Search

Το ΣτΕ ακύρωσε την άδεια για ΚΥΤ στη Βάστρια

Σταμάτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την επιχειρούμενη κατασκευή  Κέντρoυ Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.)  στη Πλάτη – Βάστρια της Λέσβου, καθώς ακύρωσε μερικές από τις σχετικές αποφάσεις και μελέτες κατασκευής του.Στο Κ.Υ.Τ. αυτό είχε προγραμματιστεί να διαμένουν πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

Η προγραμματισμένη δομή έκτασης περίπου  240.100m2 είχε προβλεφθεί αρχικά να είναι χωρητικότητας: α) γενικού πληθυσμού 1.300 ατόμων, β) ειδικών ομάδων 1.700 ατόμων και γ) προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης 2000 ατόμων (σύνολο 5.000 ατόμων). Όμως, με νεώτερη απόφαση (109921/17.5.2021) προβλέφθηκε ότι η δομή θα φιλοξενεί 65.000 πρόσωπα.

Ακόμη, εγκρίθηκε η  οριστική μελέτη για την κατασκευή ασφαλτοστρωμένου δρόμου πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων μέσα σε δασική έκταση προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στη δομή Κ.Υ.Τ. της τοποθεσίας Πλάτη – Βάστρια, Λουτροπόλεως Θέρμης του Δήμου Μυτιλήνης, όπως επίσης χορηγήθηκε άδεια κατασκευής της δομής, κ.λπ.

Ακόμη, προβλέφθηκε ότι η κατασκευή της δομής θα γίνει «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής διάταξης».

Παράλληλα, η διεύθυνση δασών επισήμανε ότι από την κατασκευή της δομής υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, γιατί είναι μέσα «ώριμο δάσος τραχείας πεύκης» και θα επηρεάσει σημαντικά τα προστατευόμενα είδη ζώων της περιοχής.

Στην συνέχεια η διεύθυνση δασών επανέρχεται, διαπιστώνοντας ότι το έργο κάνει επέμβαση σε δασική έκταση 50 στρεμμάτων και κατασκευάζεται δρόμος μέσα σε αυτή τη δασική έκταση που γειτνιάζει με το σημαντικότερο οικοσύστημα της Λέσβου.

Ακολούθησε επαναχωροθέτηση της δομής και της οδού πρόσβασης, έτσι ώστε τα κατασκευαστικά έργα να είναι εκτός της  περιοχή Natura 2000.

Όμως, στις αρχές του 2022 είχε προσφύγει στο ΣτΕ η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ζητούσε, για πολλούς νομικούς λόγους, να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που επέτρεπαν την κατασκευή  της δομής στην Βάστρια.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μεταξύ των άλλων, υποστήριζε ότι το έργο δεν πληροί τις προϋποθέσεις νομιμότητας σύμφωνα με την ισχύουσα δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία (ευρωπαϊκή οδηγία, Σύνταγμα και ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις).

Ακόμη, υποστήριζε ότι η έκταση που πρόκειται να κατασκευαστή η εν λόγω δομή είναι σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και παράλληλα προστατεύεται από την δασική νομοθεσία.

Τέλος, το Ε΄Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμό 1335/2023 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα, ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή.  (πηγή  low and order)

Frontex: Αύξηση κατά 10% των μεταναστευτικών ροών στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2023

Σε Λέσβο και Χίο ο υπουργός Μετανάστευσης

Mε τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη συναντήθηκε την Τρίτη, στο Δημαρχείο της πόλης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Λέσβο και στη Χίο.

Ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι «το υπουργείο θα ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να είναι διεθνής κόμβος διακίνησης μεταναστών. Είναι εξωφρενικό, άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική να πηγαίνουν αεροπορικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια με επισφαλή μέσα να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα», σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός επισκέφθηκε τη δομή στο Καρά Τεπέ ενώ στη συνέχεια συνομίλησε με αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: 

Το κίνημα αλληλεγγύης θα γκρεμίσει τις Βάστριες Σημαντική στιγμή του αγώνα ενάντια στις κλειστές φυλακές για τους πρόσφυγες η απόφαση του ΣτΕ

Με μια σημαντική απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας «βάζει πάγο» στην κατασκευή του στρατόπεδου συγκέντρωσης, που η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας την αντιπροσφυγική πολιτική που έχουν συμφωνήσει όλες οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε., στήνει στην Βάστρια. Η απόφαση του ΣτΕ, αν εφαρμοστεί, οδηγεί σε πάγωμα των εν εξελίξει εργασιών, μετά από προσφυγή που κατέθεσαν οι τοπικές κοινότητες της περιοχής (με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας), τόσο για το στρατόπεδο όσο και για το δρόμο πρόσβασης σε αυτό αφού δεν υπάρχουν οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί σημαντική εξέλιξη αυτή την απόφαση που υπογραμμίζουμε πως ήρθε μετά από την παρέμβαση των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής. Ωστόσο δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τις ενέργειες της κυβέρνησης. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να ανατρέψει την απόφαση αυτή.