενθουσιασμό!
Ποιό είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα, μετά από τις τρείς διοργανώσεις .Ποιοί είναι τελικά οι κερδισμένοι ;
Πρώτα – πρώτα η μεγάλη προβολή του τόπου στο εξωτερικό και η καθιέρωση του νησιού ως πολιτιστικού προορισμού. – Η προσέλκυση και δημιουργία ενός πιστού, ποιοτικού κοινού που ήδη διαμορφώνεται και ελπίζουμε ότι θα μεγαλώσει πολύ. – Η διείσδυση της κλασικής μουσικής στα σχολεία μέσω των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων και η μουσική παιδεία των παιδιών μας. – Η δημιουργία ευκαιριών για περιφερειακή ανάπτυξη και – Η συμβολή στην τοπική οικονομία αφού το φεστιβάλ χρησιμοποιεί ένα ολόκληρο πλέγμα αναγκαίων υπηρεσιών για να λειτουργήσει. Νομίζω ότι κερδισμένος είναι τελικά όλος ο τόπος. Σίγουρα και για του χρόνου θα αναμένουμε κάτι εξίσου μεγάλο και συναρπαστικό . Τι από όλο το πρόγραμμα μπορεί να ανακοινωθεί ; Λίγο υπομονή ακόμα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα είναι συναρπαστικό!

Προηγουμενο αρθρο

Κάνε “click” στη Λέσβο και μάθε για τους ανθρώπους της στο φετινό TEDxLEsvos

Επομενο αρθρο

Η Μπρουκ, ο Γκάρυ, η εθελοντική προσφορά και το “δώρο που πήραν μαζί τους στην Ολλανδία