Search

Το ΣτΕ θέτει ζήτημα νομιμότητας για τις άμεσες απελάσεις των νεοεισερχόμενων- 39 άτομα έφτασαν σήμερα στις ακτές της Λέσβου

Άλλοι 39 “νεοεισερχόμενοι”  (όπως επιτάσσει το newspeak του “προσφυγικού” )έφτασαν σήμερα το πρωί σε παραθαλάσσια περιοχή της Κλειούς ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης επτά μποφόρ. Οι 39 πρόσφυγες και μετανάστες αφγανικής και αφρικανικής καταγωγής μεταφέρθηκαν σε ένα παρεκκλήσι έξω από το χωριό, όπου και θα παραμείνουν τουλάχιστον για 14 μέρες σε καραντίνα στο πλαίσιο των αποφάσεων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ισχύουσα ΠΝΠ στο σύνολο τους όλοι οι παραπάνω θα μεταφερθούν σε κλειστή δομή στην ενδοχώρα, ενώ επειδή δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ασύλου θα επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους. Ωστόσο σήμερα με απόφασή του το ο Συμβούλιο της Επικρατείας, βάζει φρένο στην άμεση απέλαση όσων προσφύγων και μεταναστών ήρθαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου καθώς εγκρίνει την αίτηση προσωρινών μέτρων που κατέθεσαν δύο Αφγανές γυναίκες, μία έγκυος και μία σε κατάσταση λοχείας, εναντίον της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που ανέστειλε μέχρι το τέλος Μαρτίου τη Σύμβαση της Γενεύης.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, με χθεσινή προσωρινή διαταγή του, αποφάσισε να απέχει η Διοίκηση από την αναγκαστική επιστροφή στη χώρα από την οποία προήλθαν οι δύο γυναίκες με τα παιδιά τους.

Ο ανώτατος δικαστής έκρινε ότι «αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων», κάνοντας μερικώς δεκτή την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής 3 Αφγανών γυναικών. Ωστόσο ο Αθ. Ράντος απέρριψε το αίτημα ως προς την τρίτη γυναίκα, ενώ, όπως είναι ήδη γνωστό, η υπόθεση έχει εισαχθεί στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ και θα συζητηθεί τη 18η Σεπτεμβρίου 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ράντος απέρριψε το αίτημα των Αφγανών γυναικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν «να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου». Και αυτό: 1) γιατί η σχετική βλάβη την οποία επικαλούνται οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ απορρέει ευθέως από τον νόμο και 2) γιατί η άρνηση παραλαβής, «ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως».

Αντίθετα, ο κ. Ράντος διέταξε -ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο- να απέχει η Διοίκηση από την αναγκαστική επιστροφή στη χώρα από την οποία προήλθαν τόσο της εγκυμονούσας Αφγανής όσο και της δεύτερης, η οποία είναι σε κατάσταση λοχείας, μαζί με τα παιδιά τους, καθώς οι δύο αυτές γυναίκες «αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων».

Οι τρεις Αφγανές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ειδικότερα όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής.

Στο ΣτΕ προσέφυγε η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), η οποία εκπροσωπεί τις τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει σήμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Διατάσσει τη Διοίκηση να απέχει από την απομάκρυνση για τις δύο προσφεύγουσες, πράγμα που σημαίνει ότι η απόφαση της αδιάκριτης απομάκρυνσης των νεοεισερχόμενων γεννά ζητήματα νομιμότητας. Περιμένουμε την επαναφορά της νομιμότητας και καλούμε τις αρχές να αποκαταστήσουν άμεσα τη δυνατότητα πραγματικής πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, δικηγόρος και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ.